1
Algemene Informatie

1. Snowboard Samenstelling: Algemene Informatie

Snowboard Assembly | Systems

Hier laten we je zien hoe je je snowboard bindingen correct aanpast en hoe je ze op je board monteerd op een manier die het best bij jou riding style past. Om te beginnen is het absoluut noodzakelijk om te kijken naar de disc van je baseplate van je snowboard bindingen.

Behalve voor Burton werken alle fabrikanten met een 4×4 of een 2×4 disc systeem. Om je nieuwe snowboard bindingen op je snowboard te monteren moeten de inserts, de gaten aan de bovenkant van het snowboard passen op de disc. Des te meer inserts je hebt op je snowboard, des te meer opties je hebt voor de binding afstand en positionering van je bindingen op je board.

Om je van nog meer flexibiliteit te voorzien gaat Burton een andere weg met hun channel systeem en de bijbehorendeEST serie. Deze heeft veel voordelen maar limiteert de verenigbaarheid van andere bindingen. Zorg dat je bij je nieuwe snowboard controleert of het een hole systeem heeft of een channel systeem. Zodat je weet dat je bindingen op je board passen. Op alle snowboards behalve de Burton channel snowboard, past het traditionele disc systeem. In het volgende stuk leggen we uit hoe je je snowboard bindingen correct kunt afstellen.

1.1
Goofy vs. Regular

1.1 Samenstellings Instructies: Goofy vs. Regular

riding Style

Voordat je je bindingen op je snowboard monteert moet je beslissen of je goofy of regular staat. Dit is belangrijk om te weten zodat je de bindingen correct kan monteren. Regular betekent dat je linkervoet wijst naar de richting waar je heen rijdt. Goofy betekent dat de positie waar je staat je je rechtervoet aan de front van je snowboard staat.

Tip: Om uit te vinden welke positie het meest geschikt is voor jou is er een simpele trick: Ga rechtop staan met je benen gesloten en laat een vriend je een zacht duwtje vooruit geven van achter. In de meeste gevallen is het been waarmee je uitstapt ook het been dat voor komt te staan op je snowboard. De stance waarmee je in het begin start zal je mogelijkheden niet zwaar limiteren. Het beste is om beide te leren over tijd.

Met de meeste snowboards maakt het niet uit met welke stance je de bindingen monteert. Dit geld voor alle twin shape snowboards en zowel voor de meeste directional shaped snowboards. Howel er sommige asymmetrische directional shaped snowboards zijn die ontworpen zijn voor zowel goofy als regular. Het is hier handig als je dit vraagt voor het aanschaffen zodat je weet voor welke stance het board ontworpen is en zo krijg je het snowboard waar je naar zoekt.

1.2
Afstand

1.2 Samenstellings Instructies: Afstands afstelling

De afstand beschrijft hoeveel ruimte je hebt tussen beide bindingen op je snowboard. Hierbij net als je maat hangt het af van je niveau en je voorkeur van terrein.

Voor freestyle en park snowboarding, moet de afstand tussen de bindingen iets wijder zijn zodat je beter stabiliteit hebt tijdens jumps en meer controle hebt bij het landen. Hoewel je wel moet opmerken dat een bredere stance negatieve effecten heeft op je downhill performance en bij freeriding. Meer tips over street snowboarding kan je vinden in onze Street Snowboard Guide.

Hier helpt het vaak om meerdere afstellingen te proberen om zo de beste afstand te vinden voor jou. Schouderbreedte is altijd een goed startpunt om de afstand van je bindingen te bepalen.

1.3
Graad

1.3 Samenstellings Instructies: Graad Aanpassingen


Snowboard Bindings Baseplate Disc

De hoek van je binding verteld je hoe je bindingen zijn uitgelijnd met het center van het board. Op de binding plate van de binding kan je het aantal graden zien die de hoek weergeven en kan je deze aanpassen in stappen van 3°. De graden zijn relatief variabel.

Opnieuw ligt het volledig aan wat jij wil en kan je door een beetje uitproberen uitvinden hoe je jouw snowboard bindingen correct aanpast. Als je een beginner bent moet je de voorste binding op +15 graden zetten en de achterste binding op 0 graden. Dit is een goede begin stance. Als je meer wilt leren over de beste boards voor beginners ga dan naar onze Snowboard Beginners Guide.

Zodra je gaat beginnen met tricks, is het aan te raden om je bindingen aan te passen naar een duckstance. Dit betekent dat je de front binding op een positieve hoek van +15 graden en de rear binding op een negatieve hoek van ongeveer -15 graden afsteld. Dit zal ervoor zorgen dat switch riding en tricks je een stuk makkelijker afgaan. Ook voor All Mountain Snowboarding is het aan te raden om een subtiele duckstance aan te nemen. De front binding moet dan afgesteld zijn tussen de +15 graden en +21 graden en de rear binding met een hoek van -3 of -12.

Als je voornamelijk ride bij de backcountry of veel van helling gaat moet je voor een Freeride setup gaan. In dit geval is de rear snowboard binding afgesteld op een minimum (hoek van 0 ° tot + 5 °) of geen hoek terwijl de front binding een steilere hoek heeft + 15 ° of meer. Daarnaast is het aan te bevelen om een closer stance en een sterkere setback te kiezen. Dit resulteert in een betere edge grip en ook voor een beter boost in het poeder.

1.4
Positie

1.4 Samenstellings Instructies: Positie Afstelling

Als je al wat ervaring hebt in het park en je freestyle skills nog verder wilt ontwikkelen is het ook aangeraden om beide snowboard bindingen af te stellen op dezelfde afstanden bij de nose en tail zodat je makkelijker switch kan rijden. Met deze setup sta je in het midden van je bord en wordt de kracht evenredig verdeeld.

Voor het gebruik op de hellingen en voor snelle all mountain snowboarding, Kun je je bindingen monteren met een kleine setback.

Dit betekend dat je jouw bindingen een iets compenseert van het center van het board. Dit zorgd dat je zwaarte punt iets meer naar de achterkant van je snowboard verplaatst waardoor je meer power bij de tail hebt wat voor meer stabiliteit zorgt op hogere snelheden.

Zeker voor diep poeder is een setback van de bindingen een groot voordeel omdat de nose dan een betere float heeft en zorgt dat ervoor dat het snowboard beter over de sneeuw glijdt. Daarbij heb je meer controle over je snowboard wat voor meer veiligheid en stabiliteit zorgd zeker op steile hellingen.

2
Stap-voor-Stap

2. Samenstellings Instructies: Stap-voor-Stap

Als je alle kennis al bezit en je weet al hoe je je snowboard bindingen monteert en afsteld kan je verdergaan. Voor elke binding in de skatedeluxe Online Shop, zijn de benodigde schroeven bij de montageset toegevoegd. Je hebt alleen een bijpassende Snowboard Tool nodig en je bent ready to go. Hier is een stap voor stap guide over hoe je de bindingen vast maakt op je snowboard.

1. De disk van je binding bevindt zich in de baseplate van je snowboard binding. Eerst verwijder het accelerator pedal van je binding, ook wel top cover plate genoemd, om zo de schroeven en de disc te krijgen.

2. Plaats de bindingen op je board in overeenstemming met je gewenste stance. Linker voet forward voor regular of rechter voet forward voor goofy.

3.

Positioneer de bindingen op de gewenste afstand van elkaar. Voor freestyle doeleinden kan de afstand wat verder, voor freeride tours iets dichter bij elkaar. Als startpunt kan je jezelf oriënteren op je schouderbreedte.

4. Bevestig de bindingen gedeeltelijk en zorg ervoor dat de disc recht naar voren komt met de 0 ° -hoekmarkering. Zorg ervoor dat de binding nog steeds voor de volgende stap kan worden verplaatst.

5. Nu kunt u de bindingshoek aanpassen door de binding iets naar links of rechts te verplaatsen. Voor parksessies moet een duckstance met + 15 ° forward en – 15 ° backwards goed werken. Maar vergeet niet, hier kunt u trial and error gebruiken om erachter te komen wat het beste is voor jou.

6. Schroef de binding stevig vast zodat deze niet langer kan bewegen. Zorg ervoor dat u de schroeven niet doordraait om de schroefdraden te beschermen.

7. Klem of schroef de accelerator pad er weer op en je bent klaar. Veel plezier op de berg!

2 Mening over “Snowboard Samenstellings Instructies

 • Vincent Meulenberg

  Beste ontvanger,

  Gisteren mijn nieuwe skate banana board binnen gekregen via de post, super sick ding!! ben er heel blij mee.
  Wel vroeg ik me af, is deze al gewaxt of moet ik dit nog laten doen?

  Vriendelijke groet,
  Vincent Meulenberg

  Reply
  • Didier

   Hi Vincent,
   Goed om te horen dat je blij bent met je nieuwe board! Het board is door de fabriek al gewaxt, het is wel aan te raden om na een paar keer rijden dit nogmaals te doen/laten doen.
   Veel plezier ermee!
   Groet,
   Didier

   Reply

Leave a Reply