Skate Schoenen en Sneakers

Om je te helpen door de doolhof van cup en vulc zolen, van laag, midden en hoge sneakers en technische ontwikkelingen als Hyperfuse, Flyknit en Duracap zodat jij het perfecte paar schoenen kunt vinden, schijnen we licht op de belangrijkste kenmerken, termen en karakteristieken van skate schoenen en sneakers.

Alles over Skate Schoenen en Sneakers bij skatedeluxe

Welke verschillende materialen worden gebruikt? Zijn er verschillende pasvormen? En hoe verminder je slijtage op je schoenen en hoe onderhoudt je ze het beste?

Hier vind je alle antwoorden op jouw vragen en tips.


1. Type schoenen

Hoog, Mid, of lage Schoenen? De pijn van het kiezen tussen stijl, comfort, smaak en gevoel.

Er zijn drie type schoenen die verschillen in hoogte van de enkel. Makkie! Laten we het onderscheid maken tussen deze drie:


Hoge schoenen zijn hoger dan andere schoenen. Ze eindigen meestal boven de enkel. Door het hogere model geven ze meer stabiliteit en meer padding dus meer bescherming en demping rond de enkels.

Daarnaast, houden hoge schoenen je voeten warmer. Dit kan handig zijn als je aan het skaten bent en je gewrichten warm wil houden. Ze ademen wel een stuk minder. Sommige hoge schoenen zijn ook geschikt als winterschoenen door hun fit.


Hoge Skate Schoenen en Sneakers

Als je niet kunt kiezen tussen hoge schoenen en lage schoenen, maar je wil meer staviliteit en bescherming, dan zijn mid schoenen precies wat je nodig hebt.

Mid schoenen zijn iets hoger dan lage schoenen, en de veters vallen meestal direct onder de enkel. Ze zijn niet zo hoog als hoge schoenen, maar ze zijn hoger dan lage. Als resultaat hiervan geven ze meer staviliteit, demping en support dan lage sneakers. Daar naast zijn de meeste mid schoenen geschikt als ‘transitional schoenen’ in de koudere maanden van het jaar want ze blijven warm en droog.


Mid Skate Schoenen en Sneakers

Lage schoenen zijn de standaard modellen in de wereld van skate schoenen en sneakers. Door hun lage model, zijn deze modellen lichtgewicht.

Je verliest de padding in het enkel gebied voor een lichter gewicht en materiaal. Maar maak je niet druk, door de goed ontworpen binnenzolen hoef je geen demping op te geven.


Lage skate schoenen en Sneakers

2. Schoen zolen

Wat betekenen verschillende soorten zolen?

De constructie en textuur van de zool is verantwoordelijk voor het comfort en het gevoel van de schoen. Verschillende zolen zijn gemaakt in dezelfde schoenen om aan alle verschillende eisen te voldoen. Hier vind je hoe zolen van elkaar verschillen.


De buitenzool is het belangrijkste deel van een goede skate schoen. Hij moet alle wensen van grip, stabiliteit en flexibiliteit bieden maar ook slijtage tegengaan. Om deze dingen allemaal te behalen worden air-pads en andere soorten schockdemping gebruikt in de buitenzool.


Tussen de buiten en binnenzool ligt de middenzool. Dit is het hoofd dempende deel van een schoen en meestal gemaakt van EVA (ethyl vinyl acetate) evenals phylon, een hitte resistent plastic. Bijna alle grote schoenmerken hebben hun eigen middenzool constructies ontworpen. De bekendste is misschien wel het Lunar voetbed, de Max Air unit en Zoom technologie van Nike, de adidas Skateboarding BOOST zolen (links te zien) en het Etnies STI Evolution Foam evenals DC Unilite Zolen. Je kunt alles leren over elke technologie in onze skate schoen wiki pagina.


Met binnenzolen, gaat het allemaal om de individuele eisen van de drager. Dit is waarom ze vaak uitneembaar zijn in hoger geprijste schoenen. Als ze dan op zijn, kun je de binnenzolen vervangen of als ze niet meer zo fris zijn kun je ze luchten.

Er zijn veel modellen met verschillende kenmerken. Voor extra demping, worden gel kussentjes genaait in verschillende binnenzolen. De curve van de binnenzool wordt ook aangepast op skaters. Liggend aan het merk en model, zijn er verschillende skate schoen binnenzolen. Het voetbed is vaak gemaakt van EVA, een hitte resistent materiaal dat zacht en elastisch is evenals duurzaam. Er is ook nog de Ortholite binnenzool die ademend en antibacterieel is en daardoor koel en duurzaam. Sommige binnenzolen vertrouwen op dual density, en ze hebben een varierende graad aan stevigheid door het voetbed om nog meer comfort te bieden als je beweegt.

Er zijn ook schoen inserts die specifiek ontworpen zijn voor skateboarders. Deze geven net iets meer demping wat je beschermt tegen blessures en je gewrichten vrijheid geeft. Bij skatedeluxe vind je Footprint binnenzolen, welke waarschijnlijk de bekendste fabrikant is voor geoptimaliseerde uitneembare binnenzolen. Er is een goede reden dat Aaron “Jaws” Homoki, Andrew Reynolds en skatedeluxe team rider Willow vertrouwen op binnenzolen van Footprint.


Speciale binnenzolen bij skatedeluxe

Als het aankomt op skateschoenen, is er een onderscheid tussen twee verschillende zool constructies: cup zool en vulc zool. Cup zolen zijn genaait op de schoenen wat ze meer robuust maakt, maar tegelijkertijd iets zwaarder en minder flexibel. Schoenen met een vulc zool hebben meer veelzijdigheid en een goede boardfeel, ze zijn wel minder robuust dan schoenen met een cupzool doordat ze geen extra naden hebben. Hier vind je precies wat deze zool constructies betekenen in detail:


Vulc Zolen

Het grootste voordeel van skateschoenen met een vulc zool is het lagere gewicht en de hogere flexibiliteit door de dunnere zool. Zo’n zool resulteerd in een betere boardfeel want in tegenstelling tot een cupzool zijn de rubberen delen op elkaar gelijmd bij vulc zolen en aan de bovenkant gemaakt met een rubberen strip. Dit betekend dat je op je board kan springen zodra je de schoenen hebt zonder ze te in te hoeven skaten. Het nadeel van dit proces is dat vulc schoenen iets sneller slijten en gevoeliger zijn voor slijtage. Ze dempen ook niet zo goed als cupzolen doordat ze dunner en zachter zijn.


Skate Schoenen & Sneakers met Vulc Soles bij skatedeluxe

Cup Zolen

De cup zool bestaat uit drie delen: een buitenzool, een middenzool gemaakt van elastisch en lichtgewicht foam, en een aparte binnenzool. De buitenzool is gemaakt uit een stuk. Hij is gelijmd aan de middenzool en de bovenkant is genaaid aan de schoen, terwijl de binnenzool oftewel gelijmd of er in gelegd is. Door de dikke polyurethane zool en extra zomen is een schoen met cupzool constructie veel stabieler en beter voor demping dan een gevulcaniseerde zool, vooral als je gaps en trappen skate. Door de dikke zolen, zijn deze schoenen wel zwaarder en minder flexibel dan gevulcaniseerde zolen en daardoor duurt het langer om ze in te skaten.


Skate schoenen & sneakers met cup zool bij skatedeluxe

Afhankelijk van de fabrikant, zijn er verschillende schoen profielen die cup zolen en vulc zolen meer flexibiliteit, demping, board feel of grip geven. De bekendste is misschien wel het visgraat profiel en de Waffle zool, welke exclusief voor skateboarden was ontworpen door Vans. Tegenwoordig gaat de trend langzaam richting ultra lichte zolen zoals de Nike Free zool, die perfect voor sneakers en after-skate schoenen is. Zolen met een dikker profiel worden vooral gebruikt in de winter en natte condities waar ze genoeg grip geven.


skate schoenen & sneakers met profiel zolen

3. Schoen Kenmerken

Wat maakt skate schoenen zo speciaal?

Scheuren bij de naden, elke skater is er wel bekend mee. Dat is waarom de naden zon vitale component zijn van skate schoenen. Skate schoenen zijn gekarakteriseerd door het feit dat de naden in de gevoelige gebieden van schoenen versterkt zijn om slijtage tegen te gaan. Natuurlijk is de best genaaide schoen niet imuun voor slijtage over tijd. De meeste schoenen hebben dubbel en soms zelfs driedubbel gestikte naden in het teen en hiel gebied, aangezien dit de plekken zijn waar de meeste slijtage optreed.

Als je erg ruw griptape gebruikt, zul je niet lang van jouw schoenen kunnen genieten ondanks de drie en vier-vouw naden. Als dat het geval is, raden we naadloze toecaps aan. Deze schoenen zijn helemaal vrij van onderbrekende naden in het teengebied en beschermen niet alleen tegen slijtage, maar maken het ook comfortabeler om te flicken (de beweging die je voet maakt om het board te laten draaien). Niettemin, is het belangrijk om op te merken dat niet elke schoen extra verstevigd is op deze plek, daarom zie je naadloze toe caps vaker.


Bij skaten worden je voeten, enkels en gewrichten constant bloot gesteld aan grote druk. Om de impact van moeilijkere tricks, zoals bij gaps en trappen, hebben veel skate bedrijven hun schoenmodellen uitgerust met verschillende vormen van stoffering. Bij skate schoenen zijn vaak, in de schoen de tong, de hiel, de zijkanten en anderen gedeeltes van de schoen gevuld om blessures te voorkomen en om het comfort tijdens het skaten te vergroten.


Iedereen kent ze, niemand houd van ze – zweetvoeten. Vooral als je aan het skaten bent kunnen je voeten erg gaan zweten. Daarom is optimale ventilatie essentieel als het aankomt op comfort en hoe de schoen aanvoelt.

Dankzij de perfortatie (luchtgaatjes) en het ademend bovenmateriaal, kan er frisse lucht circuleren en zo voorkomen dat het vochtig word. Daarnaast hebben sommige fabrikanten luchtgaatjes in de zijkanten van de schoen en ventileren zo direct de zijkanten of hebben ze de schoentong gemaakt van luchtig gaas materiaal.


Er zijn schoenveters in ontelbaar veel kleuren, lengtes en vormen. Tenzij je voorkeur naar Klitteband gaat, zijn veters het ultieme kenmerk van de schoen. Maar bij skate schoenen zijn een aantal verschillen in vergelijking met traditionele schoenen. Omdat niet alleen het boven materiaal en de zolen snel slijten door griptape maar ook hebben de schoenveters het daar zwaarmee. Daarom zijn gewaxte of leren schoenveters een slim alternatief. Metaal of plastic oogjes, net als speciale schoenveterbeschermers zorgen ook voor een langere levensduur van je schoenveters.


Skate schoenveters bij skatedeluxe

4. Materiaal

Van welk materiaal zijn skate schoenen en sneakers gemaakt?

Niet elk leer is hetzelfde, daarom zie je op elke schoen kleine kaartjes of stickers met daarop het label van welk materiaal het gemaakt is. Dit label bestaat uit een klein plaatje of symbool waaraan je precies kan zien welk materiaal er gebruikt is.

Schoen materiaal tabel


Het plezier van skaten hangt grotendeels af van de duurzaamheid van je schoen. Daarom is het buitenste materiaal een van de balangrijkste kenmerken van skateschoenen. De meeste modellen zijn gemaakt van suede omdat het erg stevig is. Daarbij word het zachter en rekbaarder als je het vaak gebruikt, dit betekent dat je een strakkere kan nemen en nadat je hem hebt in gelopen hij perfect past en naadloos gevormd is naar je voet. Als niet de hele schoen gemaakt is van suede dan is het belangrijk dat deze het in ieder geval heeft op de plekken die het zwaar te verduren hebben, zoals het ollie gebied en de toecaps. Suede wordt in de skatewereld gebruikt als basislaag voor elk leer met een ruw oppervlak, het komt direct van de zachtere onderkant van dierenhuid.


Suede skate schoenen & sneakers

Integenstelling tot suede wordt patent leer gemaakt van de bovenkant, buitenste laag van dierenhuid dit is algemeen dunner en is minder duurzaam. Patent leer (aka gecoat leer) heeft meestal een gekleurde laag of een extra kunstmatige laag.


Patent leer skate schoenen & sneakers

Ben je helemaal tegen het gebruik van dierlijk materiaal? Dat is ook prima! Er zijn een aantal fantastische alternatieven voor de verschillende leer opties. Veel schoenen zijn gemaakt van textiel. Canvas is word doorgaans gebruikt om leervrije skateschoenen te maken. Natuurlijk is canvas niet zo slijtvast als leer maar alsnog een duurzaam alternatief. Het voordeel van sneakers die gemaakt zijn van textiel is dat ze minder gewicht hebben en betere ventilatie/ademing. Onder textiel vallen alle gewoven, gehaakt en gebonden materiaal. Daaronder vallen natuurlijke draden( dierlijke of plantaardige producten zoals wol of vlas) en syntetische draden(viscose of nylon). Je kan deze schoenen herkennen aan het speciale symbool gemaakt van textiel materiaal.


Canvas skate schoen & sneakers

Go vegan! Hier horen nu ook schoenen bij. De skateboard industrie streeft ernaar om meer sneakers aan te bieden die gefabriceerd zijn zonder het gebruik van dierlijke producten. Zelfs aan de lijm word gedacht, daarom gebruiken de meeste merken nu lijm op waterbasis.


Vegan skate schoenen en sneakers

5. Pasvormen

welk type schoen past welk type voet?

Naast alle technologie is het meest belangrijk dat jij de schoen hebt die je wil dragen en dat die je ook daadwerkelijk past. We hebben het allemaal wel een keer gehoord:“Je groeit er wel in!“ of „Ze zijn niet te strak; je moet ze gewoon even inlopen!“

Waar moet je opletten bij het zoeken van de perfecte skate schoenen en sneakers?

In principe moeten je schoenen niet zo groot zijn dat je d’r in zwemt maar ze moeten ook niet zo strak zitten dat ze aan de zijkant of bij je tenen je voet samendrukt. De duim regel: er moet een kleine ruimte, ongeveer de grootte van de breedte van je duim zijn. Dit zou je genoeg ruimte moeten zijn om er voor te zorgen dat de schoenen je beknellen. Met een klein beetje meer ruimte aan de voorkant heb je ook nog de optie om er nog extra binnenzolen in te leggen voor extra demping en comfort. Veel mensen geven de voorkeur aan een nauw omsluitende/precieze pasvorm zodat je voet strak vast in de schoen zit. Dit zorgt voor een beter gevoel voor je bord en voor tricks, bijvoorbeeld in de flick bij kickflip variaties.


Als je kleine voeten hebt en je weet echt niet welk type van schoen goed bij je past, dan kan je er redelijk zeker zijn dat extra wijde, grote schoenen waarschijnlijk niet het beste passen. Sommige modellen lijken breed doordat ze niet zo groot zijn. Hierdoor lijken ze minder stylish. Daarnaast voelen je voeten zich misschien verdwaald in dikkere schoenen. Voor kleinere smalle voeten zijn minder gedemte low-top schoenen meer geschikt. Maar het ligt uiteraard aan je eigen voorkeur en misschien heeft dat niet het uitgesproken gevoel waar je naar zoekt. Als je bij dik gevulde high-top schoenen je meer comfortabel voelt moet je die natuurlijk dragen en daarmee skaten.


Grotere voeten zijn meestal ook smaller dan de kleinere voeten. Hierdoor zijn er smalle modellen sneakers en skate schoenen. Met grote voeten lijken groten en wijdere schoen smaller en meer stijlvol. Je moet zelf bepalen welk type sneaker je voorkeur naar uit gaat als je grote voeten hebt maar iets smallere schoenen zijn aan te raden.
Als je smalle voeten hebt moet je niet perse voor grote wijde schoenen kiezen aangezien je voeten daar in verdrinken. Veel fabrikanten bieden smallere minder gedempte schoenen aan. Deze komen vaak in een lop-top veriatie voor.


Als je enigsins brede voeten hebt word je waarschijnlijk niet blij van smalle schoenen omdat deze oncomfortabel zijn bij je tenen en enkels. Zelfs als je denkt dat je schoenen uitlopen na een tijdje kan je ook zonder de pijn aan het begin. Dus moet je kijken naar schoenen die een brede toe cap hebben. Je tenen zullen je er dankbaar voor zijn, zeker omdat er bij het skaten er veel druk op je voorvoet komt te staan iedere keer als je land.


Je kan duidelijk zien hoe de schoen valt als je kijkt naar de zolen, die je altijd op de product foto’s kann zien bij skatedeluxe. Een bredere model schoen zit niet te strak rond de voet dus is die geschikt voor bredere voeten. Een smaller model schoen is strakker rond het midden en zorgt voor een meer stabielere pasvorm en een gezondere houding, maar kan wat oncomfortabel zitten als je bredere voeten hebt.

Skate schoen modellen


6. Maten

Verschillende merken, veschillende maten

Bij het kopen van nieuwe skateschoenen moet je in je achterhoofd houden dat de maten en conversies van US naar EU en UK niet gestandaardiseerd zijn. Om je te helpen bij het vinden van de juiste schoenmaat hebben we maat tabellen van verschillende merken en hun eigen conversies toegevoegd bij onze matenlijst.

Als je niet bekend bent met de US maten kan je makkelijk kijken naar de EU en UK maten. Als je nog steeds niet weet welke maat je nodig hebt kan je gewoon contact opnemen met de klantenservice. Onsservice team helpt je graag.

Matenlijst voor de verschillende skateschoen- en sneakermerken


7. Slijtage tegengaan

Om er voor te zorgen dat je langer van je nieuwe sneakers en skateschoenenen kann genieten hebben we een aantal tips samengesteld:

✔ Zorg ervoor dat je schoenen altijd netjes gestrikt zijn om uitglijden en struikelen te voorkomen. Zelfs als je van het chille gevoel van losse veters houdt, lijden je gewrichten en je schoenen hieronder. Zorg dat je ze goed ingesnoerd hebt. Dit beschermd niet alleen je buitenzool en binnenkant van de schoenen maar ook je botten.

✔ Je moet altijd je schoenen correct strikken en los maken als je ze aan en uit doet. Probreer ze niet uit te schoppen. De vulling, de versteviging in de hiel en de naden van je schoenen zullen je dankbaar zijn.

✔ De extreme eisen die slecht weer aan je schoenen stelt kun je ook verminderen door conventionele waterafstotende spray te gebruiken. Dit beschermd het materiaal en houd je voeten droog in nat weer. Of het nu is om ervoor te zorgen dat er gaten Ontstaan of groter worden door middel van het gebruik van verschillende lijmen kan je de slijtage van je schoenen voorkomen en/of tegengaan. Breng de lijm simpelweg aan op de bestemde plek, verdeel het over het oppervlak, wacht tot het opgedroogd en hard is geworden en je bent klaar voor de volgende skatesessie zonder schade.

Skate schoenen

   

✔ Door het contact met griptape scheuren veters erg snel. Het is ook handig als je een beetje van de lijm op de blootgelegde gebieden van je veters te doen. Het gebruik van lijmen is extra verstandig als het gaat om skateschoenen gemaakt van canvas of sneakers die gemaakt zijn van textiel.

✔ Na intense skatesessies raden we je aan om je schoenen goed te laten luchten. Dit zorgt er niet alleen voor vermindering van onaangename geuren maar ook dat je schoenen hun vorm langer behouden.

✔ Gebruik geen schoonmaakmiddelen met agressieve ingrediënten zoals alcohol, aceton enz. omdat dit kan leiden tot verkleuring en schade kan brengen aan de lijm en het waterafstoten.

✔ Schoenen in de wasmachine doen is niet slim. Je schoenen zien er misschien schoon uit aan de buitenkant maar het ruïneert compleet de vulling, de beschermlaag en de lijm. In het ergste geval vervormen je schoenen en kan je er niet meer op skaten.


8. Onderhouds Instructies

Natuurlijk moet je schoenen verzorgen niet alleen om ze stijlvol te houden maar ook om hun levensduur te verlengen. Vuil, vocht en zweet zijn dagelijkse beproevingen voor je schoenen dus moet je goed voor ze zorgen.

Om ze goed te verzorgen moet je een aantal basis regels volgen:

✔ Maak je schoen schoon met een zacht borsteltje of een vochtig washandje zodat je niet te veel spanning op het materiaal zet.

✔ Je moet met een doek deppen in plaats van poetsen. Anders wrijf je het vuil dieper in de stof. Dit is vaak het geval bij canvas of gaas sneakers.

✔ De buitenzool kan je het best schoonmaken met water of met licht schoonmaakmiddel zoals oliezeep of handzeep.

✔ Dagelijks straatvuil en stof kan makkelijk verwijderd worden met natte doekjes.


9. Lijm en repareer skateschoenen

Ondanks de beste zorg zijn slijtage aan skate schoenen onvermijdelijk. Vooral het bovenmateriaal en de zool bij de teen en zijkant worden bij het skaten bijzonder belast. Om snelle slijtage te voorkomen of reeds opgetreden slijtage te herstellen, kunt u skate schoenen “lijmen”.

De speciale shoeglues kunnen afzonderlijk worden gebruikt voor leer, rubber, vinyl, canvas en andere materialen die op schoenen te vinden zijn. Ze versterken de zwaar belaste gebieden en herstellen ze weer. Hier laten we je zien hoe het allemaal werkt:

Naar de Ripcare shoe repair lijm

Is je vraag hier niet beantwoord? Of is er nog iets onduidelijk? Neem gewoon contact op met de jongens en meisjes van onzeklanten service team. Zij kunnen je zeker helpen!