06
January 2023
2023-01-06T11:05:33+01:00

De Etnies Estrella is ontworpen met het idee een allround schoen te zijn. Zoals Sheckler zelf zegt: “Om te chillen, trainen en skaten”. Ik moet zeggen dat ik vooral geïnteresseerd was in dat laatste.

etnies Estrella Wear Test

Al zo’n 25 jaar verscheurt Ryan Sheckler de ene spot na de andere en Etnies is vanaf het begin bij hem. Zijn ervaring en expertise leidden tot het ontwerp van een van de meest populaire skateboardschoenen: de Etnies Marana. Daarom was ik ook erg enthousiast over het nieuwe schoenontwerp van Ryan Sheckler: de Etnies Estrella.

Eerste indruk en pasvorm van de etnies Estrella

Zoals je zou verwachten van een moderne cupsole skateschoen, zijn ze erg licht van gewicht. Op het eerste gezicht ziet de etnies Estrella er vrij eenvoudig uit. Een nadere blik onthult echter skateboard georiënteerde details en kenmerken: versterkte maar niet zichtbare stiksels en zorgvuldig geplaatst rubber op de zool.

etnies Estrella Wear Test Wear Test

Wat mij vooral opviel was de constructie van de cupzool. De zool is afgerond aan de randen, dus het is niet nodig om de schoen in te lopen. Ik had het gevoel dat ik schoenen aan het aantrekken was die al een perfecte flick hadden.

etnies Estrella Wear Test Wear Test
etnies Estrella Wear Test Wear Test

Je kunt zien dat er veel aandacht is besteed aan de gebruikte materialen. In de zwaarder gebruikte gebieden werd hoogwaardig suède gebruikt. De vetersluitingen laten me zien dat er nog steeds schoenenbedrijven zijn die zich richten op de behoeften van skaters.

etnies Estrella Wear Test Wear Test

De pasvorm is iets wijder waardoor er meer ruimte overblijft voor de bal van de voet. De tenen zitten toch vrij stevig en comfortabel in het voorste gedeelte van de schoen. Ik voel de flick vanaf het begin. De pasvorm is vergelijkbaar met een Etnies Marana of éS Accel Slim. De maatvoering is “true to size.”

Toen ik de schoenen voor het eerst aantrok, merkte ik dat de zool niet erg dik is. Ik was een beetje bang dat het boardgevoel eronder zou lijden, maar kreeg al snel ongelijk. Wel heb ik de inlegzolen vervangen. Ze waren lekker zacht en hadden een iets hogere hak. Ik geef echter de voorkeur aan mijn Footprints, omdat ze wat harder en platter zijn.

De eerste sessie in de etnies Estrella

De schoenen voelden verrassend klaar om te skaten. In het begin hadden ze niet echt veel grip, maar naarmate de zool flexibeler werd, vormde hij zich beter naar het deck en kregen de schoenen zelfs aanzienlijk meer grip.

De aandacht voor detail in de vorm van de zool viel erg op omdat het extra rubber perfect was geplaatst voor mijn ollies. De flick was snel en werd alleen maar sneller naarmate de sessie vorderde en de schoenen meer grip kregen.

etnies Estrella Wear Test Wear Test

Na 10 uur skaten

etnies Estrella Wear Test Wear Test

Ik hield steeds meer van de sessies naarmate de schoen elastischer werd maar zijn vorm en structuur niet verloor. De ollie vertoont bijna geen slijtage omdat het rubber al het werk doet en veel schade voorkomt.

etnies Estrella Wear Test Wear Test

Het rubber is van zeer hoge kwaliteit en heeft de kwaliteit van een goede gevulkaniseerde schoen foxingtape in textuur, maar is harder. Het materiaal eronder is lekker gripvast. Door het extra materiaal in de film viel de voorkant meer naar beneden dan normaal, dus mijn kickflips voelden geweldig aan.

Na 20 uur skaten

De schoen is nog zeer solide en heeft zijn structuur behouden. De hak en zool zijn stevig maar niet stijf. Ik zou zeggen dat het rubber uniek is voor het merk. De naad in het ollie gebied begint te scheuren, maar is verre van een gat.

etnies Estrella Wear Test Wear Test

Na 30 uur skaten

Ik heb de laatste tien uur van de slijtagetest een nieuw board gemonteerd, in de veronderstelling dat de schoenen hierdoor veel meer zouden slijten. Verre van dat. De schoen heeft nu nog meer grip dan toen ik begon. De flick is echt uniek. Ik zou echter beweren dat het meer is ontworpen voor skaters die de teen van hun voet gebruiken om hun kickflips te flicken in plaats van de zijkant van de voet.

etnies Estrella Wear Test Wear Test

De enige slijtage die ik heb kunnen opmerken, is in de zool en in de slijtgevoelige delen van het bovenwerk. Nogmaals, vreemd genoeg heb ik slijtage aan de bovenkant van de veters en in het midden van de voet, maar dit kan worden toegeschreven aan de manier waarop ik skate.


Conclusie

De etnies Estrella heeft me laten zien hoe geweldig een schoen met een eenvoudig ontwerp kan zijn. Het is een goed doordachte skateschoen en dat merkt iedereen die hem probeert meteen. De Estrella van etnies was voor mij een zeer aangename verrassing en ik zou een duidelijke aanbeveling doen, aangezien de prijs prestatieverhouding het volledig waard is.

Voordelen

  • Duurzaamheid
  • Comfort
  • Boardgevoel
  • Flick gedrag

Nadelen

  • Geen

Über