1
Shock Pads: Algemene info

1. Shock Pads: Algemene info

Geen zin om dit allemaal te lezen? Check dan alle belangrijke informatie shock & riser pads in deze video! (English video)

Shock pads zijn rechthoekige washers die geplaatst worden tussen de trucks en het deck. Shock pads zijn niet nodig maar ze kunnen handig zijn voor wat problemen. Hier vind je alle voordelen van shock en riser pads.

Shock pads zijn gemaakt van polyurethane, een type plastic. Ze zijn beschikbaar in harde, zachte en flexibele ontwerpen.

Verder leer je over verschillende hoogtes van shock pads. Normaal zijn shock pads ⅛”(ongeveer 3.2mm) hoog. Alle shock pads van 1/4 “ (ongeveer 6.4mm) en hoger heet een riser pad.

2
Waarom gebruik je shock pads?

2. Waarom gebruik je shock pads in eerste instantie?

Korte samenvatting voor de luie lezer: Shock pads reduceren de trillingen als je skate en reduceren de shock op het deck. Ze bevorderen ook de afstand tussen je deck en wielen om zo wheelbite te voorkomen.

In principe hebben shock pads dus meerdere functies. Ten eerste dempen ze de trillingen tijdens het skaten en ten tweede beschermen ze het deck van schokken. Verder krijg je minder wheel bite en de speciale angled riser pads veranderen de hoek van je trucks.

Skateboard Shock Pads

Shock pads voor demping gebruiken

Hoe rauwer het is, hoe meer trillingen er door je trucks en deck gaan. Omdat de hanger niet helemaal vast zit op de baseplate is er een constante beweging als je skate over rauwe ondergrond. Dit geeft een soort trilling die in je lichaam door trilt.

Shock pads komen hier goed van pas. Het plastic dempt en absorbeert een deel van de trillingen.

Shock pads reduceren ook de kans dat je je board breekt. Het gebied waar je trucks gemonteerd zitten is het zwakste punt van het deck. Als je tricks land komt de gehele impact rechtstreeks op je trucks en het deck, welke hem zwakker maakt en uiteindelijk laat breken.

Doordat je shock pads gebruikt reduceer je de kracht die op de trucks en het deck komt (pressure cracks).

Shock pads en risers gebruiken om wheelbite te voorkomen

Wheel bite is het resultaat als je deck in contact komt met je wielen. Als je grote wielen of lage trucks skate is de afstand tussen deck en wielen kleiner. Als je tricks land of snelle bochten maakt kan het zijn dat je wielen en deck elkaar raken waardoor je abrupt stil staat en valt.

Doordat je pads gebruikt maak je de afstand tussen wielen en deck groter. Met standaard wielen tot 54mm heb je waarschijnlijk geen shock ads nodig maar mocht je grotere wielen gebruiken kunnen shock pads erg helpen.

Hoekige Riser Pad

Als je op zoek bent naar shock pads in de skatedeluxe online Skateshop, vind je ook een aantal hoekige risers. Deze noemen we Angled Riser Pads. Dit type riser wordt vooral gebruikt op longboards om de hoek van de truck te veranderen en het stuurgedrag zo aan te passen. Je kunt er meer over te weten komen in de longboard sectie.

Shock Pads, Riser Pads, Angled Riserpads


1. Standard Shock Pad / Riser Pad
2. Angled Riser Pad
3
Shock Pads: De juiste bout lengte

3. De juiste bouten om te gebruiken met Shock en Riser Pads

Als je er voor kiest om met shock of riser pads te skaten moet je er zeker van zijn dat je de juiste maat bouten hebt. Met shock pads van ⅛” of groter bevelen we een 1” bolt pack aan. Hoe hoger de shock pads, hoe langer de bouten moeten zijn.

setup bout lengte
zonder shock pads 7/8“ – 1“ bouten
1/8“ shock pads 1“ – 1 1/8“ bouten
1/4“ riser pads 1 1/4″ bouten
1/2“ riser pads 1 1/2″ bouten

Je kunt leren hoe je je shock en riser pads monteert in onze skateboard montage instructies.

Laat de Shock Pads & Riser Pads in de skatedeluxe Online Skateshop zien   Meer weten? – Check de skatedeluxe Skateboard Wiki