1
Skateboard lagers: Algemene Info

1. Skateboard lagers: Algemene Info

Geen zin om dit allemaal te lezen? Check dan alle belangrijke informatie over skateboard lagers in deze video! (English video)

Om je wielen soepel te laten draaien heb je goede Lagers nodig.

Elke skateboard wiel heeft twee lagers nodig. Als je wilt kun je de ruimte tussen de lagers vullen met een spacer. Deze kleine metalen cilinder voorkomt dat je lagers naar binnen worden gedrukt als je de moer vast draait en ze zo beschadigd raken. Bovendien zullen spacers ervoor zorgen dat je lagers parallel met elkaar blijven zitten. Spacers gebruik je vaak als je soft wheels hebt of zogenaamde “non-core wheels”.

De lagers die je in de skatedeluxe Skate Shop vindt passen in elke standaard wiel en passen op elke standaard as. Als je nieuwe lagers gaat kiezen hoef je dus geen zorgen te maken over de maat.

Waar zit de lager eigenlijk in het wiel?

Skateboard Lagers - Samenstelling en locatie in het wiel.


1. Hanger
2. As
3. Wiel
4. Lagers
5. Spacer
6. Speed Ring
7. As Moer
 
2
Skateboard Lagers: Samenstelling & Onderdelen

2. Skateboard Lagers: Samenstelling & Onderdelen

Lagers bestaan uit een grote buitenring en een kleinere binnenring. Tussen deze ringen zitten kleine stalen balletjes. Dit maakt het mogelijk om het wiel te laten draaien. Aan beide kanten van de ring zit er een bescherming, om te voorkomen dat er viezigheid in de lager komt. Om de balletjes in positie te houden zitten in een zogenaamde “ball cage”.

Skateboard Lagers - Onderdelen & Compositie


1. Buitenring
2. Binnenring
3. Ball Cage
4. Balletjes

Je kunt er ook voor kiezen om met een lager te skaten zonder bescherming, die dus open zijn of semi-open. Als je skate met open of semi-open lagers dan zijn de lagers een stuk vatbaarder voor vuil, maar zullen misschien iets sneller zijn. Veel skaters genieten van het iets hardere geluid van het skateboard met open lagers.

Skateboard Lagers Onderdelen


1. Bescherming
2. Ball Cage
3. Balletjes
4. Buitenring
5. Binnenring
6. Bescherming
7. C-Ring
3
Skateboard Lagers: ABEC Rating: Feit of een fabeltje?

3. Feit of een fabeltje? ABEC Rating is een indicator voor een hogere kwaliteit skateboard lager?

„Dude, mijn ABEC 3 lagers zijn beroerd! Het zou sick zijn als ik ABEC 7 zou hebben!“

Het verhaal gaat dat hoe hoger de ABEC Rating is hoe beter en sneller de lagers zullen zijn. Maar zoals het geval is met de meeste fabeltjes, is deze voor het grootste gedeelte onzin.

De afkorting ABEC staat “Annular Bearing Engineers Committee,” en het is een standaard van hoe fijn de rollende elementen zijn. Hoe hoger de ABEC Rating hoe lager de tolerantie voor fouten in het productieproces. De rating geeft wel degelijk informatie over de kwaliteit van de lagers. Daarentegen is het aantal omwentelingen in verhouding erg laag, waardoor de rating irrelevant wordt. De hoge ABEC rating zal jammer genoeg nooit gehaald worden met het klassieke skaten.

Om nog meer specifieke termen te gebruiken:

ABEC 7 of 9 lagers kunnen 20.000-30.000 omwentelingen per minuut halen. Voor een 54mm wiel zou dit overeenkomen met een snelheid van meer dan 200 km/h. Hierdoor doen sommige fabrikanten afstand van de ABEC rating, maar het geeft nog steeds een goede indruk van de kwaliteit van de lagers. Als we het over skateboarden hebben dan zegt de ABEC rating vrij weinig over de lagers, omdat het meer impact moet kunnen verdragen dan industriële lagers.

voor deze reden hebben we “Skate Tested Lagers” of “Skate Rated Lagers”. Deze kunnen meestal meer weerstand aan en zijn speciaal ontwikkeld om aan de eisen van een skateboard te voldoen; als voorbeeld, de impact op de lagers als je een trick landt of de zijwaartse krachten als je stuurt.

Er zijn natuurlijk altijd nieuwe en spannende ontwikkelingen in de wereld van lagers. Er zijn nu skateboard lagers met onderdelen gemaakt van titanium, of extra harde balletjes gemaakt van getemperd keramiek. Deze speciale technologien beloven je een langere levensduur en zijn uiteraard ook duurder.

4
Skateboard Lagers: Montage & uit elkaar halen

4. Skateboard Lagers: Montage & uit elkaar halen

We gaan je precies laten zien hoe je het wiel op je trucks moet zetten en hoe je de lagers in je wiel krijgt in onze Skateboard Montagehandleiding en de bijbehorende video (6:46). Weer er zeker van dat je grote krachten gaat uitoefenen als je probeert je lagers in je wiel te doen, om niet de binnenkant van het wiel of lagers te beschadigen.

Hoe krijg je de lagers weer uit het wiel

Als je wielen versleten zijn, maar je lagers nog in orde zijn; dan kun je de lagers met een aantal makkelijke stappen uit je wiel krijgen.

• Draai het deck op zijn zijkant zodat de as omhoog richt.
• Draai de moer van de as en verwijder de speed ring.
• Haal het wiel van de as en doe hem een klein beetje terug onder een hoek. Zo kun je voorzichtig proberen de lager uit het wiel te wrikken.
• Wees er zeker van dat je niet te veel kracht gebruikt, anders beschadig je de lager. Het moet niet veel moeite kosten.

 

Hoe krijg je de lagers weer uit het wiel

5
Skateboard Lagers: Onderhoud & Schoonmaak

5. Skateboard Lagers: Onderhoud & Schoonmaak

Je kunt jezelf en je lagers een plezier doen door de volgende regels te volgen.

Zorg voor je lagers: How to

 • Water zorgt ervoor dat de lagers gaan roesten, je moet contact met water dus altijd voorkomen. Het is dus beter om niet te skaten in de regen. Het is ook beter voor je deck en niet te vergeten het risico als je gaat skaten op nat beton en ramps. Stof kan ook je lagers aantasten.
 • Smeer nooit je lagers voordat je ze hebt schoongemaakt.

How to: schoonmaken van je lagers

Een belangrijk punt als het gaat om lager onderhoud is schoonmaken. Het reinigen van de lagers verlengt hun levensduur en maakt oude lagers vaak weer snel en soepel.

Voor het reinigen van skateboard lagers heb je het volgende nodig:

 • Reiniging container/bakje
 • Reinigingsvloeistof (bijv.remreiniger of aceton, verkrijgbaar in bouwmarkten)
 • Smeermiddel of lagerolie
 • Aanbeveling: onderlaag en handschoenen

Als je geen speciale schoonmaak bak hebt, kun je ook een bakje gebruiken. Ook een onderlaag die vuil kan worden en enkele handschoenen zijn aan te raden. Let op: ontvettende reinigingsmiddelen zoals aceton kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Volg de instructies op de verpakking en zorg voor een goede ventilatie in de ruimte waar je de schoonmaak doet. In de volgende instructies laten we het reinigen van skateboardlagers zien met de Bones Cleaning container. Olie- en reinigingscontainers voor lagers vind je in onze skateshop.

Instructies: skateboardlagers schoonmaken

 1. Haal de lagers uit de wielen

  Allereerst moeten alle lagers van de wielen worden verwijderd. Haal ze er eenvoudig uit met behulp van de as van de truck.

 2. Verwijder de shields

  Verwijder vervolgens voorzichtig de rubberen afdekkingen (shields) van de lagers (bijv. met een veiligheidsspeld). Pas op dat je de shields niet buigt of beschadigt.

 3. Leg lagers in reinigingscontainer

  Leg de lagers op de schroef in het deksel. Plaats een spacer tussen elk lager. De kogels van de lagers moeten naar boven wijzen, de cage naar beneden.

 4. Voeg reinigingsvloeistof toe en schud

  Vul de container met reinigingsvloeistof (de container hoeft niet vol te zijn) en sluit deze. Schud dan een paar seconden. Laat de vloeistof een beetje intrekken.

 5. Droog de lagers

  Haal de lagers uit de container en laat ze drogen op een geschikte ondergrond. Je kunt ook voorzichtig de vloeistof uit de lagers tappen.

 6. Smeer de lagers

  Als de lagers helemaal droog zijn, breng dan één tot twee druppels lagerolie per lager aan. Houd de binnenring vast met duim en wijsvinger en draai de buitenring een beetje om de olie te verdelen.

 7. Breng shields opnieuw aan

  Druk tenslotte de shields terug op de lagers en controleer of ze recht passen. De lagers kunnen nu weer worden gemonteerd.


Olie en reinigingscontainers