Skateboards voor Beginners

De zoektocht naar een perfect skateboard kan voor beginners heel wat hoofdpijn veroorzaken. Om je iets verder op weg te helpen geven wij je enkele zinvolle tips die handig zijn wanneer je je eerste skateboard gaat kopen en hoe je de juiste setup kunt vinden. Een ding is zeker, skaters met de juiste setup hebben meer plezier met oefenen.

Skateboards voor Beginners | Aanbevelingen

Op het eerste gezicht lijkt het moeilijk om alle individuele onderdelen van een skateboard te onderscheiden, maar met een aantal basis dingen in gedachte helpen je om een complete skateboard voor jezelf te creëren. Om er zeker van te zijn dat het deck, trucks, wielen, lagers en bouten bij elkaar passen hebben we de skatedeluxe Skateboard Configurator ontwikkeld. Met de configurator kan je in zes stappen je perfecte custom skateboard online ontwerpen. Check onze tips en geef de configurator een kans!

Maat Aanbevelingen: Decks

Maat Aanbevelingen: Decks

Natuurlijk zijn je persoonlijke voorkeuren van toepassing wanneer je gaat bepalen hoe smal, breed, lang of kort je board moet zijn. Huidige trends in skateboarden zullen je keuze over de maat van het deck ook wel beïnvloeden. Jouw lichaamslengte en schoenmaat zijn een goede maatstaaf. Neem een kijkje in de tabel en vindt de juiste breedte en lengte voor jou. De afmetingen van een skateboard zijn altijd aangegeven in inches. 1 inch correspondeert met 2.54 cm.

Tips voor smartphones gebruikers: je kunt naar links en naar rechts scrollen om alle info te kunnen zien.

Aanbevolen skateboard maten lichaams lengte
Schoenmaat – Deck breedte Lichaamslengte – Deck lengte
US 7 | EU 40: 7.875″ – 8.125″ < 140 cm: 28″- 30.5″
US 9 | EU 42.5: 8.00″- 8.375″ 140 – 175 cm: 30.5″- 31.875″
US 10 | EU 44:  – 8.125″- 8.5″ 175 – 190 cm: – 31.875″- 32.25″
US 12 | EU 46: 8.375″ – 8.625″ > 190 cm: > 32.5″

Natuurlijk zijn de richtlijnen maar aanbevelingen. Andere setups dan degene hier voorgesteld werken natuurlijk ook en kunnen leuk zijn om op te skaten. Het ligt er aan wat je wil doen op jouw board en waar en hoe je gaat skaten. In de volgende stappen zullen we de skateboard setup aanpassen op het terrein.

P.S. Wanneer je zoekt voor een skateboard deck in de online skateshop en je gebruik maakt van de skatedeluxe Skateboard Configurator, kun je filteren op bepaalde deck breedtes. Als je een laptop of computer gebruikt zit de filter optie aan de linkerkant en op je smartphone zit hij aan de rechterbovenkant.

Terrein

Terrein

Wanneer je een setup gaat uitkiezen moet je bedenken wat voor stijl skaten je focus op gaat liggen. Als je al weet waar je voorkeur ligt, of simpelweg een mooi allround setup wilt, neem dan de volgende suggesties mee in je beslissing.

Skatepark | Allround

Park Skating / Allrounder

Skateboards voor Beginners | Skatepark en Allround

Voel jij je comfortabel in het skatepark of heb je nog niet gekozen wat je het liefste skate, dan raden we je een allround setup aan. Natuurlijk hebben verschillende deck maten verschillende karakteristieken. Terwijl smallere decks makkelijker te manouvreren zijn en makkelijk te flippen zijn, hebben wijdere boards het voordeel van meer ruimte om te catchen en landen. Het is wijs om een overzicht te bekijken en je af te vragen wat belangrijk voor jou is. Wat betreft trucks zijn mid/standard Trucks het beste voor een all-around setup.

Je wilt wat zachtere, medium size wielen tussen 52 – 56 mm kiezen voor deze setup om voldoende grip te krijgen op de gladde ondergronden dat bijna elk skatepark heeft. Afhankelijk van je voorkeur kun je shock of riser pads monteren. Wanneer je start op ramps dan moet je zeker weten bescherming dragen.

Checklist – Skateboard Setup – Skate Park | Allround – Voor Beginners

Deck: Van wijd tot smal, alles is hier mogelijk
Trucks: Mid of High
Wielen: 52 mm – 56 mm, ≥ 98A
Lagers: SK8DLX Blacks, Bones Reds
Shock Pads: optioneel
Moeren & Bouten: kort (7/8″ – 1″ | langer als je shock pads gebruikt
Bescherming: aangeraden

Voor beginners hebben we ook geweldige complete boards die je kunt bestellen en gelijk kunt gaan skaten!

 
Street Skateboarding

Street Skating

Skateboards voor Beginners | Street

Horen jij en je board op de straat? Dan is deze stijl skaten goed voor jou. Street skaters skaten vaak smallere boards omdat ze makkelijker te flippen zijn en wijdere boards en ze zijn behendiger. Low en mid trucks zijn de beste optie voor deze stijl. Er zijn ook lichte trucks en variaties met holle kingpins of assen en korte bouten. Die besparen je gewicht waardoor je ollies en flips hoger gaan worden.

Harde wielen met een durometer van 100A of hoger zijn de beste optie voor grinding en sliding. Normaal, wanneer je op straat skate zullen kleinere wielen sneller accelereren en zijn ze meer manouvreerbaar. Je zult alleen vast wel eens een crusty spot skaten en dan wil je niet dat je wielen te klein zijn zodat je niet onderuit gaat door elk klein steentje.Wanneer je de lagers gaat kiezen, kies dan voor een duurzaam en veerkrachtig model voor al het vuil op de straat.

Met straat skaten komt alles neer op je verbeelding en hoe je de omgeving ziet. Alles kan geskate worden. Een flashy griptape kan erg gepast zijn. Je zult altijd wax bij je moeten hebben als je curbs en rails gaat skaten.

Checklist – Skateboard Setup – Street – voor Beginners

Deck: liever iets smaller zodat hij behendiger is en makkelijker flipt
Trucks: Low of Mid
Wielen: 50 mm – 53 mm, ≥100A
Lagers: SK8DLX Blacks, Bones Reds
Shock Pads: optioneel
Moeren en Bouten: korte (7/8″ – 1″)

Wil je niet te maken krijgen met alle verschillende onderdelen van je skateboard? Maak je niet druk! We bieden ook een selectie complete skateboards aan die klaar zijn om geskate te worden!

 
Transition

Halfpipe | Bowl | Ramp (Transition)

Skateboards voor Beginners | Transition

Als je jezelf op ramps en in bowls ziet, punten scorend met dikke airs en lip tricks, bevelen we wijdere boards aan. Deze komen altijd in verschillende soorten vormen. Wijdere decks geven je meer ruimte om te staan wat een plus kan zijn op hoge snelheden en terwijl je airs doet. Verder skaten transitionskaters vaak grotere wielen zodat je je snelheid beter behoud. Soms worden er ook iets zachtere wielen gebruikt zodat je meer grip hebt. Door de grote wielen, zou je Mid of High trucks moeten nemen om Wheelbites te voorkomen. Riser pads en rails (plastic rails die aan de onderkant van het deck geplaatst zijn om stabiliteit gedurende board en lip slides te bieden) worden vaak gebruikt bij deze stijl skaten. Iedereen die ramp skate moet nooit bezuinigen op bescherming.

Checklist – Skateboard Setup – Mini-Ramp, Bowl en Vert Skaten – Voor Beginners

Deck: iets breder zodat je meer ruimte hebt om te landen
Trucks: Mid of High
Wielen: 53 mm – 56 mm, ≥ 98A
Lagers: SK8DLX Blacks, Bones Reds
Shock Pads: aangeraden
Bouten Pakket: langer (1″ – 1 1/4″ afhankelijk van de dikte van je pads)
Bescherming: aangeraden
Overig Materiaal: Rails (optioneel)

Wil je gewoon dat het kiezen van een eerste board zo simpel mogelijk is? We hebben een geweldige selectie complete skateboard die verzonden worden en klaar zijn om geskate te worden.

Bescherming?

Skateboarders die bescherming dragen? Niet uncool!

Denk je dat je te cool bent voor bescherming? Helaas, maar je hebt het verkeerd. Je hebt vast nog nooit een ervaren skaters gezien die een helm en kniebeschermers draagt, maar dit zijn ‘ervaren’ skaters.

Als een beginner die nog niet vertrouwd is op een skateboard moet je zeker weten een helm dragen. Extra bescherming voor knieën, ellebogen en polsen zijn ook verstandig. Je kunt een breed assortiment aan bescherming vinden in de skatedeluxe online Skateshop!

 

Als je meer wilt leren over skateboarden en de individuele componenten zoals decks, trucks, wielen en meer. Check dan eens de skatedeluxe Skateboard Wiki. Als beginner doe je heel veel kennis op en leer je alles wat je moet weten over de verschillende onderdelen van een skateboard.

Onze klantenservice team staat ook altijd voor je klaar als je hulp nodig hebt bij het kiezen van je eerste skateboard!