1
Skateboard lagers: Algemene Info

1. Skateboard lagers: Algemene Info

Geen zin om dit allemaal te lezen? Check dan alle belangrijke informatie over skateboard lagers in deze video! (English video)

Om je wielen soepel te laten draaien heb je goede Lagers nodig.

Elke skateboard wiel heeft twee lagers nodig. Als je wilt kun je de ruimte tussen de lagers vullen met een spacer. Deze kleine metalen cilinder voorkomt dat je lagers naar binnen worden gedrukt als je de moer vast draait en ze zo beschadigd raken. Bovendien zullen spacers ervoor zorgen dat je lagers parallel met elkaar blijven zitten. Spacers gebruik je vaak als je soft wheels hebt of zogenaamde “non-core wheels”.

De lagers die je in de skatedeluxe Skate Shop vindt passen in elke standaard wiel en passen op elke standaard as. Als je nieuwe lagers gaat kiezen hoef je dus geen zorgen te maken over de maat.

Waar zit de lager eigenlijk in het wiel?

Skateboard Lagers - Samenstelling en locatie in het wiel.


1. Hanger
2. As
3. Wiel
4. Lagers
5. Spacer
6. Speed Ring
7. As Moer
 
2
Skateboard Lagers: Samenstelling & Onderdelen

2. Skateboard Lagers: Samenstelling & Onderdelen

Lagers bestaan uit een grote buitenring en een kleinere binnenring. Tussen deze ringen zitten kleine stalen balletjes. Dit maakt het mogelijk om het wiel te laten draaien. Aan beide kanten van de ring zit er een bescherming, om te voorkomen dat er viezigheid in de lager komt. Om de balletjes in positie te houden zitten in een zogenaamde “ball cage”.

Skateboard Lagers - Onderdelen & Compositie


1. Binnenring
2. Buitenring
3. Ball Cage
4. Balletjes

Je kunt er ook voor kiezen om met een lager te skaten zonder bescherming, die dus open zijn of semi-open. Als je skate met open of semi-open lagers dan zijn de lagers een stuk vatbaarder voor vuil, maar zullen misschien iets sneller zijn. Veel skaters genieten van het iets hardere geluid van het skateboard met open lagers.

Skateboard Lagers Onderdelen


1. Bescherming
2. Ball Cage
3. Balletjes
4. Buitenring
5. Binnenring
6. Bescherming
7. C-Ring
3
Skateboard Lagers: ABEC Rating: Feit of een fabeltje?

3. Feit of een fabeltje? ABEC Rating is een indicator voor een hogere kwaliteit skateboard lager?

„Dude, mijn ABEC 3 lagers zijn beroerd! Het zou sick zijn als ik ABEC 7 zou hebben!“

Het verhaal gaat dat hoe hoger de ABEC Rating is hoe beter en sneller de lagers zullen zijn. Maar zoals het geval is met de meeste fabeltjes, is deze voor het grootste gedeelte onzin.

De afkorting ABEC staat “Annular Bearing Engineers Committee,” en het is een standaard van hoe fijn de rollende elementen zijn. Hoe hoger de ABEC Rating hoe lager de tolerantie voor fouten in het productieproces. De rating geeft wel degelijk informatie over de kwaliteit van de lagers. Daarentegen is het aantal omwentelingen in verhouding erg laag, waardoor de rating irrelevant wordt. De hoge ABEC rating zal jammer genoeg nooit gehaald worden met het klassieke skaten.

Om nog meer specifieke termen te gebruiken:

ABEC 7 of 9 lagers kunnen 20.000-30.000 omwentelingen per minuut halen. Voor een 54mm wiel zou dit overeenkomen met een snelheid van meer dan 200 km/h. Hierdoor doen sommige fabrikanten afstand van de ABEC rating, maar het geeft nog steeds een goede indruk van de kwaliteit van de lagers. Als we het over skateboarden hebben dan zegt de ABEC rating vrij weinig over de lagers, omdat het meer impact moet kunnen verdragen dan industriële lagers.

voor deze reden hebben we “Skate Tested Lagers” of “Skate Rated Lagers”. Deze kunnen meestal meer weerstand aan en zijn speciaal ontwikkeld om aan de eisen van een skateboard te voldoen; als voorbeeld, de impact op de lagers als je een trick landt of de zijwaartse krachten als je stuurt.

Er zijn natuurlijk altijd nieuwe en spannende ontwikkelingen in de wereld van lagers. Er zijn nu skateboard lagers met onderdelen gemaakt van titanium, of extra harde balletjes gemaakt van getemperd keramiek. Deze speciale technologien beloven je een langere levensduur en zijn uiteraard ook duurder.

4
Skateboard Lagers: Montage & uit elkaar halen

4. Skateboard Lagers: Montage & uit elkaar halen

We gaan je precies laten zien hoe je het wiel op je trucks moet zetten en hoe je de lagers in je wiel krijgt in onze Skateboard Montagehandleiding en de bijbehorende video (6:46). Weer er zeker van dat je grote krachten gaat uitoefenen als je probeert je lagers in je wiel te doen, om niet de binnenkant van het wiel of lagers te beschadigen.

Hoe krijg je de lagers weer uit het wiel

Als je wielen versleten zijn, maar je lagers nog in orde zijn; dan kun je de lagers met een aantal makkelijke stappen uit je wiel krijgen.

• Draai het deck op zijn zijkant zodat de as omhoog richt.
• Draai de moer van de as en verwijder de speed ring.
• Haal het wiel van de as en doe hem een klein beetje terug onder een hoek. Zo kun je voorzichtig proberen de lager uit het wiel te wrikken.
• Wees er zeker van dat je niet te veel kracht gebruikt, anders beschadig je de lager. Het moet niet veel moeite kosten.

 

Hoe krijg je de lagers weer uit het wiel

5
Skateboard Lagers: Onderhoud & Schoonmaak

5. Skateboard Lagers: Onderhoud & Schoonmaak

Je kunt jezelf en je lagers een plezier doen door de volgende regels te volgen.

Zorg voor je lagers: How to

Ten eerste: water zorgt ervoor dat de lagers gaan roesten, je moet contact met water dus altijd voorkomen. Het is dus beter om niet te skaten in de regen. Het is ook beter voor je deck en niet te vergeten het risico als je gaat skaten op nat beton en ramps. Stof kan ook je lagers aantasten.

Ten tweede: Smeer nooit je lagers voordat je ze hebt schoongemaakt.

Schoonmaken van je lagers: How to

We komen nu bij een belangrijk punt in termen van het onderhoud van de lagers: schoonmaak. Het schoonmaken van je lagers lijkt vervelend, maar het zal de levensduur een stuk vergroten. Een goede schoonmaak kan je oude versleten lager terug tot leven brengen naar de snelle en soepele lager die je ooit had. Om ze schoon te maken heb je smeermiddel, een bakje om ze in schoon te maken en geschikt reinigingsmiddel (voorbeeld. citrus gebaseerde cleaner of pure alcohol). Je kunt deze producten uiteraard in de skatedeluxe Online Skate Shop vinden.

Als eerste moet je voorzichtig de rubberen covers of de beschermings ringen verwijderen van de lagers en vul je bakje met het reinigingsmiddel. Doe je lagers nu in het bakje, samen met de spacers en moeren en sluit het bakje weer af. Laat de onderdelen het reinigingsmiddel opnemen en schud af en toe om het vuil uit de lagers te halen. Haal voorzichtig de onderdelen uit het bakje en laat ze drogen. Als de lagers droog zijn voeg je twee druppels smeermiddel aan elke lager toe en zet je ze weer in elkaar. Dan ben je weer klaar om te gaan! Als je geen speciaal bakje hebt kun je ook gewoon een kommetje gebruiken.