skatedeluxe Blog

Wear Test: etnies Marana x Michelin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is geen nieuws voor je dat etnies de Marana een kleine ‘update’ heeft gegeven. Om te testen of de Michelin buitenzool zoals gezegd wordt drie keer langer mee gaat, heb ik een paar etnies Marana x Michelin gepakt en het getest voor 20 uur.

Eerste indruk

Als je ooit een etnies Marana in je hand gehouden hebt weet je waar we het over hebben. Voor mij was dit de eerste Marana en direct na het uitpakken was ik een beetje spectisch. De cupzool skate schoen lijkt vrij groot wat komt door de enorme padding. Zeker de tong en kraag bij de hiel zijn goed opgevuld wat de etnies Marana x Michelin schoen een comfort zone voor je voeten maakt.

De binnen maakt ook een goede indruk. Het Pro Foam 1 footbed is gegoten wat ondersteuning geeft bij de impact. Ondanks dat de schoen er groot uitziet is de Michelin Marana erg licht, wat uiteraard een pluspunt is.
Nog een feit dat mijn aandacht vroeg bij het uitpakken was de geur van de zool. Het deed me denken aan de geur van autobanden. Maak je niet druk, het is vervelend en gaat na een aantal dagen weg. Hoewel de buitenzool aardig stijf leek.

Grootte & comfort

Zoals al eerder genoemd is de etnies Marana x Michelin erg comfortabel voor een skate schoen. Vooral de voorkant van de schoen is vrij ruim. Jup, dat is erg subjectief, maar ik zou zeggen dat hij voor smalle voeten een stuk te breed is. Zodra je de veters aantrekt zou dit probleem opgelost moeten zijn. Dankzij de pading en de hiel stabilizer heeft de Marana een goede fit. Dankzij de katoenen voering hoef je niet bang te zijn voor blaren. Mijn mening is dat de padding iets te dik is. Daarvoor heb ik de schoenen heel erg strak geveterd zodat de tong na wat tijd platter werd.


Beoordeling: 8/10

Prestaties

Tijd om aan te wennen

Uiteraard ging ik de Michelin Marana direct uit de doos skaten. Ondanks mijn initiële verwachtingen tijdens het uitpakken, was de zool flexibeler dan ik dacht en ik had een halfuur tot een uur nodig totdat ik er volledig aan gewend was. Met geen enkele trick voelde de etnies Marana x Michelin raar tijden de test.

Beoordeling: 9/10

Boardfeel & Grip

Ik had niks te klagen over het boardgevoel van de schoen. Zoals al eerder gezegd heeft de Marara een classic cupsole constructie. Dit deed mij het gevoel geven dat het niet overeen kon komen met het boardgevoel van een vulcanised skate schoen. Zelfs dat ik mijzelf als een vulc-zool fan beschouw, had ik geen probleem met het skaten in de Marana. Over grip gesproken, Michelin hebben hun werk goed gedaan! Het Marana autobanden geïnspireerd patroon in de zool geeft de schoen heel veel grip en zorgt voor veel plezier op het board.

Beoordeling: 8/10

Impact / support

Toen ik de binnenzool van de etnies Marana x Michelin eruit haalde en de binnenkant van de schoen onderzocht had ik niet het gevoel dat er veel aan impact support gedaan was. Etnies heeft hun STI Evolution Foam ergens in de middenzool verborgen en op een of andere manier voel je het. Samen met de binnenzool zorgt de Michelin Marana voor perfecte impact support. Dit is ook geen verrassing doordat de schoen ontworpen is met support van Chris Joslin met zijn vele bangers.

Beoordeling: 9/10

Duurzaamheid

Impressie na vijf uur skaten

Serieus, de foto’s vertellen het allemaal. Ondanks nieuwe Mob Grip toont de schoen bijna geen tekenen van gebruik na vijf uur dragen. De schoenveter ging aardig snel kapot, maar dankzij het verborgen veter systeem kun je dat jezelf besparen. Er is eigenlijk maar 1 tekortkoming: als we het hebben over ademende werking is er nog ruimte voor verbetering.

Impressie na tien uur skaten

Na nog vijf uur kwamen de eerste tekenen van gebruik tevoorschijn. Maar om ze te kunnen zien moest ik er ook echt wel naar op zoek. De beschadigingen op het looppatroon waren minimaal. De buitenkant van de cupzool is wat beschadigd van Kickflips en er waren wat krassen op de toe cap. De naden in het Ollie gebied wat de voorkant en achterkant bij elkaar houdt is verborgen wat deze zone super sterk maakt. Zoals je kunt zien op de foto’s is de voering van de kraag na tien uur open gescheurd. Dit heeft geen invloed op de prestaties van de Michelin Marana. Als je een baggy broek draagt dan zou dit geen probleem voor je moeten zijn.

Impressie na 20 uur skaten

Na totaal 20 uur testen was ik nog steeds verbaasd. Het patroon van de buitenzool liet nu tekenen van gebruik zien. Dit betekent niet dat de schoen geen grip meer heeft. Ik moet toegeven dat de Michelin Marana onder de test twee verse griptapes heeft moeten doorstaan. Al met al, de cupzool bleef sterk en flexibel. Het suede in het Ollie gebied lieten wat tekenen van gebruik zien terwijl andere gebieden nog steeds intact bleven. De hiel liet ook helemaal geen gebruikssporen zien.


Beoordeling: 10/10

Conclusie

Om alles op te sommen, de etnies Marana x Michelin heeft me echt overtuigd. Ondanks de grootte constructie, krijg je een relatief licht, behendige skate schoen die moeilijk is om kapot te krijgen. De samenstelling van de zool door Michelin houdt zich aan de belofte en is extreem duurzaam. Hoewel de schoen ontworpen is voor hoge impact, kun je er gemakkelijk wat curb of flat ground mee skaten. Wanneer etnies begint met het maken van meer duurzame veters, dan durf ik te zeggen dat de etnies Marana x Michelin potentie heeft als beste skate schoen ooit.

+

  • Duurzaamheid x3
  • Grip
  • Impact support
  • Algemeen goede prestaties

  • veters gingen snel kapot
  • Ademende werking
Skip to toolbar