skatedeluxe Blog

ACE AF1 Hollow trucks review

ACE AF1 Hollow Trucks ReviewACE AF1 Hollow Trucks Review

ACE trucks zijn extreem makkelijk te besturen maar relatief zware skateboard trucks. De ACE AF1 Hollow trucks zouden daar verandering in moeten brengen – dankzij holle kingpins & assen. We hebben de lichtere AF1 trucks voor je getest.

AF1 – ACE skateboard trucks 2.0

Er is veel veranderd sinds mijn review van de ACE Classic 44s. ACE AF1 trucks bieden verbeterd materiaal in hanger, baseplate en as. Visueel valt dit op door de “gepolijste” look. De shape van de bushings en ringen is herzien, zodat de trucks nog sneller terugveren in bochten.

YouTube video player

De asmoeren op de AF1 trucks zijn re-threading. Ze zorgen ervoor dat de moeren ook na zware slijtage gemakkelijk op de schroefdraad kunnen worden geschroefd. Voor noodgevallen wordt elke AF1 truck geleverd met een extra schroefdraadmoer.

Eindelijk passende ACE trucks voor 8.25″ en 8.5″ decks

Als je tot nu toe op ACE Classic trucks met 8.25″ of 8.5″ boards wilde rijden, moest je een klein compromis sluiten. Er waren precies geen ACE trucks in deze breedtes. De ACE AF1 trucks brengen daar verandering in.

AF1 44 trucks zijn 8.25″ breed (asbreedte) en passen perfect bij die boardbreedte. Voor 8.5″ brede decks zijn AF1 55 trucks ideaal. De nieuwe ACE’s zijn verkrijgbaar in breedtes van 7.5″ tot 9.5″ – je zult zeker de juiste set trucks vinden voor jouw setup.

Standard, Low en Hollow: dit type ACE AF1 trucks zijn leverbaar

Net als bij de Classics zijn AF1 Standard en Hollow trucks “mid trucks”. Ze zijn 53 mm hoog. Als je de voorkeur geeft aan lage trucks, biedt ACE je een alternatief met de AF1 Lows. Deze zijn slechts 49mm hoog en dus praktisch als je snelle, technische tricks doet.

ACE AF1 Low trucks hebben een holle kingpin en zijn daardoor iets lichter dan gewone AF1’s. De Hollows zijn nog lichter dankzij holle kingpin en as. Zo is de lichtgewicht versie van ACE lichter dan vergelijkbare trucks van Independent, maar toch zwaarder dan vergelijkbare modellen van Venture, Thunder of Royal.

ACE AF1 Hollow trucks skatetest

Voor mijn review heb ik ongeveer 1,5 maand op de AF1 Hollows geskate. Ik skate veel ledges, zowel in parken als op straat. Daarnaast heb ik wat slappy sessies gehad, evenals een kleine excursie naar transition en bowl.

Voor de AF1 Hollows skate ik op de standaard AF1 trucks. Omdat ik bijna op de as aan het grinden was, merkte ik nauwelijks het gewichtsverschil met de nieuwe Hollows. Echter, voor skaters die waarde hechten aan lichtgewicht trucks kan een paar gram het verschil maken.

Hoe de ACE AF1 trucks draaien

ACE trucks staan bekend om hun responsieve bochten. Sommige skaters zouden ze omschrijven als heel losjes, voor anderen zijn ze gewoon “surfy”. Precies om die reden ben ik van ACE Trucks gaan houden. De draai van de AF1 truck is zeer reactief, misschien zelfs meer merkbaar dan op de Classics. De trucks “duiken” snel in en stuiteren net zo snel terug naar de startpositie. Het beste van alles is dat je naar mijn ervaring de ACE AF1 trucks niet hoeft in te breken – de bushings gedragen zich vanaf het begin zoals je verwacht.

Deze functies geven de AF1’s een zeer uniek gevoel dat even wennen kan zijn. Maar daar word je vooral voor beloond tijdens krappe bochten op krappe plekken, tijdens snelle manoeuvres in de transition of bij slappy grinds. Persoonlijk zou ik ACE Trucks omschrijven als een mix van Independent Mids en Thunder Trucks.

De keerzijde: het stuurgemak gaat ten koste van de stabiliteit bij harde landingen. Uit ervaring kan ik zeggen dat AF1 trucks gemakkelijk wheelbites produceren als je je tricks niet nauwkeurig uitvoert. Aangezien ik vrij lange benen heb, heb ik het probleem opgelost met 1/8″ riser pads. Hierdoor zijn de trucks 56mm hoog (vergelijkbaar met standaard Indy’s). Met 54mm wielen had ik dus minder wheelbites.

Een andere oplossing zijn de “94A Hard” vervangende bushings van ACE. Over het algemeen zou ik aanraden om ACE vervangers te gebruiken bij het vervangen van bushings. Dit zorgt ervoor dat je de stuurprestaties van de AF1’s behoudt.

Hoe ACE AF1 trucks grinden en sliden

ACE trucks herken je aan hun karakteristieke ronde hanger. Juist daarom hoef je ze niet “in te grinden”. De trucks bieden veel oppervlak en materiaal dat gemakkelijk over dikke street ledges en curbs grind.

Vooral voor slappies kan ik ACE AF1 trucks aanbevelen. Door de geometrie en het hangeroppervlak kun je snel en eenvoudig hogere stoepranden locken. Ik zou niet met andere trucks willen rijden tijdens slappy sessies.

Voor mij is het ontwerp van de baseplate van AF1 trucks ook belangrijk. Vergeleken met Thunder- of Venture trucks had ik minder hang-ups met ACE AF1’s tijdens nose- en tailslides veroorzaakt door mijn wielen. Dit komt omdat de afstand van de as tot het einde van de baseplate langer is. Daarom kun je op ACE trucks met grotere wielen rijden en hoef je de zijkanten van ledges niet overdreven te waxen voor noseslides.

Duurzame “AF” – Duurzaamheid van ACE AF1 trucks

Als het om de duurzaamheid van trucks gaat, geldt vaak het motto “veel helpt veel”. Met AF1 trucks krijg je genoeg: veel materiaal en ruimte om op te grinden. Qua kingpinspeling zou iets meer ruimte mogelijk zijn. Al met al ben ik zeer tevreden over de duurzaamheid van AF1 trucks. Zelfs als je vaak over street curbs skate, zal de slijtage beheersbaar zijn.

Nerd kennis: ACE AF1 trucks & wielbasis

De keuze van de truck kan de wielbasis van je setup beïnvloeden. Doorslaggevend zijn de hoek van de hanger en de gaten in de baseplate. Bij Independent en Royal Trucks zijn de baseplate gaten vrij ver naar binnen geplaatst. Bij Thunder is het tegenovergestelde het geval. ACE trucks lijken in dat opzicht relatief veel op Indy’s, inclusief de hoek van de hanger – maar in feite creëren ACE trucks een iets kleinere wielbasis.

Geen wonder, want ACE trucks zijn gebaseerd op het Independent Stage 3 ontwerp. Samenvattend krijg je bij ACE trucks een iets kleinere wielbasis dan bij Indys, en een nog kleinere dan bij Thunders. Met andere woorden, als je met Thunders “popt”, gaat het board erg steil omhoog, met Indy’s minder steil en met ACE Trucks zelfs een beetje minder (truck hoogte wordt hier niet in aanmerking genomen). Dit kan merkbaar zijn tijdens technische combo’s.

Conclusie

De ACE AF1 trucks zijn zeer responsieve, draaien makkelijk en duurzame trucks die je niet hoeft in te breken. Met de AF1 Hollows bespaar je een paar gram op je setup.

Hoewel ze qua ontwerp en functies niet bepaald als “plaza trucks” worden beschouwd, zie je vaak ACE AF1 trucks op straatspots. Dit komt waarschijnlijk door hun veelzijdigheid. ACE trucks blinken ook uit in transition en bowl skaten vanwege hun stuureigenschappen. Hiervoor kan ik ACE AF1 Trucks in alle variaties aanraden.

Qua prijs zijn de trucks zeker geen koopje. Aan de andere kant rijd je er lang mee en krijg je een paar extra’s zoals het opnieuw tappen van de asmoeren. Alleen voor zeer technisch skaten of spots met zware impact zou ik eventueel andere trucks aanraden.


Voordelen

  • Snelle en responsieve turn
  • Ideale besturing en grind vanaf het begin
  • Duurzaamheid
  • Extra’s zoals het opnieuw tappen van moeren

Nadelen

  • Wheelbites
  • Prijs

Zijn ACE AF1 trucks iets voor jou?

  • Als je van het gemakkelijke draaien van Thunder Trucks houdt, maar problemen hebt met nose- / tailslides, kunnen ACE AF1’s een alternatief zijn.
  • Als je Independent Trucks rijdt maar soms snellere bochten wilt, moet je ACE AF1 trucks een kans geven.
  • Als je sessies voor 50% uit slappies bestaan, dan heb je met ACE AF1’s je ideale trucks gevonden.
  • Als je een “flip in flip out combo” type skater bent, is ACE AF1 Lows misschien een oplossing voor jou.

Exit mobile version
Skip to toolbar