Skateboards voor beginners

Het kiezen van je eerste skateboard is vaak moeilijk, vooral voor beginners. Om het je als beginner gemakkelijker te maken, hebben hier enkele handige tips waar je op moet letten bij het kopen van jouw eerste skateboard en hoe je de juiste setup kunt vinden. Want één ding is zeker: als je begint met de juiste setup, heb je meer plezier met oefenen.

Skateboards voor beginners

Inhoudsopgave

Dingen om te overwegen

1. Skateboards voor beginners – dingen om te overwegen

Hoewel de afzonderlijke onderdelen van een skateboard op het eerste gezicht nauwelijks van elkaar verschillen, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden, zodat je het juiste complete skateboard kunt vinden dat is afgestemd op jouw behoeften. Er zijn verschillende soorten skateboards die zijn ontworpen voor verschillende terreinen. Welk skateboard voor jou geschikt is, hangt af van waar en hoe je wilt skaten.

1.1 Welke soorten skateboards zijn er?

Skateboards hebben in principe dezelfde structuur. Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn er verschillen in shape en aard van de individuele componenten van skateboards. Het skateboarddeck is hier bijzonder belangrijk. In principe kun je skateboards opdelen in “klassieke” skateboards, cruisers & longboards.

Skateboards

“Klassieke” skateboards zijn gemaakt voor tricks in het skatepark, in een halfpipe, in een bowl of op obstakels op straat. Hoewel de meest voorkomende shape van skateboard decks de popsicle shape is, zijn er andere varianten.

Popsicle Decks

De Popsicle Shape is de meest gebruikte vorm van skateboard decks voor street en park gebieden. “Popsicle” betekent dat de neus en staart bijna hetzelfde zijn gevormd, zodat je gewoon “switch” kunt rijden.Check popsicle decks in de winkel
Shaped Decks
shaped skateboard deck

In tegenstelling tot popsicle decks hebben shaped decks geen uniforme vorm. Ze worden vaak gekenmerkt door speciale vormen van de neus of staart, die hoekig, puntig of anderszins “gevormd” zijn. Je kunt ook veel tricks doen en leren met shaped decks. In het begin raden we echter een popsicle shape aan.

Check de shaped decks in de shop

Voor kinderen en kleine mensen zijn er skateboards die iets kleiner of korter zijn dan conventionele skateboards. In termen van kwaliteit worden skateboards voor kinderen vervaardigd volgens dezelfde normen als normale skateboards en zijn ze ideaal voor jonge, beginnende skaters.

Cruiser

Skateboard Cruiser

Cruiser skateboards verschillen in lengte, breedte en vorm van normale skateboards. Wat ze speciaal maakt, zijn de zachte wielen en de ontspannen cruise ervaring. Ze zijn perfect om van A naar B in de stad te komen. Cruisers zijn meestal volledig gemonteerd en “Ready To Skate”. Als een longboard te groot voor je is of om stijl redenen niet geschikt is, dan is een cruiser iets voor jou.


Koop Cruiser boards

Longboards

Longboard

Longboards hebben bijzonder lange en anders gevormde decks met meestal grotere wielen en andere trucks. Longboards zijn niet geschikt voor tricks zoals ollies en kickflips. In plaats daarvan zijn ze perfect voor langere afstanden. Bijvoorbeeld rond een meer rijden of de berg afdalen.
Koop Longboards

Maatadviezen – skateboard decks

1.2 Maatadviezen – skateboard decks

Wanneer we het hebben over de grootte van een skateboarddeck of een skateboard, wordt meestal de breedte genoemd. De lengte kan ook een rol spelen, maar de deck breedte is in het begin belangrijker. Na verloop van tijd kom je erachter welke breedte het beste bij je past. Natuurlijk bepaalt je persoonlijke voorkeur ook hoe breed of smal of kort of lang je board moet zijn. Bovendien zorgen trends in skateboarden ervoor dat bepaalde maten of vormen de voorkeur hebben.

Om te beginnen zijn jouw lengte en schoenmaat goede richtlijnen om het juiste deck te vinden. Bekijk de tabel en vind de juiste breedte en lengte. Skateboardafmetingen worden altijd gegeven in inches [″]. Eén inch komt overeen met 2,54 cm.Skateboard size recommendations
Schoenmaat – Deck breedte Lichaamslengte – Deck lengte
US 1 | EU 31.5:
< 7″ - 7.25″
< 100 cm:
< 28″
US 5 | EU 36.5:
7.625″ – 8″
100-125 cm:
28″ – 30.5″
US 7 | EU 40:
7.875″ – 8.125″
125-140 cm:
28″ – 30.5″
US 9 | EU 42.5:
8.00″ – 8.375″
140 – 175 cm:
30.5″ – 31.875″
US 10 | EU 44:
8.125″ – 8.5″
175 – 190 cm:
31.875″ – 32.25″
US 12 | EU 46:
8.375″ – 8.625″
> 190 cm:
> 32.5″

Deze en de volgende richtlijnen zijn natuurlijk slechts aanbevelingen. Andere setups dan de door ons voorgestelde, kunnen natuurlijk op dezelfde manier werken en net zo leuk zijn. Het hangt ook altijd af van wat je met je board doet, en hoe en waar je wilt rijden.

De skatedeluxe skateboard configurator biedt ook hulp bij het vinden van de juiste skateboard maat voor jou. Daar vind je hulp bij het kiezen van de juiste boardmaat voor jou op basis van je lengte en schoenmaat.

P.S .: Wanneer je skateboard decks in jouw maat zoekt in de skatedeluxe skate shop, kun je gemakkelijk de maten filteren die bij je passen met onze artikelfilters.


Complete skateboard of custom skateboard?

2. Complete skateboard of custom skateboard?

De componenten van je skateboard moeten in elkaar passen. Zo passen niet alle skateboardtrucks op elk deck. Als je niet je eigen skateboard setup wilt samenstellen, maar meteen wilt gaan skaten, raden we je aan een complete skateboard te kopen.

De complete boards in de skatedeluxe skate shop zijn van hoge kwaliteit, reeds voorgemonteerd en dus klaar om te skaten. Omdat het beginnersmodellen zijn, zijn deze skateboards een logische keuze omdat ze een beetje goedkoper zijn. Je kunt het beste beginnen met een Skatedeluxe Complete – hier zijn zowel de kwaliteit als de prijs goed!

Je eerste skateboard voor de beste prijs

Je eerste skateboard voor de beste prijs

Wij bieden een van de grootste selecties complete skateboards in Europa. Natuurlijk kun je hier ook een of ander koopje vinden! Ontdek nu de beste deals voor complete skateboards in de shop en haal je skateboard in huis met tot wel 40% korting.

Skateboards met korting kopen

skateboard configurator

2.1 Jouw individuele skateboard met de skateboard configurator

Met behulp van de skatedeluxe skateboard configurator kun je in een paar stappen je eigen skateboard samenstellen. Dit zorgt ervoor dat onderdelen zoals het deck, trucks, wielen etc. zeker in elkaar passen en tegelijkertijd krijg je handige tips bij het maken van je eigen skateboard setup. Selecteer eenvoudig de componenten, bekijk aanbevelingen en informatie en bestel je individuele skateboard.


Skateboards per terrein

3. Skateboards per terrein

Bij het kiezen van je opstelling, moet je overwegen op welke stijl van het skaten je je uiteindelijk wilt concentreren. Als je al weet waar je voorkeuren liggen of als je gewoon op zoek bent naar een allround opstelling, kun je de volgende aanbevelingen overwegen. Zoals eerder vermeld, zijn dit slechts aanbevelingen – geen vereisten.


Park Skaten | Allround

3.1 Park Skaten | Allround

Als je wilt skaten in skateparken of al je opties open wilt laten, raden we een allround skateboard setup aan. Verschillende deckbreedtes hebben natuurlijk verschillende eigenschappen.

Hoewel smalle decks wendbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden geflipped, hebben brede skateboards het voordeel dat ze meer ruimte bieden om te staan en te landen. Het beste wat je kunt doen, is ons overzicht controleren en beslissen wat belangrijk voor jou is.

Skateboards for beginners | Skatepark & Allround

Mid of standaard trucks zijn het meest geschikt voor jouw allround setup. Voor deze setup wil je iets zachtere, middelgrote wielen tussen 52 en 56 mm; dit vergroot de grip op wat doorgaans erg gladde oppervlakken zijn in skateparks.

Afhankelijk van jouw voorkeur kun je ook schok- of riserpads installeren om soepeler te rijden. Als je gaat oefenen op ramps, is het zeker handig om beschermende kleding te dragen.

Checklist – Skateboard Setup – Skate Park | Allround – Voor Beginners

Deck: Van wijd tot smal, alles is hier mogelijk
Trucks: Mid of High
Wielen: 52 mm – 56 mm, ≥ 98A
Lagers: SK8DLX Blacks, Bones Reds
Shock Pads: optioneel
Moeren & Bouten: kort (7/8″ – 1″ | langer als je shock pads gebruikt
Bescherming: aangeraden

Om te beginnen hebben we ook een aantal geweldige complete boards die je kunt bestellen, al gemonteerd en klaar om te skaten!


 

Street skaten

3.2 Street skaten

Horen jij en je board op straat? Dan kun je het best kiezen voor een skateboard uit deze categorie. Zoals de naam al doet vermoeden, worden obstakels op straat of in het openbaar gevonden, b.v. bankjes, trappen, balustrades, enz. Veel straat skaters hebben vaak smallere decks omdat ze gemakkelijker te flippen zijn dan brede planken en over het algemeen erg wendbaar zijn.

Lage en mid trucks zijn het meest geschikt voor deze stijl. Deze zijn ook verkrijgbaar in lichte versies met een uitgeholde kingpin of assen en worden met een korte montageset (7/8 ″ – 1 ″) op je deck geschroefd. Wat je in gewicht bespaart, win je theoretisch in hoogte aan ollies en flips.

Skateboards for beginners | Street

Voor grinds en slides kun je het beste kiezen voor harde wielen vanaf 100A; kleine wielen worden normaal gesproken gebruikt voor skaten op straat, omdat ze sneller accelereren en wendbaarder zijn. Als je echter ruwe spots met ruwe oppervlakken gaat skaten, mogen je wielen niet te klein zijn, omdat de kleinste steen je wielen plotseling tot stilstand kan brengen, waardoor je het beton kust.

Hou bij het kiezen van je lagers modellen aan die duurzaam zijn en bestand tegen het vuil op straat. Tip: je moet altijd wat skate wax hebben voor stoepranden en rails.

Checklist – Skateboard Setup – Street – voor Beginners

Deck: liever iets smaller zodat hij behendiger is en makkelijker flipt
Trucks: Low of Mid
Wielen: 50 mm – 53 mm, ≥100A
Lagers: SK8DLX Blacks, Bones Reds
Shock Pads: optioneel
Moeren en Bouten: korte (7/8″ – 1″)

Wil je niet omgaan met de verschillende onderdelen van je skateboard? Maak je geen zorgen! We bieden ook een selectie van complete skateboards die klaar om te skaten naar je worden verzonden!


 

Transition

3.3 Halfpipe | Bowl | Ramp (Transition)

Skateboards für Anfänger | Transition

We raden bredere skateboards aan om te skaten op ramps en bowls. Brede decks geven je meer ruimte om te staan, wat zijn vruchten zal afwerpen bij hoge snelheden en airtime. Bovendien worden wielen met een grotere diameter gebruikt bij het transition skaten omdat ze langer hoge snelheden aanhouden.

Voor een beetje meer grip worden zachtere wielen aanbevolen voor een transition setup. Als je grote wielen gebruikt, moet je bij middelhoge of hoge trucks blijven om wheelbite te voorkomen. Riser pads en rails (plastic rails bevestigd aan het deck voor meer stabiliteit tijdens board en lip slides) worden vaak gebruikt voor deze stijl van skaten. Iedereen die op ramps skate, mag nooit besparen op beschermende uitrusting.

Checklist – Skateboard Setup – Mini-Ramp, Bowl en Vert Skaten – Voor Beginners

Deck: iets breder zodat je meer ruimte hebt om te landen
Trucks: Mid of High
Wielen: 53 mm – 56 mm, ≥ 98A
Lagers: SK8DLX Blacks, Bones Reds
Shock Pads: aangeraden
Bouten Pakket: langer (1″ – 1 1/4″ afhankelijk van de dikte van je pads)
Bescherming: aangeraden
Overig Materiaal: Rails (optioneel)

Wil je het simpel houden? We hebben een grote selectie complete skateboards die klaar voor de deur kunnen worden afgeleverd.4. Beschermende uitrusting

Beschermende uitrusting bij skateboarden? Absoluut niet oncool!

Als je begint met skaten, kun je niet voorkomen dat je valt – dit is helaas een onderdeel van skateboarden. Terwijl ervaren skaters weten hoe ze een val goed moeten breken, beschermen helmen en beschermende uitrusting je tegen blessures en helpen je sneller weer op het board te komen. Beschermende uitrusting is zeker niet oncool – professionele skaters zoals Mark Gonzales of Lizzie Armanto bewijzen precies het tegenovergestelde.

Stijlvolle helmen voor skaten

Vooral als beginner moet je zeker een helm dragen. Deze beschermt je bij ernstige valpartijen. Vooral tijdens de eerste bezoeken aan het skatepark of de eerste drop In pogingen, moet je een helm meenemen. In de skatedeluxe skateshop kun je een grote selectie en veel tips verwachten om je te helpen bij het vinden van je skatehelm.


Naar de skatehelmen in de shop

Beschermers & beschermende uitrusting voor skaten

Als je na een val snel weer op het board wilt staan, raden we pols-, elleboog- en kniebeschermers aan. Het dragen van beschermende kleding geeft je veiligheid tijdens je eerste tricks en je zult het snel leren. Bij skatedeluxe krijg je individuele skatebeschermers voor hand, arm en been of als complete set voor allround bescherming.


Naar de skatebeschermers in de shop

Bij beschermende kleding en helmen is het vooral belangrijk dat ze goed passen. Als ze te strak zitten, kun je je niet goed bewegen; als ze te los zitten, helpen ze je niet in noodgevallen. Op alle productpagina’s vind je informatie over maatselectie. Onze maattabellen geven je ook een overzicht zodat je snel de juiste beschermers voor jou kunt vinden.


Meer informatie over skateboards

5. Meer informatie over skateboards

Als je meer wilt weten over skateboarden en de afzonderlijke componenten zoals decks, trucks en wielen, kijk dan eens naar de skatedeluxe skateboard Wiki of bekijk de skatedeluxe Buyers Guide video’s. Als beginner krijg je een hoop skateboardkennis en leer je alles wat er te weten valt over de verschillende onderdelen van een skateboard.

Onze klantenservice is ook altijd beschikbaar als je hulp nodig hebt bij het selecteren van je eerste skateboard!

Skateboards voor scholen en workshops

Wil je een skateboardcursus of -workshop aanbieden en heb je dringend materiaal nodig? Bij skatedeluxe krijg je de juiste aanbieding voor skateboards van hoge kwaliteit en alles wat je nodig hebt voor je cursus.