08
October 2017
2019-05-13T10:22:26+02:00

Wayward is een relatief nieuw merk met de main focus op skateboard wielen, met daarnaast wat mooie streetwear. Om te testen of het urethane van de “new kid on the block” het waard is, heb ik de Wayward Cannon Shapeshifter wielen uitvoerig getest tijdens een skate test.


Wayward Wheels is opgericht in 2014 door Andrew Brophy en Benny Fairfax om zo hun eigen ding te doen zoals je al kunt aflezen uit de naam. Het pakt allemaal best wel goed uit dankzij het jonge team met stijl en technisch skateboarden met rijders als Lucas Puig, Rodrigo TX, Tyler Bledsoe, Lucien Clarke en Miles Silvas. Zoals we op hun website kunnen zien is het motto van het merk “We always win”. Dit gaf meer dan genoeg redenen om de skateboard wielen van Wayward te testen en of ze aan hun beloften kunnen houden.

Eerste indruk

Wayward wielen hebben best een minimalistisch design. Dit geldt niet alleen voor de graphics, maar ook voor de vorm van de wielen. De Cannon Shapeshifter wielen hebben een subtiel logo print op de voorkant en een groter Chewy Cannon signature print aan de binnenkant van een van de vier wielen.


De Wayward Cannon Shapeshifters direct na het uitpakken.

Met een diameter van 53 mm, 101 A, 19 mm contact oppervlakte en 34 mm breed, worden de wielen gezien als een iets bredere street-/all-round wiel zonder core. In tegenstelling tot de classic Round Cut zoals de Cannon Shapeshifter kun je ook skateboard wielen krijgen van Wayward met hun Funnel Shape, die heeft een iets bredere, kegelvormige vorm voor meer grip en controle wanneer je het nodig hebt.

Prestaties

Gedurende de eerste skate sessie herkende ik dat de Wayward Cannon Shapeshifter wielen een soort van breder zijn dan de meeste wielen met een classic shape. Dankzij het brede contact oppervlak had ik veel grip en controle over mijn board desondanks dat de wielen te erg hard zijn met 101 A.

„De wielen deden het erg goed op hoge snelheid“

Wayward Cannon Shapeshifter wielen na vijf uur skaten

In het begin had ik wat twijfels doordat de wielen bijna te grippy waren (desondanks de hardheid) en ze niet goed waren voor Powerslides en Reverts zoals ik wel had gehoopt. Om een goede Powerlslide neer te zetten moest ik echt hard gaan. Na ongeveer vijf uur voelde ik dat de wielen onderdeel waren van mijn setup en waren mijn zorgen weg. Geef de wielen wat tijd om in te rijden en de groeven die je vindt in nieuwe wielen zijn weg, de slides gaan dan een stuk makkelijker.

Over het algemeen had ik de impressie dat de wielen erg controleerbaar waren op hoge snelheid. In het kort, ik zou zeggen dat de Round Cut van Wayward een veelzijdige shape is en dat je er veel rijders blij mee kunt maken – van technisch skateboarden tot de mini ramp.

Beoordeling: 8/10

Duurzaamheid / Flatspots

„Van 53 mm tot 50 mm in zes maanden, zonder flatspots“

Ik skate de Wayward Cannon Shapeshifters wielen voor nu zo’n zes maanden. Na deze periode met de vele sessie op verschillende ondergronden en veel Poweslides, lieten de wielen geen enkel spoor van een flatspot zien. Terwijl het contact oppervlak bijna niet in breedte is veranderd hebben de wielen maar 3 mm van hun diameter verloren in zes maanden, wat een goed resultaat is.

Na drie maanden testen heb ik de wielen omgedraaid om te voorkomen dat ze kegelvormig gaan slijten. Daardoor bleef de slijtage gelijk en skate ik ze tot op de dag van vandaag nog steeds. Er is na zes maanden testen nog steeds niet echt iets om over te klagen. De wielen doen het nog steeds erg goed zoals in het begin van de test.


Beoordeling: 8/10

Conclusie

De Wayward Cannon Shapeshifter wielen zijn zeker door de test heen gekomen. Vrij nieuw op de mark, heeft Wayward een best duurzame wiel op voorraad met een urethane formule die het bij de oudere merken in de skateboard wielen markt bij kan houden. Wayward maakt niet expliciet reclame dat de wielen flatspot resisance zijn, maar ze komen er zeker niet te kort aan.

Wat eruit springt is de duurzaamheid van de wielen. Om eerlijk te zijn heb ik eerder wielen geskate waar ik meer plezier mee had als je Powerslides doet. Dit is echter een persoonlijke mening dan kritiek. Als je van street of park skaten houdt en soms een rondje in de mini ramp rijdt, dan zul je heel veel plezier hebben met de Wayward Cannon Shapeshifter 53 mm wielen.

+

  • Geen flatspots
  • Goede grip
  • Controleerbare Slides

  • Periode om in te rijden

Über