- 1. Algemene Info
- 2. Maat aanbevelingen
- 3. Skateboard Technologieën
- 3.1 7-Ply
- 3.2 8-Ply
- 3.3 Impact Support
- 3.4 Impact Light
- 3.5 Featherlight
- 3.6 True Fit Mold
- 3.7 Resin-7 Epoxid (R7)
- 3.8 Resin Hardrock
- 3.9 Resin Hybrid Maple
- 3.10 R1
- 3.11 Heavyweights
- 3.12 Low Pro II
- 3.13 Shaped vs. Full Shaped Skateboard Decks
- 3.14 Everslick
- 3.15 Real Slick
- 3.16 Powell-Peralta Flight Deck
- 3.17 Santa Cruz Powerply
- 3.18 Santa Cruz VX
- 3.19 Cold Press
- 3.20 POP SECRET
- 3.21 7-Laags Berken Hout
1. Skateboard Decks: Algemene Info
Wat voor skateboard deck is goed voor mij? Wat moet ik weten voordat ik een deck koop? Wat voor verschillende typen decks zijn er en wat onderscheidt ze van elkaar? Welk effect heeft mijn schoenmaat/lichaamslengte? Je kunt het antwoord op al deze vragen hier vinden!
Ben je op zoek naar een skateboard voor je dochter of zoon? Hier krijg je alle informatie over hoe je het beste skateboard voor je kind kunt uitzoeken:
Skateboards voor KidsDoor de geschiedenis van het skateboarden heen, hebben decks verschillende fases meegemaakt en veel veranderingen ondergaan. Vandaag de dag zijn decks speciaal voor verschillende terreinen ontworpen, met specifieke breedte, lengte, shapes en speciale constructie technologie.
De meeste decks worden gemaakt uit North American maple hout, die doordat het langzaam groeit erg duurzaam en stabiel is. Traditioneel bestaat een deck uit zeven lagen maple hout aan elkaar gelijmd met op water gebaseerde lijm of speciale epoxy en op elkaar gedrukt onder hoge druk.
De maten van een deck worden altijd gemeten in de Amerikaanse eenheid van inches. Met de Europese eenheid correspondeert 1 Inch met 2.54 cm.
1 Inch = 1 Zoll = 2,54 cm.
1.1 Skateboard Decks: Constructie & Maten
Normaal is een skateboard 28”-33” (70-80 cm) lang.
Het board is ingedeeld in drie delen: de nose (voorkant), de wielbasis (tussen de trucks) en de tail (achterkant). Om erachter te komen wat de voorkant en de achterkant is, moet je dichterbij kijken. De nose is meestal iets breder en steiler dan de tail.
Tip: Het ontwerp van de decks kan je ook helpen om de voorkant en achterkant van het board uit elkaar te helpen. Meeste boards zijn zo ontworpen dat de neus de bovenkant is.
De nose en tail zijn de ronde uiteinden van het deck, die zijn omhoog gebogen. Er zijn ook typen die iets platter of steiler zijn gebaseerd op het ontwerp. De theorie is dat als de nose en tail steiler zijn je meer pop hebt door de hefboomwerking. In tegenstelling tot een plattere nose en tail die voor meer board gevoel zorgen.
Pop = het effect van het trappen van de tail van het board in de grond om het board omhoog te krijgen.
De wielbasis is normaal gesproken 12”-15” lang en heeft niet alleen invloed op de lengte van het deck, maar ook hoe het reageert. Simpelweg voelt een kort deck wat onstabiel en een langer deck wat soepeler en stabieler.
2. Wielbasis
3. Nose
4. Tail
1.2 Skateboard Decks: Concave
Concave refereert naar de lengte curve van het deck. Hoe hoger de concave, hoe meer druk je kunt zetten op de randen van het deck. Dat helpt bij het sturen en het flippen van je board. Skateboard decks worden onderscheiden in low, medium of hoog concave. Door ervaring leer je wat het beste voor jou is. Voor beginners raden we aan om te beginnen met een medium concave skateboard deck.
Helaas geven fabrikanten vrij weinig informatie over de concave van een deck vrij. Daardoor kan een medium concave van merk “x” erg anders zijn dan een medium concave van een ander merk. Door de afwijkingen en variaties gedurende het productieproces kun je ervan uit gaan dat de concave van twee dezelfde decks nooit 100% gelijk zullen zijn.
2. Medium Concave
3. Hoog Concave
Low Concave:
Low concave skateboard decks hebben een kleine curve. Dit betekent een stabiele rit, maar minder behendigheid. Low concave deck zijn daarnaast ook moeilijker om te flippen.
Medium Concave:
Medium concave decks zijn een compromis tussen high en low concave decks. Als je niet weet welk concave level het best bij je past, dan kun je niet verkeerd gaan met een medium concave. Het grootste gedeelte van de skateboard decks hebben een medium concave.
Hoog Concave:
hoog concave decks hebben een steile curve, wat het deck behendig maakt en makkelijk te flippen is. Echter, high concave decks zijn lang niet zo vergevingsgezind van fouten dan de medium of low concave decks.
1.3 Skateboard Decks: Shape
Straat skaten, bowl, vert en cruisen hebben allemaal verschillende wensen aan een skateboard deck. Daarom zijn er verschillende shapes ontwikkeld om aan de wensen en eisen te voldoen.
1. Classic Popsicle Shape (Street Skateboard Deck)
2. Old-School Pool- / Bowl-Deck
3. Modern Shaped Deck
Street Skateboard Deck
Een standaard deck shape is voor straat en park is de Twin-Tip. Dit betekent dat de nose en de tail er hetzelfde uitzien zodat je gemakkelijk ook switch kunt rijden. Als het op deze shape aankomt is de Popsicle Shape al jaren een standaard.
switch = De positie als je andersom dan normaal rijdt, met je voorste voet achter en je achterste voor. Het is essentieel dat we het switch rijden, van regular naar goofy en andersom, niet door elkaar halen met fakie rijden. Fakie rijden is achterwaarts rijden met de tail in de richting waar je op rijdt terwijl je voeten nog hetzelfde staan.
Pool-/ Bowl-Deck:
Skateboard decks voor transition zijn meestal een stuk breder. Hier vind je normaal gesproken decks van 8.25”. In tegenstelling tot de normale bredere street skateboard shapes, doen deze decks je vaak denken aan old school skateboards. Deze worden in het algemeen aangeduid als shaped decks.
Shaped Decks:
Shaped decks hebben zich de afgelopen jaren als een hybride vorm van new school street decks en old school pool decks gevestigd. Deze decks zijn origineel ontworpen voor transition skaters die af en toe ook eens van een street sessie willen genieten. Dankzij de uitgesproken concaves en de gevormde nose en tail heb je niet alleen een perfect transition board, maar heb je ook de mogelijkheid om de straten te skaten en toch tricks te doen.
Tip: Als je net begint met skaten en je tricks wilt leren dan raden we het classic popsicle deck aan.
Cruiser Decks:
Er worden veel verschillende materialen gebruikt om cruisers te maken. In tegenstelling tot het traditionele maple wordt bamboo ook wel eens gecombineerd of geheel van gemaakt. Daarnaast heb je ook nog de beroemde plastic cruisers beter bekend als Pennyboards. Naast het merk Penny boards maken Bureo, SK8DLX, Anuell, Globe en Diamond ook plastic cruisers.
Cruiser skateboard hebben verschillende lengtes, breedtes en shapes. Het speciale aan een cruiser zijn de zachte wielen en de manoeuvreerbaarheid. Ze zijn perfect voor in de stad, om van A naar B te komen. Typisch is dat ze meestal een klein gecurvde tail hebben en een platte nose. Cruisers zijn over het algemeen in zijn geheel in elkaar gezet en “Ready to Skate”. Als een longboard te groot voor je is, of gewoon niet bij je past. Dan is een cruiser de juiste keuze voor jou.
2. Skateboard Decks: Maat Aanbevelingen
De beslissende factor als je een skateboard deck koopt is meestal de breedte. Beginners vinden het over het algemeen moeilijk om te beslissen welke breedte ze moeten kopen. Als je niet zeker bent welke breedte bij je past, dan is je schoenmaat en je lengte een goede indicator om mee te beginnen. Door verschillende breedtes te proberen en je dus meer gevoel krijgt, zou je een comfortabele maat moeten kunnen vinden. Daarvoor hebben we een paar aanbevelingen gemaakt om de selectie een stukje makkelijker voor je te maken.
Hoe de breedte van een skateboard deck de prestaties beïnvloedt
Een van de fundamentele factoren is dat een breder board vaak beter rijdt op hogere snelheden. Hoewel ze dan wel een stuk zwaarder zijn wat het moeilijker maakt om te flippen, dus je hebt dan meer kracht in je benen nodig. Aan de andere kant heb je genoeg oppervlakte voor je voeten om je board te kunnen catchen, wat een voordeel kan zijn. Als je van gaps, transition of hard gaan houdt, dan zal een breder board misschien wel iets voor jou zijn.
Smallere board zijn licht en makkelijker om te flippen dan bredere boards. Zeker voor beginners kan dit een voordeel zijn doordat je minder kracht nodig hebt om je eerste flip tricks te leren. Hoewel smalle decks moeilijk zijn om op hoge snelheid te controleren en minder ruimte hebt om je board te catchen en te landen. Daarvoor zijn smalle decks ideaal voor technische skaters met het doen van combo’s op curbs of flat ground.
Tip: Een smaller deck is als beginner makkelijker om flip tricks te leren.
Hoe de lengte van een skateboard deck mee speelt
Naast de breedte vind je ook de lengte van een deck in onze product beschrijvingen. Om het balans van je skateboard te behouden raden we aan om je lengte als referentiepunt te gebruiken. Daarover vind je meer informatie in paragraaf 2.2.
Onafhankelijk van speciale shapes, bredere decks zijn meestal ook iets langer. Uiteraard reageert een langer deck anders dan een korter deck. Terwijl kortere decks makkelijker zijn om te draaien zoals met een 180 of Shove-it, hebben langere decks meer oppervlakte om te landen en maken het landen een stuk makkelijker.
Tip: Een lang deck is niet zo’n heel goed idee als je kleine benen hebt. Het is dan niet zo gemakkelijk om je voorste voet helemaal naar de nose moet trekken. Dus als je niet zo lang bent dan is het waarschijnlijk beter om een korter board te nemen.
Note: Uiteraard hoef je niet al onze tips en aanbevelingen te houden. Aan een nieuw deck zul je snel genoeg wennen.
2.1 Schoenmaat
Een andere manier om de juiste breedte van het deck te vinden is je schoenmaat. Simpelweg: Hoe groter je schoenen hoe breder je deck zou moeten zijn.
Schoenmaat US | Schoenmaat EU | Schoenmaat UK | Deck breedte |
---|---|---|---|
US 4 | EU 36 | UK 3.5 | 7.5″ – 7.875″ |
US 4.5 | EU 36.5 | UK 4 | 7.5″ – 7.875″ |
US 5 | EU 37.5 | UK 4.5 | 7.625″ – 8″ |
US 5.5 | EU 38 | UK 5 | 7.625″ – 8″ |
US 6 | EU 38.5 | UK 5.5 | 7.75″ – 8″ |
US 6.5 | EU 39 | UK 6 | 7.75″ – 8.125″ |
US 7 | EU 40 | UK 6 | 7.875″ – 8.125″ |
US 7.5 | EU 40.5 | UK 6.5 | 7.875″ – 8.25″ |
US 8 | EU 41 | UK 7 | 8.00″ – 8.25″ |
US 8.5 | EU 42 | UK 7.5 | 8.00″ – 8.25″ |
US 9 | EU 42.5 | UK 8 | 8.00″ – 8.375″ |
US 9.5 | EU 43 | UK 8.5 | 8.00″ – 8.375″ |
US 10 | EU 44 | UK 9 | 8.125″ – 8.5″ |
US 10.5 | EU 44.5 | UK 9.5 | 8.125″ – 8.5″ |
US 11 | EU 45 | UK 10 | 8.25″ – 8.5″ |
US 11.5 | EU 45.5 | UK 10.5 | 8.25″ – 8.625″ |
US 12 | EU 46 | UK 11 | 8.375″ – 8.625″ |
US 13 | EU 47.5 | UK 12 | 8.5″ – 8.625″ |
US 14 | EU 48.5 | UK 13 | > 8.5″ |
• Tip: Weet je niet zeker welke US maat je hebt? Geen probleem! Je kunt de maattabel in de skatedeluxe skate shop gebruiken om je US, EU of UK schoenmaat te vinden.
2.2 Lichaamslengte
Lichaamslengte kan een goede richtlijn zijn voor het kiezen van de juiste lengte van je deck. Hoe kleiner je bent hoe smaller en korter je skateboard zou moeten zijn. Zeker in het begin kan een smal skateboard kan wat beter zijn om controle te krijgen en beter het gevoel te krijgen hoe het deck reageert en beweegt.
Als je langer bent dan is een langer deck misschien wat voor jou, omdat het makkelijker is om je balans te houden. Deze tabel geeft een overzicht van welke deck lengte geschikt is voor je lengte. Dit zijn net als altijd maar aanbevelingen. Je zult er vanzelf achter komen welke maten het best voor jou zijn door gewoon verschillende boards te proberen.
Deck lengte | Lichaamslengte |
---|---|
28″ – 30.5″ | < 140 cm |
30.5″ – 31.5″ | < 150 cm |
31.5″ – 31.875″ | 150 – 175 cm |
31.75″ – 32.00″ | 160 – 185 cm |
31.875″ – 32.25″ | 170 – 195 cm |
32″ – 32.5″ | 180 – 210 cm |
> 32.5″ | > 190 cm |
2.3 Gewicht
Nog een factor wat van belang is als je een deck kiest is je gewicht. Als het aankomt op skateboarden dan is er niet zoiets als maximaal gewicht. Skateboarden is mogelijk voor iedereen die wilt bewegen. Hoewel je wel rekening moet houden met een ding: hoe zwaarder je bent, hoe hoger de kans is dat je deck breekt als je de tricks niet landt met je voeten boven je trucks.
Voor mensen met zware botten raden we deck structuren met een 8-ply constructie of andere impact technieken die je deck veerkrachtiger maken.
Een overzicht met de verschillende skateboard ontwerpen en technologieën kunnen hier in de wiki gevonden worden.
Skateboard Technologieën? Ga er heen!