Intro

Skateboarding is meer dan gewoon wat rondcruisen. Skateboarding is een lifestyle. Skateboarding is liefde. In de afgelopen 60 jaar is er veel veranderd en is het skateboarden serieus geëvolueerd.

De belangrijkste punten van het verhaal hebben we voor je uiteengezet in onze skateboardgeschiedenis:

Inhoud
JAREN ‘50

JAREN ‘50

In de vroege jaren ‘50 kan surfen worden getraceerd als de bron van het skateboarden. Sommige surfers hadden het idee om het gevoel van golven over te zetten naar de straat om dagen te trotseren met een zachte deining of swell. Deze kerels werden dus niet zomaar “asfalt surfers” genoemd. Op twee plaatsen in de wereld werd voor het eerst een soort skateboard ontwikkeld in de vroege jaren 1950: California en Hawaii. Ze gebruikten kortere surfplanken en wielen gemaakt van metaal, dat was het. In de late jaren 1950, kende skateboarden een eerste piek. Tijdens de naoorlogse periode, bloeide de Amerikaanse economie en dit had ook gevolgen voor de speelgoedindustrie. Gedurende die tijd, werd de speelgoedindustrie zich bewust van het board met wielen. In 1959 bracht Roller Derby het eerste officiële skateboard uit met een aantal nieuwe technische ontwikkelingen. Hierdoor werden de rijeigenschappen verbeterd en waren skateboarders in staat om nieuwe tricks en manoeuvres te ontwikkelen.

De eerste skateboards

JAREN ‘60

JAREN ‘60

Tussen de jaren 1959 en 1965 werd skateboarden meer en meer populair in de Verenigde Staten en vooral dan de staten aan de oost- en westkust. Als gevolg van de industriële ontwikkeling, veranderde de status van het skateboard van speelgoed tot sportartikelen. In 1962 verkocht de Surf shop “Val-Surf” in Hollywood de eerste zelf geproduceerde skateboards. Deze boards werd gekenmerkt door de typische vorm van een surfplank en rolschaats-trucks en werden verkocht als complete boards. In hetzelfde jaar ontwikkelde het bedrijf Patterson Forbes de eerste industrieel geproduceerde complete boards met meer ontwikkelde trucks. In 1963 bracht de uitgever van het “Surf Guide Magazine”, Larry Stevenson, de eerste reclame voor skateboards uit in zijn magazine. Ook de kledingindustrie specialiseerde zich meer en meer in de wereld van het skateboarden. Een van het bekendste skateboard schoenenmerk, genaamd Vans, werd opgericht in 1966. Vanaf deze dag ondersteunt Vans skateboarders van over de hele wereld. Vooral schoen bedrijven als Vans, Etnies, Converse en DC Shoes ontwikkelden en produceerden in the ‘early days’ skateboard gerelateerde schoenen en streetwear.

Vans Old School

Een andere mijlpaal in 1963 was de eerste skate contest in Hermosa Beach, Californië. Skateboarden was niet langer alleen maar ‘cruisen’. Skateboarders toonden hun vaardigheden in verschillende disciplines zoals slalom en freestyle, en bedrijven begonnen teams samen te stellen om de riders te sponsoren. Naarmate de populariteit van het skateboarden zich uitbreidde, werd het eerste skateboarden magazine “The Quarterly Skateboarder” gepubliceerd in 1964.

Een volgende grote stap was de verdere ontwikkeling van de vorm van de boards. Larry Stevenson, de uitvinder van de “Kicktail”, zorgde voor veel meer mogelijkheden om met een skateboard te rijden.

Old School Boards
Jaren ‘70

JAREN ‘70

De enige constante is verandering, dus de evolutie kwam onvermijdelijk tot een punt waar alles veranderde. Frank Nasworthy’s uitvinding van urethaan wielen in 1972 zorgde voor weer voor een boost in het skateboarden. Nasworthy begon het bedrijf Cadillac wielen en met het nieuwe materiaal was het mogelijk om sneller, smoother en comfortabeler te rijden. Een verscheidenheid aan disciplines zoals freestyle, downhill en slalom kenden een echt hoogtepunt. Nieuwe magazines werden gepubliceerd zoals het “Skateboarder Magazine” van 1975 en nieuwe evenementen werden gelanceerd. In 1976 werd het eerste kunstmatig gecreëerde skatepark ingehuldigd en nieuwe parken kregen nieuwe obstakels zoals vert ramps en kickers.

Cadillac Wheels

In het midden van de jaren 1970 bereikte skateboarden Duitsland, de thuishaven van skatedeluxe. De Amerikaanse soldaten brachten de trend met zich mee en tegen 1976 werd München het eerste Duitse skateboard centrum. In München Neuperlach werd het eerste skatepark gebouwd, de eerste skateboard magazines volgden en in 1978 werden de eerste Duitse skateboard kampioenschappen gehouden in München.

De vele verschillende riders met hun individuele stijlen verbeterden veel nieuwe trucs. Daarom werd skateboard hardware verder en verder ontwikkeld: Shapes werden veranderd, de planken werden breder, ze kregen meer concave en ze kregen een nose en tail.

In 1978 bedacht Alan “ollie” Gelfand een trick dat skateboarden een revolutionaire sprong gaf: de “Ollie”. Deze wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als de grootste trick ooit uitgevonden en hij veranderde het skateboarden volledig, aangezien dit de geboorte was van het street skaten!

Alen Gelfand - Ollie

Jaren ‘80

JAREN ‘80

Rodney Mullen was één van de eerste skaters die de Ollie adopteerde voor verschillende tricks op de straten en om zo de nieuwe stijl in het skateboarden te verspreiden. Naast andere leuke sportactiviteiten zoals BMX (of inline skaten), ontwikkelde street skaten zich meer en meer en hierdoor werd het zeer populair.

Rodney Mullen

In 1981, werd “Thrasher Magazine” opgericht en sindsdien staat dit magazine wereldwijd bekend voor street skaten, de core scene, punk rock en “Skate And Destroy”. In 1983 werd een andere bekend tijdschrift opgericht, namelijk het “Transworld Skateboarding Magazine”. Naast deze grote tijdschriften, werden er ook enkele kleinere magazines opgericht en meer en meer skateshops openden hun deuren. Hierdoor kon de populariteit van het skaten enkel maar blijven groeien. Een wereldwijde verspreiding van nieuwe tricks en ongeziene skate manoeuvres zorgde ook voor de eerste skate video’s op VHS. Videografie werd trouwens ook steeds belangrijker in de scene.

Thrasher

Titus Dittmann was een spilfiuguur in de ontwikkeling van het skateboarden in Duitsland. Hij importeerde-skate-gerelateerde producten uit de VS en organiseerde wedstrijden en diverse skateboard events. Het “Münster Monster Mastership” werd een van de grootste internationale skateboard contests in de jaren 1980. Hierdoor werd skateboarden ook meer en meer bekend in Duitsland.

Vanaf het midden van de jaren 1980 was het mogelijk om goed geld te verdienen als een professionele skateboarder en de skateboard industrie boomde in de Verenigde Staten. In de late jaren ‘80 domineerden bedrijven zoals Powell Peralta, Santa Cruz en Vision de internationale markt van de scene. De mode werd echter vooral bepaald door skateschoenen. Vans, Converse en Vision werden de dragers van de skateboard scene.

Powell Peralta

Skateboarden was nu absoluut een vaste waarde in de Verenigde Staten en in Duitsland, en vert skaten werd vervangen door street skaten. Het aantal skateboarders nam aanzienlijk toe en professionele skateboarders raakten meer en meer bekend, tot bijna tot het niveau van honkbal of voetbalsterren.

Vanaf de jaren ‘90

Vanaf de jaren ‘90

In de vroege jaren 90 kende skateboarden een dipje door de groei van diverse sport trends. Slechts een kleine groep van skateboard -liefhebbers bleef over en het is dankzij hen dat de ooit zo trendy sport niet helemaal vergeten is. Skateboarden ging terug naar zijn roots. Vanwege de digitalisering handhaafde skateboarden haar aanwezigheid bij het publiek. Vanaf het midden van de jaren ’90 kende het moderne skateboarden een volgende groei, die eigenlijk nog duurt tot vandaag. Mega evenementen zoals de “X-Games” werden gelanceerd en op televisie uitgezonden. Door tal van tijdschriften, events, video’s en, last but not least, het internet, werd skateboarden terug wereldwijd populair.

Dankzij merken zoals Chocolate skateboards in the shop, Girl Skateboards in the shop en Flip Skateboards in de shop, werd skateboard hardware meer en meer ontwikkeld en dit zorgde ervoor dat skaters hoogwaardige skateboards konden kopen in elke grotere stad.

Reynolds & Koston

Meer indicatoren van de populariteit van skateboarden zijn de grote en wereldwijd bekende events van “Street League”. “Street League Skateboarding” is een wedstrijd serie voor internationale pro skaters. Hier zie je alleen de beste street skaters zoals Nyjah Huston, Eric Koston, Paul Rodriguez, Andrew Reynolds, Ryan Sheckler of Torey Pudwill. Skateboarden is eindelijk uitgegroeid tot een professionele sport, dat zie je aan de geldprijzen van $ 200,000 of meer voor de winnaar, en de 10.000 bezoekers op de “Street League” haltes.

Street League

In Europa is street skaten de populairste discipline bij wedstrijden, net als in de Verenigde Staten. Zowel de Europese als de skate scene per land is volledig onafhankelijk (lees: uniek), heeft zijn eigen industrie, pro’s en nationale wedstrijden. Dit is een bewijs van hoe groot de rol van het skateboarden is in onze samenleving.

Voor veel mensen is skateboarden uitgegroeid tot een fulltime job en door de toenemende netwerken in de skate scene, zal skateboarden blijven groeien en zorgen voor nog meer innovaties in de toekomst. Maar voor de meesten van ons is en blijft skateboarden een hobby en een levenswijze.

Het enige wat we nu nog kunnen zeggen is:

Skateboarding for life!