Opbouw
Bindingen

Binding Construction

Een snowboard bindingen bestaat uit een baseplate, een highback, en een ankle -en toe strap. De baseplate, of bodemplaat, is de kern dat het snowboard en binding met elkaar verbindt. Een highback is het deel van de binding dat de bot recht in de binding houdt. Ankle- en Toe-straps zijn de bevestigingen, één over de voet en één over de tenen, om de boots stevig vast te houden in de binding.

Systemen
Bindingen
Banner Bindingsystems

Er zijn twee verschillende bevestigingssystemen om de bindingen op het snowboard te monteren: het Burton EST-Systeem, en het traditionele 4×4 systeem. Bij het Burton EST systeem, wordt de binding in een ingebouwde rail of ‘Channel’ gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd in beslag neemt om de hoek en stance (afstand) van de binding te veranderen.

Waarschuwing: enkel EST-Systemen passen op Burton Channel Snowboards! Sommige bindingmerken bieden wel een channel montage, dus lees de productbeschrijving of contacteer onze klantenservice voor meer informatie.

Naast dit systeem heb je ook het traditionele 4 × 4 disc-systeem, waarbij de binding wordt gemonteerd met 4 schroeven. Op alle boards, met uitzondering van Burton Channel snowboards, kan het traditionele disc bindingssysteem worden gemonteerd.

Stance
Bindingen
Stance

Voordat je de binding op je snowboard monteert, moet je eerst weten of je Goofy of Regular bent.

Tip: Sta met beide benen gestrekt en laat een vriend je langs achteren duwen. Het been, dat de stap voorwaarts maakt om je op te vangen, is het been dat vooraan op je snowboard zou moeten staan.

Op de baseplate van de binding, kan je nummers zien (graden) die de binding in stappen van 3 ° weergeeft. De graden zijn relatief variabel. Ook hier kan je een beetje mee spelen om de perfecte ‘angle’ te vinden.

Als je een beginner bent, kan je de voorste binding best op 15 graden zetten, en de achterste binding op 0°. Dit zou een goede instelling zijn om mee te beginnen. Daarnaast kan je de bindingen ook best monteren met een lichte setback. Dit betekent dat je de bindingen iets meer naar de achterkant van het board monteert (tail).

Freestyle-Setup

Als je eenmaal meer tricks begint te doen, en je meer begint te richten op freestyle, raden we je best een zogenaamde ‘Duckstance’ aan, gecombineerd met een gecentreerde bindingpositie. Dit betekent dat je de voorste binding in een positieve hoek (+ 15 graden) zet, en de achterste binding in dezelfde hoek, maar negatief (-15 graden). Beide bindingen staan dus langs elke kant hetzelfde, en dit maakt switch rijden en tricks stompen veel makkelijker.

All-Mountain-Setup

Als je snowboardstijl eerder all-mountain is, raden we je aan om de bindingen te monteren met een lichte Duckstance. De voorste binding staat dan tussen de 15 en 21 graden, en de achterste binding tussen de -3 en -12 graden. Ook een geringe setback wordt aangeraden voor deze manier van rijden.

Freeride-Setup

Als je liever over eindeloze zeeën van off-piste powpow zweeft, kies je best voor een Freeride setup. Hier is het raadzaam om een smallere stance en grotere setback te kiezen. Dit zorgt voor een betere edge grip en biedt ook een natuurlijke float in diepsneeuw. De achterste binding wordt hier vaak plat ingesteld plat, tussen 0 ° en +5 °, terwijl de voorste binding steiler is gemonteerd; + 15° of meer.