Je hebt je eerste skateboard maar weet je niet hoe je deze in elkaar moet zetten? Heb je problemen met het monteren van de griptape of lagers? Maak je geen zorgen, met onze How To video en instructies zet je binnen een mum van tijd je skateboard in elkaar.

» Naar de stap-voor-stap instructies

Skateboard montage instructie

Stap voor stap naar het complete board

Wat heb je nodig om je skateboard in elkaar te zetten

Skateboard montage - onderdelen
Skateboard montage - onderdelen Skateboard montage - onderdelen

Tools en gereedschap

  • Stencilmes
  • Skate tool
  • Optioneel: metalen object zoals een vijl, schroevendraaier of iets dergelijks

Tip: De makkelijkste manier om je skateboard in elkaar te zetten is met een skate tool. Deze heeft alles wat je nodig hebt gecombineerd in een tool. Als je geen handige skate tool hebt lukt het ook met een handgereedschap die bijna iedereen in huis heeft. Informatie over de juiste maat sleutels vind je hier..

Optionele onderdelen

Tip: De makkelijkste manier om je skateboard in elkaar te zetten is met een skate tool. Deze heeft alles wat je nodig hebt gecombineerd in een tool. Als je geen handige skate tool hebt lukt het ook met een handgereedschap die bijna iedereen in huis heeft. Informatie over de juiste maat sleutels vind je hier.


1. De griptape op het skateboard deck aanbrengen

1.1 Lijn deck uit en verwijder griptape


Plaats het deck voor je met de graphic naar beneden en zoek de nose (voorkant) en tail (achterkant). Als je een griptape met een logo of graphic hebt, zorg er dan voor dat je deze in de goede richting aanbrengt.

De graphics van je deck en het reliëf op de bovenkant kunnen je helpen onderscheid te maken tussen nose en tail. Graphics zijn meestal “naar boven of naar rechts” gericht of wijzen naar de nose. Het reliëf op de bovenkant van het deck is zo georiënteerd dat het kan worden gelezen wanneer de nose naar boven of naar voren is gericht. Bovendien is de nose meestal iets breder en steiler dan de tail.

Trek nu de griptape eraf en zorg ervoor dat deze nergens aan blijft plakken. Leg de folie opzij, want die heb je zo nog nodig.


1.2 Griptape aanbrengen


Neem de griptape aan beide uiteinden tussen je duim en wijsvinger en centreer deze boven het deck zodat deze volledig bedekt is. Om de juiste uitlijning te vinden, raden we aan om de griptape eerst op de nose of tail te plaatsen. Als je tevreden bent met de uitlijning, neem je de folie, plaats je deze op de griptape en druk je de grip van binnen naar buiten op het deck. 

Je kunt luchtbellen verwijderen met de rand van je hand of erin prikken met een mesje.

1.1.2 Tip: Smalle griptape aanbrengen op een breed deck


Als je deck breder is dan 9″, moet je bredere griptape kiezen of creatief worden. Je kunt bijvoorbeeld de griptape doormidden snijden en wat ruimte in het midden laten bij het aanbrengen van de twee stukken griptape. Voor gelijkmatige randen draai je de griptape met de rand naar buiten.

Breng de griptape aan zoals hierboven beschreven.

1.3 Griptape vijlen


Vervolgens heb je een stuk gereedschap nodig, idealiter met een ingebouwde vijl, een schroevendraaier, een truck of een metalen voorwerp naar keuze. Vijl nu langs de rand van het deck over de griptape om een omtrek te maken. De resulterende sjabloon helpt je om de griptape netjes af te snijden. Het is voldoende om een lichte contour van het deck te vijlen. Je hoeft de griptape niet op het hout te vijlen.


1.4 Snijden griptape

Snijden griptape

Het kan handig zijn om de griptape op de nose of op de tail door te snijden voordat je erin snijdt. Snijd langs de contour en houd het blad lichtjes naar het midden van het deck gekanteld.

Probeer het blad met een constante snelheid en in één slag te laten snijden, en zorg ervoor dat je niet in het hout van het deck snijdt.

Veiligheid voorop: het mes mag nooit op jezelf of anderen worden gericht. Het is het gemakkelijkst als je het mes van onderaf een beetje naar het midden van het deck draait en voorzichtig de griptape afsnijdt.


1.5 Griptape afwerking

Griptape afwerking

Je kunt de overgebleven restjes gebruiken om de snijranden aan de randen van het deck glad te maken. Dit geeft je een schoon randje en je griptape zal later niet zo gemakkelijk van het deck komen. Het is het beste om de restjes van tevoren aan elkaar te plakken, zodat ze niet aan je kleding of ergens anders blijven plakken.

2. Skateboard trucks vastzetten op het deck

2.1 Gaatjes prikken in de griptape


Voordat je de trucks op het deck vastschroeft, moet je gaten in de griptape bij de truck gaten prikken zodat je de schroeven erin kunt steken. Pak een schroef uit je montagekit en duw deze lichtjes van onderaf door de gaten in de truck. Hierdoor valt de griptape een beetje op van je deck.

Op deze punten kun je met het mes kleine gaatjes maken. Met de kruiskopschroevendraaier van je gereedschap of de schroeven kun je de gaatjes iets vergroten.


2.2 Doe de bouten door de gaten van de truck

Doe de bouten door de gaten van de truck

Steek de bouten van bovenaf door de gaten in de truck. Als er gekleurde bouten in je hardware set zitten, kun je deze gebruiken om de nose of tail te markeren.


2.3 Optioneel: shockpads / riserpads monteren

Shockpads / riserpads monteren

Als je pads wilt gebruiken, kun je deze nu tussen het deck en de truck plaatsen. Zet ze gewoon op de bouten.


2.4 Vastschroeven van de trucks op het deck


Zet nu de trucks op de bouten. Zorg ervoor dat de kingpins van de trucks naar de binnenkant van het deck wijzen. Gebruik de moeren van je hardware set om de trucks op je deck te schroeven.

Gebruik je skate tool en draai de moeren vast zodat de schroefkoppen gelijk vallen met de griptape.

3. Lagers in de wielen plaatsen

3.1 Plaats een lager op de as

Plaats een lager op de as

Draai de moer van de as los en verwijder de bovenste van de twee speedrings (kleine ringen). Leg nu een lager op de as en zorg ervoor dat het shield (deksel) naar beneden wijst. Als je lagers aan beide zijden zijn voorzien van shields, maakt het niet uit hoe je ze op de as plaatst.


3.2 Pers wiel op de lager


Druk nu het wiel met beide handen op de lager totdat de lager volledig in het wiel zit. Je zou een lichte “klik” moeten horen zodra deze correct is geplaatst.

Zorg ervoor dat je het wiel altijd gelijkmatig op het lager legt en recht naar beneden drukt. Dit voorkomt dat het lager scheef in het wiel komt te zitten.

Herhaal de stap voor het tweede lager aan de andere kant van de truck.


3.2.1 Optioneel: spacers monteren

Spacers monteren

Spacers zorgen ervoor dat de lagers altijd parallel aan elkaar blijven. Plaats de spacer op de tweede lager en druk het wiel zoals gewoonlijk op de lager.

3.2.2 Tip: Lagers uit de wielen halen

Lagers uit de wielen halen

Als een lager scheef is of niet goed in het wiel is geplaatst, kun je deze voorzichtig met de as uit het wiel halen.

4. Bevestigen wielen op de trucks


Plaats de tweede speedring terug op de as en schroef de moer op het schroefdraad. Draai de moer met de hand vast, maar laat een beetje speling voor het wiel om te bewegen. Als het strak aanvoelt, kun je de moer een halve slag terugdraaien.

Herhaal het proces voor de overige wielen en je setup is klaar!

5. Pas het stuurgedrag van je trucks aan


Je kunt het stuurgedrag van de trucks aanpassen door de kingpin te verstellen. Draai de moer van de kingpin verder vast (naar rechts of met de klok mee) om de trucks minder responsief te maken. Draai hem een beetje los (naar links of tegen de klok in) zodat de trucks losser en gemakkelijker te besturen worden.

Het stuurgedrag van een skateboard is gekoppeld aan je lichaamsgewicht. Als je trucks nieuw zijn en ze sturen niet zoals je dat wilt, ondanks de afstelling van de kingpin, dan zijn je bushings mogelijk te hard of te zacht. Hier vindt je meer informatie over bushings en lichaamsgewicht.

Als het stuurgedrag niet verandert, ook al past alles, dan zijn de bushings versleten. Door de constante druk bezwijken bushings na verloop van tijd en bereiken niet langer het gewenste effect. In onze shop vind je een grote selectie bushings.


6. Optioneel: deck rails monteren

6.1 Uitlijnen deck rails

Uitlijnen deck rails

Voor langere en snellere slides kun je rails aan je skateboard bevestigen. Rails zijn vooral populair bij bowl skaters.

Plaats je rails naar wens op het deck en lijn ze uit. Idealiter zouden ze een beetje ruimte tussen hen en de rand van het deck moeten hebben en parallel aan elkaar moeten lopen.


6.2 Vastschroeven deck rails

Vastschroeven deck rails

Begin met de middelste schroef en draai de schroeven een voor een van binnen naar buiten vast.

Aanbevelingen voor het monteren van je skateboard

We raden je aan om je skateboard in elkaar te zetten met een geschikte skate tool. Als alternatief kun je ook conventionele gereedschappen gebruiken. Voor de bouten van de hardware set kun je afhankelijk van het type schroef, een kruiskopschroevendraaier of een 6 mm inbussleutel en een 10 mm sleutel gebruiken. Een 13 mm en een 14 mm sleutel passen op de moeren van de trucks en de kingpin. Als je het te vervelend vindt om normaal gereedschap te gebruiken, kun je eenvoudig skate tools en alle losse onderdelen die je nodig hebt voor je skateboard bestellen in onze online shop.

Naar de Skate Tools Naar het skateboard Hardgoods

Als je op zoek bent naar een nieuwe setup, dan zal onze Skateboard Configurator je helpen. De configurator zorgt ervoor dat alle onderdelen in elkaar passen. Dit is hoe je snel en gemakkelijk aan je nieuwe skateboard kunt komen.

Heb je je nieuwe skateboard in elkaar geschroefd en wil je wat tricks leren? Onze trick tips laten zien hoe het moet!

Skateboard Configurator Skateboard Trick Tips