1
Algemene Informatie

1. Snowboards: Algemene Informatie

Net zoals het leven zelf geeft snowboarden je de vrijheid om zelf te kiezen. Hoewel er manieren zijn om verschillende soorten snowboards te onderscheiden op basis van het terrein:freestyle, freeride and all-mountain.

Freestyle snowboards zijn gebouwd voor park en street doeleinde, freeride snowboards bedoeld voor poeder & backcountry, en alle mountain snowboards zijn een goede keuze voor de bergen en mensen die alle soorten terrein graag combineren.

Als je niet de moeite wilt doen om alle componenten zelf bij elkaar te zoeken dan zijn complete snowboards sets altijd een goede keuze. Laat de keuze over aan de snowboard merken en geniet van je perfect gecombineerde snowboard setup! Je hoeft alleen nog maar de onderdelen te monteren en je bent klaar om te gaan!

1.1
all mountain

1.1 Snowboards: all mountain

Ben je nog niet zeker wat voor type snowboard bij je stijl past en welk terrein je wilt gaan boarden, all mountain snowboards zijn een geweldige keuze! Deze all-round boards zijn geschikt voor bijna elke stijl en ideaal voor als je meerdere terreinen wilt rijden. Met deze snowboards je rustig cruisen door de bergen zonder dat je jouw plek in de poedersneeuw of op de kicker mist.

All mountain snowboards zijn een goede keuze voor gevorderde boarders maar zijn ook een goede keuze voor beginners doordat je open staat voor meerdere aspecten van snowboarden. Als je nog steeds onzeker bent over je keuze wat je wilt kopen, check dan onze snowboard beginner guide!

1.2
Freestyle

1.2 Snowboards: Freestyle

Riding Style

Als je vaak in het snowboardpark, op rails of in de halfpipe te vinden bent, dan is een freestyle snowboard een goede keuze. Dankzij de symmetrische vorm kun je vooruit en achteruit gaan zonder moeite. In dit geval zijn de voorkant, zogenaamd de nose, en de achterkant, de tail, gelijk gevormd. Dit type snowboard wordt de twin tip shape genoemd.

In de mogelijkheid zijn om vooruit en achteruit te rijden zonder board prestaties te verliezen helpt je om tricks te landen en geeft je meer controle in het park. Daarnaast is de sidecut van een freestyle snowboard niet zo intens als andere snowboards, en de nose en tail zijn minder stijl zodat je korter kunt rijden als een normaal skateboard.

Heb je nog meer vragen over street snowboarden? Lees dan snel onze street snowboard guide en leer meer over de perfecte setup voor street snowboarden in de stad.

1.3
Freeride

1.3 Snowboards: Freeride

Ben je iemand die meer in de poedersneeuw gaat, dan zal een freeride snowboard een goede keuze zijn. Deze boards hebben een nose die iets breder is dan de tail wat je iets meer lift geeft in de diepe sneeuw. Om dat te ondersteunen kun je de bindingen iets meer setback monteren om meer gewicht op de tail te krijgen. De nose zal meer omhoog komen zodat je niet zo snel in de sneeuw zal wegzakken.

1.4
Maat Aanbeveling

1.4 Snowboards: Maat Aanbeveling

Het is een oude regel dat een snowboard minstens tot je kin moet komen en niet verder dan je mond. Ook al is dit een goede indicator zijn er nog meer dingen waar je op moet letten. Pure freeride snowboard Kunnen een stuk langer zijn en freestyle snowboards zijn vaak korter. Dus als je voor het meest in diepe sneeuw zit zou je voor een langer snowboard kunnen gaan die zorgd dat je wat lift krijgt. Voor park en jibbing gebruik is een kort snowboard de betere keus omdat het speelser is, maakt spins makkelijker en zijn over het algemeen lichter wat voor een betere pop zorgt.

Tip: Als je een grotere schoenmaat hebt zoals 45 (EU) or 11+ (US) moet je overwegen om een wide snowboard te kopen. Zoals de naam al suggereert hebben deze boards een bredere vorm wat ervoor zorgt dat je bindingen en voeten niet te ver over de rand van je snowboard uitsteken. Bij snowboards die te smal zijn heb je misschien problemen met bochten omdat je voeten waarschijnlijk blijven haken in de sneeuw.

1.5
Tuning

1.5 Snowboards: Tuning

Als je van je snowboard houd zorg je er goed voor. Ook al klinkt dit als veel werk is het vrij gemakkelijk. Daarnaast versterkt het de relatie tussen jullie twee en als jij je board goed verzorgd zorgd hij goed voor jou.

In de volgende video leer je hoe je je board correct waxed en hoe je de randen van je snowboard kunt aanscherpen zodat hij zo snel mogelijk gaat. Daarnaast leer je hoe je nog goed gebruik kan maken van oma’s toiletborstel en wat overgebleven griptape.

2
profile

2. Snowboards: profile

Het profiel van snowboards beschrijft de wrijving. Een aantal jaar geleden werd de markt gedomineerd door snowboards met een positieve profielen maar vandaag de dag zijn er een hoop verbeteringen waardoor het verschil tussen de verschillende profielen aanzienlijk is toegenomen.

Of het nu Chillydog, Gullwing, Flying V, Anti-Camber, Banana, Wigglestick, of een negative shape is – elk merk heeft zijn eigen naam voor de nieuwe technologie. Maar je kan ze nog steeds onderscheiden door hun profielen. Het volgende stuk zal de verschillende typen profielen bespreken en je helpen met het leren van de verschillen tussen elk snowboard profiel.

2.1
Camber profile

2.1 Camber snowboards

Camber snowboards hebben hun contactpunten tussen de einden van het snowboard (nose and tail) en bindingingen. Daarom glijden camber snowboards erg glad en hebben ze een goede pop. Daarnaast hebben ze een goede edge hold en voelen ze erg precies en veelzijdig.

Camber Snowboard Profile
2.2
Rocker profile

2.2 Rocker snowboards

Rocker snowboards hebben hun contactpunt in het midden van het snowboard tussen de bindingen. Het zogenaamde “negative profile” is makkelijker om te spinnen en absorbeert kleine fouten makkelijker dan andere profielen. Het zorgd ook voor een erg goede lift in diepe sneeuw.

Rocker Snowboard Profile
2.3
Flat profile

2.3 Flat snowboards

Zoals de naam suggereert zit er bijna geen profiel op flat snowboards dus de boards liggen compleet plat op de grond alleen de nose en tail staan omhoog. Door de lage profielen hebben flat boards minder pop maar zijn ze bijzonder geschikt voor park riding omdat ze een erg vergevende handeling hebben.

Flat Snowboard Profile
2.4
Loaded/Hybrid profile

2.4 Loaded/Hybrid snowboards

Loaded of hybrid boards representeren een combinatie van een camber en een rocker profiel. Naast de negative profielen in het midden van het board zijn er positieve profielen tussen de bindingen en het einde van het snowboard. Loaded boards zijn ontworpen om de voordelen van beide technologieën te combineren.

Loaded Snowboard Profile
3
Shape

3. Snowboards: Shape

Snowboard Shapes

Shape is de manier waarop we de het ontwerp van de nose en tail van snowboards beschrijven. Als de nose en tail op dezelfde manier zijn uitgesneden hebben we het over een twin tip shape snowboard deze performs hetzelfde vooruit als achteruit. Zeker in de freestyle wereld worden snowboards met een twin tip shape en een korte nose en tail veel gebruikt.

Binnen de freeride sector, wordt een directional shape vaak gebruikt waar de nose is breder en meer gebogen zodat je meer float hebt. Asymmetrische snowboards shapes proberen de hoek van rotatie te verbeteren met hun vorm zodat frontside turns makkelijker gaan en zo zorgen ze voor meer behendig rijgedrag.

3.1
Twin Shape

3.1 Snowboards: Twin Shape

Je hebt het waarschijnlijk al geraden aan de hand van de naam dat er bij twin shape snowboards de nose en tail identiek zijn gevormd. Dit zorgt ervoor dat twin shape snowboards ideaal zijn voor het park omdat ze makkelijk rijden zowel voorwaarts als achterwaarts. Voornamelijk voor beginners is een echte twin shape een goede keus omdat de krachtverdeling en de manier hoe je board voelt altijd hetzelfde voelt. Het maakt niet uit of je regular staat of switch.

Directional twin shapes kun je zien als een variatie waar de nose iets langer is. Dit zorgt dat je meer float hebt wat voornamelijk handig is in diepe sneeuw. Het verschil tussen True Twin en Directional Twin zit het in de positie van de interts. Deze zijn een beetje offset achterwaarts wat resulteert in een achter uitzetting van de bindingen. Dit ondersteund het liften van de nose en verbetert de float.

3.2
Directional Shape

3.2 Snowboards: Directional Shape

Pure directional snowboard shapes hebben de voorkeur als freeride snowboards omdat de nose breder is en een sterkere bent heeft, dit zorgt ervoor dat je een goede lift hebt in de sneeuw. Om de float nog verder te optimaliseren zijn de inserts achterwaarts een beetje aan het compenseren zodat het center een beetje verplaatst naar de tail. Een extreme variatie van deze shape zijn de tapered directional shapes, hierbij loopt het board taps toe naar de tail. Dit geeft je een enorme float zelfs in waist-high Japan poeder.

3.3
Asymmetrische Shape

3.3 Snowboards: Asymmetrische Shape

Is het je al opgevallen dat frontside turns over de heel edge een beetje moeilijker zijn? Bij asymmetrische shape snowboards wordt dit tegengegaan door de adapted radii van de toe en heel. Dit zorgt dat het makkelijker is voor spanning op de heel edge.

De meeste asymmetrische twin shape snowboards werken als echte twins. Zodoende kunnen goofy riders hetzelfde board gebruiken als mensen die regular riden. Maar er zijn directional asymmetrische shape snowboards, waar goofy riders een ander board nodig hebben dan snowboarders regular staan. De rede dat dit zo is id dat een asymmetrische shape altijd de frontside edge steunt.

4
Flex

4. Snowboards: Flex

De flex van een snowboard geeft de stijfheid van een snowboard weer. De ongeschreven regel is de agressiever je rijstijl en de krachtiger je rijdt de stijver je board moet zijn. Zachtere boards zijn gemakkelijker te besturen, meer vergevingsgezind en passen perfect bij presses – karaktereigenschappen die voornamelijk belangrijk zijn voor freestyle snowboarding.

Alle mountain snowboards en freeride snowboards moeten stijver zijn omdat dit meer controle en een goede edge grip garandeert bij hoge snelheden. De vuistregel is: hoe zwaarder je bent des te stijver de flex van je snowboard moet zijn.