1
Algemene Info

1. Skateboard Decks: Algemene Info

Geen zin om dit allemaal te lezen? Check dan alle belangrijke informatie over skateboard decks in deze video! (English video)

Wat voor skateboard deck is goed voor mij? Wat moet ik weten voordat ik een deck koop? Wat voor verschillende typen decks zijn er en wat onderscheidt ze van elkaar? Welk effect heeft mijn schoenmaat/lichaamslengte? Je kunt het antwoord op al deze vragen hier vinden!

Ben je op zoek naar een skateboard voor je dochter of zoon? Hier krijg je alle informatie over hoe je het beste skateboard voor je kind kunt uitzoeken:

Skateboards voor Kids

Door de geschiedenis van het skateboarden heen, hebben decks verschillende fases meegemaakt en veel veranderingen ondergaan. Vandaag de dag zijn decks speciaal voor verschillende terreinen ontworpen, met specifieke breedte, lengte, shapes en speciale constructie technologie.

De meeste decks worden gemaakt uit North American maple hout, die doordat het langzaam groeit erg duurzaam en stabiel is. Traditioneel bestaat een deck uit zeven lagen maple hout aan elkaar gelijmd met op water gebaseerde lijm of speciale epoxy en op elkaar gedrukt onder hoge druk.

De maten van een deck worden altijd gemeten in de Amerikaanse eenheid van inches. Met de Europese eenheid correspondeert 1 Inch met 2.54 cm.

1 Inch = 1 Zoll = 2,54 cm.

1.1
Skateboard Decks: Constructie & Maten

1.1 Skateboard Decks: Constructie & Maten

Normaal is een skateboard 28”-33” (70-80 cm) lang.

Het board is ingedeeld in drie delen: de nose (voorkant), de wielbasis (tussen de trucks) en de tail (achterkant). Om erachter te komen wat de voorkant en de achterkant is, moet je dichterbij kijken. De nose is meestal iets breder en steiler dan de tail.

Tip: Het ontwerp van de decks kan je ook helpen om de voorkant en achterkant van het board uit elkaar te helpen. Meeste boards zijn zo ontworpen dat de neus de bovenkant is.

De nose en tail zijn de ronde uiteinden van het deck, die zijn omhoog gebogen. Er zijn ook typen die iets platter of steiler zijn gebaseerd op het ontwerp. De theorie is dat als de nose en tail steiler zijn je meer pop hebt door de hefboomwerking. In tegenstelling tot een plattere nose en tail die voor meer board gevoel zorgen.

Pop = het effect van het trappen van de tail van het board in de grond om het board omhoog te krijgen.

De wielbasis is normaal gesproken 12”-15” lang en heeft niet alleen invloed op de lengte van het deck, maar ook hoe het reageert. Simpelweg voelt een kort deck wat onstabiel en een langer deck wat soepeler en stabieler.

Skateboard Deck Opbouw
1. Deck Breedte
2. Wielbasis
3. Nose
4. Tail
1.2
Skateboard Decks: Concave

1.2 Skateboard Decks: Concave

Concave refereert naar de lengte curve van het deck. Hoe hoger de concave, hoe meer druk je kunt zetten op de randen van het deck. Dat helpt bij het sturen en het flippen van je board. Skateboard decks worden onderscheiden in low, medium of hoog concave. Door ervaring leer je wat het beste voor jou is. Voor beginners raden we aan om te beginnen met een medium concave skateboard deck.

Helaas geven fabrikanten vrij weinig informatie over de concave van een deck vrij. Daardoor kan een medium concave van merk “x” erg anders zijn dan een medium concave van een ander merk. Door de afwijkingen en variaties gedurende het productieproces kun je ervan uit gaan dat de concave van twee dezelfde decks nooit 100% gelijk zullen zijn.

Skateboard Deck Concave
1. Low Concave
2. Medium Concave
3. Hoog Concave

Low Concave:

Low concave skateboard decks hebben een kleine curve. Dit betekent een stabiele rit, maar minder behendigheid. Low concave deck zijn daarnaast ook moeilijker om te flippen.

Medium Concave:

Medium concave decks zijn een compromis tussen high en low concave decks. Als je niet weet welk concave level het best bij je past, dan kun je niet verkeerd gaan met een medium concave. Het grootste gedeelte van de skateboard decks hebben een medium concave.

Hoog Concave:

hoog concave decks hebben een steile curve, wat het deck behendig maakt en makkelijk te flippen is. Echter, high concave decks zijn lang niet zo vergevingsgezind van fouten dan de medium of low concave decks.

1.3
Skateboard Decks: Shape

1.3 Skateboard Decks: Shape

Straat skaten, bowl, vert en cruisen hebben allemaal verschillende wensen aan een skateboard deck. Daarom zijn er verschillende shapes ontwikkeld om aan de wensen en eisen te voldoen.

Verschillende Skateboard Decks Shapes
1. Classic Popsicle Shape (Street Skateboard Deck)
2. Old-School Pool- / Bowl-Deck
3. Modern Shaped Deck
 

Street Skateboard Deck

Een standaard deck shape is voor straat en park is de Twin-Tip. Dit betekent dat de nose en de tail er hetzelfde uitzien zodat je gemakkelijk ook switch kunt rijden. Als het op deze shape aankomt is de Popsicle Shape al jaren een standaard.

switch = De positie als je andersom dan normaal rijdt, met je voorste voet achter en je achterste voor. Het is essentieel dat we het switch rijden, van regular naar goofy en andersom, niet door elkaar halen met fakie rijden. Fakie rijden is achterwaarts rijden met de tail in de richting waar je op rijdt terwijl je voeten nog hetzelfde staan.

Pool-/ Bowl-Deck:

Skateboard decks voor transition zijn meestal een stuk breder. Hier vind je normaal gesproken decks van 8.25”. In tegenstelling tot de normale bredere street skateboard shapes, doen deze decks je vaak denken aan old school skateboards. Deze worden in het algemeen aangeduid als shaped decks.

Shaped Decks:

Shaped decks hebben zich de afgelopen jaren als een hybride vorm van new school street decks en old school pool decks gevestigd. Deze decks zijn origineel ontworpen voor transition skaters die af en toe ook eens van een street sessie willen genieten. Dankzij de uitgesproken concaves en de gevormde nose en tail heb je niet alleen een perfect transition board, maar heb je ook de mogelijkheid om de straten te skaten en toch tricks te doen.

Tip: Als je net begint met skaten en je tricks wilt leren dan raden we het classic popsicle deck aan.

Cruiser Decks:

Er worden veel verschillende materialen gebruikt om cruisers te maken. In tegenstelling tot het traditionele maple wordt bamboo ook wel eens gecombineerd of geheel van gemaakt. Daarnaast heb je ook nog de beroemde plastic cruisers beter bekend als Pennyboards. Naast het merk Penny boards maken Bureo, SK8DLX, Anuell, Globe en Diamond ook plastic cruisers.

Cruiser skateboard hebben verschillende lengtes, breedtes en shapes. Het speciale aan een cruiser zijn de zachte wielen en de manoeuvreerbaarheid. Ze zijn perfect voor in de stad, om van A naar B te komen. Typisch is dat ze meestal een klein gecurvde tail hebben en een platte nose. Cruisers zijn over het algemeen in zijn geheel in elkaar gezet en “Ready to Skate”. Als een longboard te groot voor je is, of gewoon niet bij je past. Dan is een cruiser de juiste keuze voor jou.

   
2
Skateboard Decks: Maat Aanbevelingen

2. Skateboard Decks: Maat Aanbevelingen

De beslissende factor als je een skateboard deck koopt is meestal de breedte. Beginners vinden het over het algemeen moeilijk om te beslissen welke breedte ze moeten kopen. Als je niet zeker bent welke breedte bij je past, dan is je schoenmaat en je lengte een goede indicator om mee te beginnen. Door verschillende breedtes te proberen en je dus meer gevoel krijgt, zou je een comfortabele maat moeten kunnen vinden. Daarvoor hebben we een paar aanbevelingen gemaakt om de selectie een stukje makkelijker voor je te maken.

Hoe de breedte van een skateboard deck de prestaties beïnvloedt

Een van de fundamentele factoren is dat een breder board vaak beter rijdt op hogere snelheden. Hoewel ze dan wel een stuk zwaarder zijn wat het moeilijker maakt om te flippen, dus je hebt dan meer kracht in je benen nodig. Aan de andere kant heb je genoeg oppervlakte voor je voeten om je board te kunnen catchen, wat een voordeel kan zijn. Als je van gaps, transition of hard gaan houdt, dan zal een breder board misschien wel iets voor jou zijn.

Smallere board zijn licht en makkelijker om te flippen dan bredere boards. Zeker voor beginners kan dit een voordeel zijn doordat je minder kracht nodig hebt om je eerste flip tricks te leren. Hoewel smalle decks moeilijk zijn om op hoge snelheid te controleren en minder ruimte hebt om je board te catchen en te landen. Daarvoor zijn smalle decks ideaal voor technische skaters met het doen van combo’s op curbs of flat ground.

Tip: Een smaller deck is als beginner makkelijker om flip tricks te leren.

Hoe de lengte van een skateboard deck mee speelt

Naast de breedte vind je ook de lengte van een deck in onze product beschrijvingen. Om het balans van je skateboard te behouden raden we aan om je lengte als referentiepunt te gebruiken. Daarover vind je meer informatie in paragraaf 2.2.

Onafhankelijk van speciale shapes, bredere decks zijn meestal ook iets langer. Uiteraard reageert een langer deck anders dan een korter deck. Terwijl kortere decks makkelijker zijn om te draaien zoals met een 180 of Shove-it, hebben langere decks meer oppervlakte om te landen en maken het landen een stuk makkelijker.

Tip: Een lang deck is niet zo’n heel goed idee als je kleine benen hebt. Het is dan niet zo gemakkelijk om je voorste voet helemaal naar de nose moet trekken. Dus als je niet zo lang bent dan is het waarschijnlijk beter om een korter board te nemen.

Note: Uiteraard hoef je niet al onze tips en aanbevelingen te houden. Aan een nieuw deck zul je snel genoeg wennen.

2.1
Maat Aanbevelingen – Schoenmaat

2.1 Schoenmaat

Een andere manier om de juiste breedte van het deck te vinden is je schoenmaat. Simpelweg: Hoe groter je schoenen hoe breder je deck zou moeten zijn.

Skateboard Deck maat aanbevolen gebasseerd op schoenmaat
Schoenmaat US Schoenmaat EU Schoenmaat UK Deck breedte
US 4 EU 36 UK 3.5 7.5″ – 7.875″
US 4.5 EU 36.5 UK 4 7.5″ – 7.875″
US 5 EU 37.5 UK 4.5 7.625″ – 8″
US 5.5 EU 38 UK 5 7.625″ – 8″
US 6 EU 38.5 UK 5.5 7.75″ – 8″
US 6.5 EU 39 UK 6 7.75″ – 8.125″
US 7 EU 40 UK 6 7.875″ – 8.125″
US 7.5 EU 40.5 UK 6.5 7.875″ – 8.25″
US 8 EU 41 UK 7 8.00″ – 8.25″
US 8.5 EU 42 UK 7.5 8.00″ – 8.25″
US 9 EU 42.5 UK 8 8.00″ – 8.375″
US 9.5 EU 43 UK 8.5 8.00″ – 8.375″
US 10 EU 44 UK 9 8.125″ – 8.5″
US 10.5 EU 44.5 UK 9.5 8.125″ – 8.5″
US 11 EU 45 UK 10 8.25″ – 8.5″
US 11.5 EU 45.5 UK 10.5 8.25″ – 8.625″
US 12 EU 46 UK 11 8.375″ – 8.625″
US 13 EU 47.5 UK 12 8.5″ – 8.625″
US 14 EU 48.5 UK 13 > 8.5″
 

• Tip: Weet je niet zeker welke US maat je hebt? Geen probleem! Je kunt de maattabel in de skatedeluxe skate shop gebruiken om je US, EU of UK schoenmaat te vinden.

2.2
Maat aanbevelingen – Lichaamslengte

2.2 Lichaamslengte

Lichaamslengte kan een goede richtlijn zijn voor het kiezen van de juiste lengte van je deck. Hoe kleiner je bent hoe smaller en korter je skateboard zou moeten zijn. Zeker in het begin kan een smal skateboard kan wat beter zijn om controle te krijgen en beter het gevoel te krijgen hoe het deck reageert en beweegt.

Als je langer bent dan is een langer deck misschien wat voor jou, omdat het makkelijker is om je balans te houden. Deze tabel geeft een overzicht van welke deck lengte geschikt is voor je lengte. Dit zijn net als altijd maar aanbevelingen. Je zult er vanzelf achter komen welke maten het best voor jou zijn door gewoon verschillende boards te proberen.

Aanbevolen skateboard deck maten gebasseerd op lichaamslengte
Deck lengte Lichaamslengte
28″ – 30.5″ < 140 cm
30.5″ – 31.5″ < 150 cm
31.5″ – 31.875″ 150 – 175 cm
31.75″ – 32.00″ 160 – 185 cm
31.875″ – 32.25″ 170 – 195 cm
32″ – 32.5″ 180 – 210 cm
> 32.5″ > 190 cm
Skateboards voor Kids
2.3
Maat Aanbevelingen: Gewicht

2.3 Gewicht

Nog een factor wat van belang is als je een deck kiest is je gewicht. Als het aankomt op skateboarden dan is er niet zoiets als maximaal gewicht. Skateboarden is mogelijk voor iedereen die wilt bewegen. Hoewel je wel rekening moet houden met een ding: hoe zwaarder je bent, hoe hoger de kans is dat je deck breekt als je de tricks niet landt met je voeten boven je trucks.

Voor mensen met zware botten raden we deck structuren met een 8-ply constructie of andere impact technieken die je deck veerkrachtiger maken.

Een overzicht met de verschillende skateboard ontwerpen en technologieën kunnen hier in de wiki gevonden worden.

Skateboard Technologieën? Ga er heen!
   
3
Deck Technologieën

Deck Constructie / Deck Technologieën

Hoewel de meeste decks gemaakt zijn van zeven lagen maple, zijn er uiteraard een overvloed een speciale deck technologieën. De meeste zijn gericht op het meer duurzaam maken van skateboard decks of het besparen van gewicht. Om niet de weg kwijt te raken in de wilde jungle van speciale constructies vind je hier een samenvatting van de belangrijkste skateboard technologieën.

3.1 – 7-Ply:

De classic 7-ply constructie bevat zeven lagen maple hout. Dunne lagen zijn gedroogd en aan elkaar gelijmd met speciale lijm. Deze constructie komt het meeste voor als je een deck koopt. Mob Skateboards refereert naar dit type constructie als een “werkpaard”.

3.2 – 8-Ply:

Met de 8-ply constructie bevat het deck acht lagen maple hout. Net als de 7-ply constructie worden dunne lagen maple hout gedroogd en gelijmd met speciale lijm. De extra laag maakt het board stabieler, harder en stijver.

3.3 – Impact:

Je kunt de Impact technologie in veel decks van de Dwindle merken vinden. Impact decks bevatten acht lagen Canadees maple hout die gelijmd zijn met epoxy hars. Carbonvezel schijven zijn in de onderste lagen waar de trucks op het board gezet worden ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat de krachten verdeeld worden over het deck wanneer tricks land en dus voorkomen dat het deck breekt.

3.4 – Impact Light:

De Impact Light constructie is een modificatie van het Impact ontwerp met een aantal verschillen. In plaats van acht lagen Canadees maple hout, gebruikt deze constructie alleen de klassieke zeven lagen. Daar naast zit er een laag van carbon over het hele deck en niet alleen rond de trucks. Dit maakt hem stabieler, behoud langer zijn spanning en is nog steeds lichtgewicht

3.5 – Featherlight:

De Featherlight constructie bestaat uit dunnere lagen hout. Echter zijn deze lagen gehecht met een bijzonder sterke lijm, waardoor het deck lichter maakt en de pop beter wordt.

3.6 – True Fit Mold:

Les planches True Fit Mold d’Anti Hero, Real, Krooked, Unity & There sont conçues pour ceux qui préfèrent une planche plus courte. Les dimensions de ces planches – wheelbase, longueur de nose & tail et concave – ont été ajustées proportionnellement à la longueur de la planche.

3.7 – Resin-7 Epoxid (R7):

Deze structuur is een uitbreiding van de classic 7-ply constructie. Echter in de Resin-7 Epoxy (R7) constructie zijn de individuele lagen niet gelijmd met op water gebaseerde lijm, maar met epoxy hars. Dit maakt het deck lichter en stijver. Mob Skateboards refereert naar de R7 als hun “Toughcats” constructie. Terzijde van de verschillende namen is alles hetzelfde.

3.8 – Resin Hardrock

Je kunt de Resin Hard Rock ontwerp vinden in decks van Darkstar en Blind. In principe is het dezelfde technologie als de Rein-7 Epoxy (R7). Echter gebruiken ze in dit geval seven-ply Canadees “Hard Rock Maple” in plaats van “normaal” Canadees maple. Het gebruik van harder maple hout maken de decks stijver en duurzamer.

3.9 – Resin Hybrid Maple

Als je op zoek bent naar een Resin Hybrid Maple constructie, kijk dan eens naar de decks van Dwindle merken; Almost, Enjoi, Cliché, Zero, Darkstar en Blind. Voor deze decks wordt er een mix van “normaal” Canadees maple hout en het hardere “Hard Rock Maple” gebruikt. Deze individueel geperste decks hebben een aanzienlijk langer leven.

3.10 – R1

Real decks met R1 constructie zijn geperst in een speciale procedure, waar gelijke druk over het gehele oppervlak van elk board wordt verdeeld. Real garandeert dat deze decks sterker, beter zijn en langer mee zullen gaan.

3.11 – Heavyweights

De Heavyweights technologie van Real gebruikt dikkere x-band lagen die skateboard decks sterker en duurzamer maken. Dit maakt ze iets zwaarder maar ook veel sterker, plus deze decks hebben langdurige pop.

3.12 – Low Pro II

Low Pro II decks van Real hebben een lichte Nose to Tail rocker. Dit betekent dat ze ook een concave in de lengte hebben waardoor er een lager punt van zwaartekracht is. Voordel: Low Pro II decks zouden sterker, makkelijk te handelen zijn en een snellere pop moeten hebben. De special x-band lagen zorgen dat het deck sterk en licht is.

3.13 – Shaped vs. Full Shaped Skateboard Decks

Wat is het verschil tussen shaped en full shaped skateboards? shaped decks zijn hybride van nieuwe school street decks en old school pool decks. Ze hebben uitgesproken concave, evenals gebogen nose en rail en allerlei verschillende vormen in vergelijking met klassieke Popsicle-decks.

Full shaped skateboard decks van merken als Real, Anti-Hero of Krooked zijn anders, omdat de nose en tail van deze boards niet taps toelopen vanaf de buitenste boutgaten maar de breedte van het board nog een 1/8 ″ behouden. Dit geeft je meer ruimte om op nose en tail te staan. Full-SE betekent gewoon dat de decks korter zijn met een kortere wielbasis.

3.14 – Everslick

De Everslick decks van het huis van NHS is een proces ontworpen om voor langere en soepelere slides te zorgen. Om dit te behalen is de onderkant van het deck (de onderste laag) behandeld met een speciale coating die de natuurlijke slide eigenschappen van het deck verbeterd. Deze technologie wordt gebruikt op decks van Santa Cruz en Creature Skateboards. Een positieve bijkomstigheid is dat ook je graphic het langer vol zal houden.

3.15 – Real Slick

De Real Slick technologie verbetert de kwaliteit van slides van Real skateboard decks. Dit wordt bereikt door een speciale, geribbelde polymeerstructuur te smelten op de onderste laag van een deck met R1 technologie door hitte te gebruiken in plaats van lijm. Zo wordt de binding steviger en wordt het deck lichter en stijver. Dit geeft je een deck dat goed slide op bijna elk oppervlak en is veerkrachtiger.

3.16 – Powell Peralta Flight Technologie

De Powell Peralta Flight-decks zijn dunner en lichter, maar sterker dan de gebruikelijke 7-laags decks. De met epoxy verrijkte, vezelversterkte structuur van het Flight Deck is extreem onbreekbaar. Dit ontwerp zou de decks een “eeuwige pop” geven die nauwelijks vermindert.

3.17 – Santa Cruz Powerply

Als je moe bent van chips op nose en tail, zijn decks met Powerply-technologie iets voor jou. Deze decks hebben een plastic inzetstuk tussen de 7 lagen esdoornhout in de nose en tail, waardoor ze op deze punten niet kunnen chippen wanneer ze tegen harde randen botsen. Bovendien krijgen deze skateboar ddecks meer pop en een langere levensduur dan de gebruikelijke 7-ply’s.

3.18 – Santa Cruz VX

De Santa Cruz VX technologie is ontworpen om de duurzaamheid te verbeteren, het gewicht te verminderen en een langdurige pop skateboard decks te bieden. Voor dit doel worden 5 lagen Noord Amerikaanse hard rock maple gecombineerd met twee lagen van het gepatenteerde materiaal van de Santa Cruz Quad X technologie; een speciale composiet waarin glasvezel en koolstofvezel verticaal gebonden zijn. Deze lagen zijn dunner maar veerkrachtiger dan gewoon hout.

3.29 – Cold Press

Met de cold press methode van de skateboardfabriek NHS, die skateboarddecks maakt voor Creature en Santa Cruz, worden de 7 lagen Noord Amerikaanse maple zonder warmte geperst, met behulp van lijm in plaats van epoxyhars. Deze methode zorgt voor een ander boardgevoel en biedt duurzaamheid en weerstand tegen warping.

3.20 – Girl POP SECRET

De POP SECRET-constructie bestaat uit zeven lagen Canadees esdoornhout, die dunner zijn dan een standaard 7-laags deck. Bovendien hebben POP SECRET-decks een laag van koolstofvezel met hars. Dit maakt decks met POP SECRET-technologie stabieler en behouden hun stijfheid langer. Door deze compositie hebben decks met een POP SECRET constructie een langdurige en intensere pop.

3.21 – 7-Laags Berken Hout

De 7-laags berken hout constructie is speciaal ontworpen voor jongere en kleinere skateboarders. Berken hout skateboards zijn iets goedkoper en daarom perfect voor beginners en degenen die het eens willen proberen. Decks met de 7-laags berken hout constructie worden vervaardigd met het single-press proces en garanderen zo een consistente shape en concave bij elke pers.

?
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Als je nog meer vragen of suggesties hebt dan kun je reageren onder de post, ons een mail sturen door middel van het contactformulier, of het vragen aan onze klantenserviceteam die je kunnen helpen bij het kiezen van het juiste deck..

Je kunt andere interessante informatie over trucks, wielen, lagers, bouten en meer vinden in de skatedeluxe Skateboard Wiki. Om ervoor te zorgen dat het deck, trucks en wielen en de lagers en bouten bij elkaar passen hebben we de skatedeluxe Skateboard Configurator gemaakt. Dit maakt het mogelijk om gemakkelijk je individuele selectie weer te geven en een compleet skateboard samen te stellen in zes stappen.

Hieronder kun je een overzicht vinden van de populairste skateboard technologieën. Veel plezier met skaten!

Meer interessante pagina’s en links:

  Naar de Skateboard Decks in de skatedeluxe Online Skateshop   Naar de skatedeluxe Skateboard Configurator