skate schoenen en sneakers

Je skate schoenen en sneakers hebben genoeg Technology en innovaties in zich. Maar wat zit er eigenlijk achter de technische namen van elk merk individueel? Leer meer over de technologieën in de wereld van skate schoenen en sneaker en klik door alle verschillende fabrikanten.

Je kunt meer informatie over verschillende footwear, cuts en fits en onderhoudstips en meer lezen in onze skate schoenen en sneakers Wiki.

Alles over skate schoenen en sneakers – de skatedeluxe skate schoen wiki


1. Nike SB

Lunarlon Sole, Hyperfeel, Hyperfuse & Flyknit – Wat zit er achter de Nike SB technologieën?

Licht, zacht, zeer reactief – de Nike SB Lunarlon Zool. Deze Technology gebruikt verschillende soorten schuimen met verschillende dichtheden, wat een specifieke demping geeft voor een zacht en veerkrachtig gevoel. De Lunarlon Technology werkt om heavy impact aan te kunnen.

Het Lunarlon middenzool demping systeem bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant bevat het een lichte foam core en aan de andere kant bevat het een stijve schuim mantel, wat voor een zachte core zorgt en weer terug op zijn plek komt.


Heb jij je altijd al afgevraagd wat er achter de Nike Zoom Technology zit? Zoek niet verder! In principe is het een licht en stabiel demping systeem ontworpen door Nike. Het is erg dun en dat zorgt ervoor dat je voeten dichter bij je voeten zijn en je maximaal board gevoel hebt. De Zoom elementen zijn in principe strak gespannen vezels in een gedrukte air pad. Na impact zorgen deze vezels ervoor dat de originele vorm snel terug komt er zorgt voor een comfortabel en elastisch gevoel.

Dit dempt de heavy impacts van skateboarden. De Zoom Pad maakt je schoen ook lichter zonder er op prestaties achteruit op te gaan. Bovendien zijn zolen met de Nike Zoom Technology extreem slijtvast, omdat het constant de impact compenseert om je voeten, enkels en zelfs bepaalde delen van de schoenen beschermt.


Nike SB skate schoenen en sneakers met Zoom Technology

De Hyperfeel Technology integreert de Nike Lunarlon middenzool. Deze wordt dunner bij de tenen, wat voor meer board gevoel zorgt waar je het meeste nodig hebt. In de hiel is de zool dikker en uitgerust met een extra Nike Zoom Air Pad om hoge impact te beperken. Het doel van de Hyperfeel Technology is om je het gevoel te geven of je op je blote voeten op je board staat.


Nike SB skate schoenen en sneakers met Hyperfeel Technology

Voor de Hyperfuse innovaties, zijn er drie lagen van verschillende materialen met een speciaal smeltproces bij elkaar gebracht. Dit zorgt voor een buitengewone mix van materialen die robuust en breathable zijn. Dankzij de Hyperfuse krijgt de schoen een betere fit en maakt naden op de bovenkant een beetje ouderwets. Dit geeft de schoen een cleane look en een naadloze toe cap. De Nike Hyperfuse zorgt voor een goede lucht circulatie met zijn breathable mesh in het midden van de schoen. Nog een voordeel van de Nike Hyperfuse is de duurzaamheid dankzij de 3 laags bovenkant. De hitte verzegelde multi-layer stof maakt de schoen bijzonder robuust.


Met de Flyknit, introduceert Nike een lichter en virtueel gezien naadloze schoen die stevig en duurzaam is op de markt. Bij Nike SB vind je de Flyknit Technology met de sok uitbreiding zoals te zien bij de Nike SB Koston 3 schoen. De Flyknit Technology verbetert de support van je voet terwijl het je enkels beschermt en je betere board control geeft. Flyknit is gemaakt van een ultralicht TPU (Thermoplastic Polyurethane), dat verwerkt wordt in een robuuste stof die strak om de enkel zit. Dankzij de hoge schoen en de binnensok voel je je verbonden met je schoenen en heb je het gevoel dat je complete controle hebt over je schoenen op je board.


Nike SB Koston 3 Flyknit Wear Test bij skatedeluxe

React beschrijft een speciaal schuim dat Nike oorspronkelijk heeft ontwikkeld voor hardloopschoenen. Naast het lichte gewicht is het React materiaal zeer reactief en ontworpen om verwondingen door harde impact te voorkomen.


Nike SB Bruin React Wear Test

2. Vans

Met Ultracush, de Wafflecup en Duracap, kan Vans wat geweldige Technology aanbieden. Maar wat is het verschil tussen deze verschillende kenmerken?

ULTRACUSH is de Vans in-house flexibel, licht en stevige zool. Dit geeft een balans tussen boardgevoel en demping. Ze garanderen niet alleen een goede demping, maar ook het gewicht van de schoen wordt gereduceerd doordat de rubber onderdelen van de zool worden beperkt.


Wat is het geheim achter de Vans WAFFLECUP constructie? Boardgevoel en stevigheid in je schoen. De Vans WAFFLECUP Technology combineert grip en gevoel in de voeten. Het doet denken aan de classic vulcanised schoen dat is uitgerust met meer stabiliteit en support over de gehele zool.


De DURACAP materialen van Vans beschermen en maken bepaalde delen van je skate schoenen sterker. Dankzij de rubberen lagen kunnen ze zelfs de heftigste dingen aan.


De LuxLiner is een comfortabele uitbreiding van de Vans schoen tong. Het zit onder de bovenkant van de voorkant van de schoen. Doordat de voering individueel van de bovenkant beweegt stabiliseert het je voet in de schoen, wat zorgt voor een lekkere fit en goed boardgevoel. Het materiaal van de voering is breathable, wat zorgt voor een goede ventilatie van je voeten.


De nieuwe WaffleControl constructie van Vans is in feite een cupzool met een speciale functie in de hiel. Het achterste deel van de zool heeft diepe uitsparingen, terwijl het wafelpatroon in het gebied rond de voorste voet en de grote teen is gecondenseerd. Dankzij die functies belooft de zool duurzaamheid en impactbescherming op de noodzakelijke gebieden.


De UltimateWaffle zool is een cupsole constructie van Vans met verbeterd boardfeel en extra flexibiliteit. Dit wordt gerealiseerd door een interne schacht aan de binnenkant van de zool.


De RapidWeld technologie van Vans verbindt het bovenwerk van skateschoenen niet met naden, maar door ze in plaats daarvan met warmte te lijmen. De gelaste panelen worden bijna onafscheidelijk en garanderen een hoge duurzaamheid van de bovenkant.

De PopCush-zolen van Vans zijn qua constructie vrij gelijkaardig aan de voormalige technologie “Ultracush”. De geschuimde PopCush zolen zijn voorgevormd, hebben meer materiaal bij de hiel voor demping en worden iets dunner naar de voorvoet om het boardgevoel te maximaliseren.

Vans noemt een van hun geavanceerde rubbersamenstellingen voor hun buitenzolen van pro-skateschoenen sickSTICK. Dit materiaal is ontworpen voor verbeterde grip, flexibiliteit en nog betere duurzaamheid.


Check alle Vans Skate schoenen & Sneakers

3. DC Shoes

Leer meer over de Unilite en Impact-I Technology van DC Shoes!

Unilite is de ultra lichte en flexibele zool van DC Shoes. Met dank aan het Unilite ontwerp kan DC drastisch het gewicht van je schoenen verlagen en bied je exceptionele prestaties en comfort.


DC Shoes met Unilite Technology

Met de Impact-I Technology heeft DC een manier gevonden om je botten en gewrichten te besparen onder het skaten. De Technology heeft rubberen kegels inwendig met een lagere durometer. Dit zorgt ervoor dat de impact verlicht wordt bij een landing. De Impact-I Technology beschermt je voeten bij harde landingen.


DC Shoes met Impact-I Technology

De Dynamic Grip Technology (DGT) van DC Shoes beschrijft een speciale constructie van de buitenzool. Om de grip en duurzaamheid van de zool te verbeteren, gebruikt deze technologie drie soorten rubber in verschillende durometers: zacht rubber voor controle en boardgevoel, medium-hard rubber voor voldoende grip en hard rubber voor een lange levensduur. Het speciale kenmerk is dat elk gebied van de zool het geschikte materiaal krijgt. Zo wordt de duurzaamheid op hoge slijtage plekken van de buitenzool verhoogd en op andere delen worden grip en board gevoel geoptimaliseerd.


DC Shoes met Dynamic Grip Technology

De Dual Density Unilite middenzool is een upgrade van de normale Unilite middenzool van DC Shoes. Dankzij perfect gecombineerde materialen met verschillende dichtheden zorgt dit type middenzool voor een laag gewicht, comfort en extra ondersteuning van de impact.


DC Shoes met Dual Density Unilite Technology

4. adidas Skateboarding

adidas Skateboarding zet schoenen met Boost en ADV Technology op de markt. Waar gaat het allemaal over?

adidas presenteert een innovatief demping systeem voor loop schoenen met hun BOOST Technology. Dit geeft rennen een hele nieuwe betekenis. In samenwerking met BASF (Baden Aniline en Soda Factory, een Duits chemie bedrijf) heeft het merk een heel nieuw productieproces ontwikkeld. In dit geval worden solid TPU korrels (thermoplastic polyurethane) “opgeblazen” en afgebroken in capsules. 2,500 van deze capsules worden dan verdicht om de zool te creëren. Dit resulteert in een nieuw demping element met zijn eigen celstructuur dat efficiënt energie opslaat en het terug geeft bij elke stap. Bernd Wahler, hoofd innovatie bij adidas, claimt: “BOOST zet een nieuw standaard niet alleen voor ren schoenen, maar voor de hele industrie en alle producten zullen vooruit gaan.” Dankzij dit kenmerk is de BOOST Technology succesvol geïmplementeerd in de adidas Skateboarding skate schoenen.


adidas Skateboarding schoenen met Boost Technology

De afkorting ADV achter een aantal adidas Skateboarding schoenen staat voor “Advanced” en beschrijft de verbeteringen van de schoen om aan de eisen van skate schoen te voldoen. De adidas Skateboarding Busenitz Vulc ADV is een perfect voorbeeld van hoe optimaal een skate schoen gecreëerd kan worden van classic adidas modellen.


adidas Skateboarding ADV shoes

De adidas Pivot Point kan bij veel merkschoenen gevonden worden in het gebied bij de bal van de voet. De Technology van concentrisch cirkels hebben zich over de jaren al bewezen, daarom is het onderdeel van veel adidas sport schoenen. Bij contact met de grond zorgt de opening een betere rotatie voor de voet, of anders gezegd je voet zal makkelijker te plaatsen zijn met maximale grip.


Naar de adidas Skateboarding shop

Primeknit is adidas’ zijn naam voor de knit-like materialen die wordt gebruikt in sommige schoenen, zoals in de adidas Skateboarding Lucas Premiere Primeknit. Dit materiaal heeft geen naden en heeft een extreem ademend vermogen, is licht en flexibel. Het enige nadeel is dat het niet zo duurzaam is als leer. Wees er zeker van dat gebieden die veel te lijden krijgen zoals het Ollie gebied of de toe cap verstevigd zijn met ander materiaal als je wilt gaan skaten in de adidas Skateboarding Primeknit schoenen.


Naar de adidas Skateboarding shop

De adidas Adituff technologie is een slijtvast materiaal dat wordt gebruikt in het teen gebied en/of aan de binnenkant van de voorvoet. Het is eigenlijk een toe cap en is om slijtage tegen te gaan. Vooral bij flip tricks slijt het voorste deel van skate schoenen meestal snel. Dat is waar adidas Adituff handig uitkomt. De slijtvaste materiaalmix is ontworpen om de levensduur van skate schoenen te verlengen en ook een hoog niveau van bescherming voor je voeten te bieden.


Naar de adidas Skateboarding shop

De adidas AdiPRENE® wordt gebruikt in veel adidas skate schoenen. Het is een op EVA (ethyleenvinylacetaat) gebaseerd materiaal dat is opgenomen in het hielgebied dat schokken absorbeert en hielen en gewrichten beschermt tegen hoge belastingen. Het adiPRENE®-inzetstuk zorgt voor langdurige demping en goed draagcomfort.


Naar de adidas Skateboarding shop

Cloudfoam is een op EVA gebaseerde schuimcompound die wordt gebruikt in de tussenzolen van skateboardschoenen van adidas. Het schuimgehalte biedt schokbescherming en comfort tijdens elke sessie.


Naar de adidas Skateboarding shop

5. etnies

etnies vertrouwt op de STI Evolution Foam. Wat is het geheim achter deze Technology?

Met de STI Evolution Foam, brengt etnies een licht, flexibel en elastisch middenzool in het licht. Dit geeft de skate schoenen veel demping om grote impact tegen te gaan. STI Evolution Foam middenzolen worden gemaakt van polyurethane wat ze extreem duurzaam maken. Met veel boardgevoel.


De binnenzool die etnies gebruikt voor de meeste van hun schoenen heet de Pro Foam 1 zool. Dat betekent een schuim voetbed in combinatie met de STI Evolution® Foam midsole wat zorgt voor goede demping en impact absorptie.


Net als és gebruikt etnies een 400 NBS rubberen voering voor de zolen van de loopschoenen van de Marana en Helix. NBS is een eenheid voor de dichtheid en schuring weerstand van het rubber. 400 NBS correspondeert met de hoogste waarde rubber dat nog steeds flexibel is voor een buitenzool zonder dat het bros wordt. In het kort: je krijgt maximale weerstand en betrouwbare flexibiliteit.


Naar de etnies shop

Michelin en etnies werken samen om een speciale cupzool te ontwikkelen voor de modellen Marana, Veer en Joslin. De Marana-zool maakt ook gebruik van etnies STI Evolution Foam, dat veel demping en schokbescherming biedt. De diepe groeven in het loopvlak zorgen voor een hoge tractie, terwijl de Michelin-rubbercompound opmerkelijke duurzaamheid op alle oppervlakken biedt. Volgens etnies is de Marana-zool 3x duurzamer dan zijn voorganger.


Naar de etnies shop

6. éS

Wat bouwt és in de skate schoenen met hun 400 NBS Technology?

De Technology achter de és 400 NBS is een buitenzool van rubber dat duurzaam en stevig is. NBS is een eenheid voor de dichtheid en schuring weerstand van het rubber. 400 NBS correspondeert met de hoogste waarde rubber dat nog steeds flexibel is voor een buitenzool zonder dat het bros wordt.


Ontdek de és skate schoenen bij skatedeluxe

7. New Balance Numeric

Wat is het geheim achter de New Balance Numeric technologieën?

Wanneer het aankomt op de New Balance Numeric heeft de N2 Technology een demping Technology in de hiel van de skate en loop schoenen. New Balance gebruikt schuim verrijkt met nitrogen om de demping te bereiken, gewicht te besparen en stabiliteit te winnen.


New Balance Numeric 868 schoenen met de N2 demping

De binnenzool van de New Balance Numeric schoenen bevatten een Closed Cell Polyurethane. Dit betekent dat de foam van de zool erg stabiel en duurzaam is. Gegarandeerd support, dag in dag uit.


Alle New Balance Numeric schoenen

New Balance Numeric gebruikt een zeer slijtvast en grippy rubber voor hun skate schoenen. Vandaar de woorden “N-durance®” buitenzool.


Alle New Balance Numeric schoenen

Sommige New Balance Numeric modellen komen met een REVlite middenzool. Het speciale REVlite foam is 30% lichter dan andere foam die gelijk zijn en duurzaam zijn. Dit betekent voor jou een consistente support en minder gewicht aan je voeten.




Veel NBnumeric skate schoenen hebben een TPU verstevigde bovenkant. Dit betekend dat de bovenkant gebonden is met thermoplastic polyurethane om de duurzaamheid te vergroten. Stel je voor dat je een soort plastic op het leer zet om het te verstevigen.


New Balance Numeric 533 schoenen met TPU

Sommige middenzolen in de New Balance Numeric lijn hebben de signature C-Cap® Technology. Het maakt gebruik van een licht, geperst EVA. Het doel van de Technology is om ervoor te zorgen dat je extra demping hebt zonder toe te geven aan flexibiliteit of board gevoel.


New Balance Numeric schoenen met C-Cap®

Sommige New Balance Numerics, zoals de 868, zijn uitgerust met Fantom Tape. Dit licht materiaal wordt gebruikt om gebieden van de schoen die van katoen zijn gemaakt te stabiliseren. Fantom Tape wordt op de schoen aangebracht zonder naden en verzekerd stabiliteit en ademend vermogen van de schoen.


New Balance Numeric schoenen met Fantom Tape

8. Emerica

Emerica maakt indruk met haar skate schoenen met G6 Technology. Wat betekent G6 eigenlijk?

Emerica’s G6 Technology in hun in-house cushioned schuim zool. Ze zijn gemaakt van EVA wat ze erg licht maakt en geven de demping en comfort die je nodig hebt bij het skaten.


Emerica G6 Skate schoenen in een oogopslag