Snowboard Montage
Snowboards
Snowboard Montage

Voordat je de bindingen op je snowboard monteert en je de berg opgaat, is het belangrijk om te weten welke houding, of ‘stance’ je hebt: Goofy (rechtervoet naar voren) of Regular (linkervoet naar voren)?

Tip: Sta met beide benen gesloten en laat een vriend je van achteren duwen. Het been dat de pas naar voor maakt om je op te vangen, is het been dat aan de voorzijde van het snowboard geplaatst moet worden.

Nadat je dit hebt nagekeken, en je dus jouw stance bepaald hebt, hangt het nu allemaal af van jouw niveau en welk soort terrein je wil shredden.

Meestal is de binding afstand, ook wel bekend als “stance”, iets breder voor freestyle / park snowboarden om meer stabiliteit te garanderen bij het springen, en meer controle te hebben bij de landing. Desondanks moet je er wel rekening mee houden dat een bredere Stance niet ideaal is voor freeride. Op het einde van de dag komt het vooral neer op persoonlijke voorkeur, dus probeer jouw stance in het begin regelmatig te wijzigen om het effect te leren kennen en zo je eigen sweet-spot te vinden!

Het testen van jouw optimale stance is echt belangrijk. Als vuistregel voor de bindingafstand, gebruiken we meestal de schouderbreedte als een indicatie, maar nogmaals, het hangt ook af van je persoonlijke voorkeur.

Als je al door het park scheurt en je wil jouw freestyle tricks verfijnen, is het aangewezen om beide bindingen op dezelfde afstand van de nose en tail af te stemmen. Zo rij je even aangenaam Switch als normaal.

Naast de ideale bindingafstand, is het ook belangrijk om de optimale hoek van de binding in te stellen.

Snowboard Binding Baseplate - Hoek van de Binding

Op de ‘baseplate’ of bodemplaat van de binding, kan je nummers aflezen die de binding onderverdeeld in stappen van 3° graden. De graden zijn relatief variabel. Ook hier kan je een beetje mee spelen om jouw perfecte ‘angle’ te vinden.

Als je een beginner bent, kan je de voorste binding best op 15 graden zette, en de achterste binding op 0 graden. Dit is een goede instelling om mee te beginnen. Daarnaast kan je jouw bindingen monteren met een lichte setback, wat betekent dat je de positie van jouw bindingen een beetje meer naar achteren zet in de richting van de tail.

Banner Snowboard Montage

Als je jezelf eenmaal meer begint toe te leggen op tricks en freestyle, raden we je aan om de bindingen meer in een Duckstance te zetten, gecombineerd met een gecentreerde binding-positie. Dit betekent dat je de voorste binding in een positieve hoek van + 15 graden zet, en de achterste binding in dezelfde hoek, maar negatief, dus -15 graden. Dit maakt switch rijden en tricks landen veel makkelijker.

Als je liever All-Mountain snowboard, is het aangewezen om jouw bindingen te monteren met een lichte duckstance. De voorste binding moet gemonteerd worden tussen de +15 en +21 graden, en de achterste binding tussen de -3 en -12 graden. Ook een kleine setback wordt aanbevolen voor deze stijl.

Als je liever over eindeloze velden diepsneeuw surft en het meeste van jouw tijd off-piste doorbrengt, kies je best voor een Freeride setup. Hier is het aangewezen om de bindingen dichter bij elkaar te zetten met een grotere setback. Dit zorgt voor een betere edge grip en biedt ook een natuurlijk drijfvermogen in de poeder. De achterste binding wordt hier vaak vrij plat ingesteld, tussen 0° en + 5°, terwijl de voorste binding iets steiler wordt gemonteerd; +15° of meer.

Leave a Reply