01
November 2023
2023-11-01T08:46:44+01:00

Door de jaren heen is leer het standaard bovenmateriaal van skateschoenen geworden. Er zijn maar een paar alternatieven. Sommige schoenen van etnies en Emerica zijn verkrijgbaar met kunstleer. We hebben het synthetische suède getest.

Synthetisch leer / vegan suède in skateschoenen?

Waarschijnlijk bestaat 80 tot 90% van alle skateschoenen uit één of meerdere delen leer. De eigenschappen van suède hebben zich in de loop der jaren bewezen: duurzaam, slijtvast, verfbaar, etc.

etnies Joslin Vegan Suede Skateschoen Review

Er zijn echter ook argumenten om van leer af te blijven, b.v. op het gebied van dierenrechten. Maar dat mag hier niet het hoofdonderwerp zijn. Skaters die het zonder leer willen doen, vinden zelden bruikbare en vooral duurzame skateschoenen. Biedt het vegan suède van Soletec (etnies, Emerica, éS) de gewenste oplossing?

etnies Joslin Vegan Suede Skateschoen Review

Wat is vegan / synthetisch suède?

Synthetisch leer of kunstleer kan van verschillende grondstoffen worden gemaakt. Het meeste gladde kunstleer is gemaakt van PVC (polyvinylchloride). Suède imitatieleer bestaat uit een soort microvezelvlies. De basisstoffen ervoor zijn meestal polyester, nylon of acryl. Kortom, imitatieleer is in principe gemaakt van synthetische materialen.

Synthetisch / vegan leer skateschoenen test

Voor mijn review skate ik een paar vegan etnies Joslins. Lees de Joslin Wear Test over hoe de schoen over het algemeen presteert. Ik skate een paar weken met mijn paar en monteer er een nieuw board met verse Jessup Ultra Grip voor – extreme omstandigheden voor de schoenen.

Look & feel van het vegan leer

Visueel is het synthetische suède van etnies nauwelijks te onderscheiden van het origineel. Misschien lijkt het in het begin wat soepeler. Als je het materiaal een beetje wrijft, krijgt het hetzelfde licht geruwde oppervlak als suède. Als de schoen niet als veganistisch was bestempeld, had ik geen verschil gemerkt met de andere colorways met leer.

etnies Joslin Vegan Suede Skateschoen Review

Flick van het vegan kunstleer

Nogmaals, ik kon geen verschil zien met leren skateschoenen. Kickflips, Ollies & Co. voelde zoals gewoonlijk.

etnies Joslin Vegan Suede Skateschoen Review

Duurzaamheid van etnies skateschoenen met synthetisch leer

Ik kon de eerste verschillen onderscheiden nadat schoenen nauw contact hadden gemaakt met de griptape. In het Ollie gebied leek het vegan suède slechts licht geruwd. Bij de teen begon het materiaal echter langzaam af te “pluizen” na een flink aantal kickflips.

etnies Joslin Vegan Suede Skateschoen Review

Dit heeft waarschijnlijk simpelweg te maken met de basisstof van het kunstleer. Microfiber bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit zeer fijne vezels. Deze zijn waarschijnlijk in elkaar gedraaid wanneer ze in contact komen met griptape, waardoor de vezels kleine pluisjes vormen.

Ter vergelijking: suède heeft naar mijn ervaring minder slijtage of slijtage. Ik zag het ook aan de resten op mijn griptape. Hier heeft het vegan leer meer sporen nagelaten dan normaal. Deze kunnen echter eenvoudig worden verwijderd.

etnies Joslin Vegan Suede Skateschoen Review

Na intensieve sessies had ik de stof “gekraakt”. De slijtage ging door zoals beschreven totdat een onderliggende toe cap aan het licht kwam. Op zich zou ik de duurzaamheid van etnies synthetisch leer als goed omschrijven.

Conclusie

Het kunstleer dat etnies of Emerica gebruiken voor sommige modellen skateschoenen is in veel opzichten vergelijkbaar met suède. Alleen als ik naar de slijtage op griptape kijk, gedraagt het zich iets anders en was het in mijn ogen niet zo duurzaam als suède. Ik skate echter erg ruwe griptape en slijten mijn skateschoenen over het algemeen behoorlijk snel.

Skaters die de voorkeur geven aan fijnkorrelige griptape zullen waarschijnlijk niet veel verschil merken met suède. Wat dat betreft zijn de vegan skateschoenen van etnies het proberen waard.

Über

Just skate for fun, don't pick up a skateboard because you want to be a pro one day. Don't forget why you started skating in the first place. - Steve Caballero