1
Decks

1. Longboard Decks

Deze pagina geeft je een uitleg van de verschillende delen van een longboard, die je zullen helpen bij het kiezen van de juiste componenten voor je setup. We hebben de wiki verdeeld in zes hoofdstukken, één voor elke componentset van een longboard. Hier leer je alles over decks, trucks, wielen en kleine onderdelen om je wegwijs te maken in de wereld van longboarden.
1.1
Decks

1.1 Algemene Informatie

De meeste longboard decks worden gemaakt van samengeperst Canadess maple of bamboe, die vaak gemixt of gecoat worden met andere materialen, zoals glasvezel of epoxy. Het is ook mo-gelijk dat de kern van het board gewoon gemaakt wordt van deze materialen. De laatste jaren worden materialen zoals essenhout, populier en linde vaker gebruikt. Hoewel ze optisch van een skateboard verschillen zijn de componenten van het longboard hetzelfde. Aan de voorkant is de Nose, de achterkant de Tail en de ruimte er tussen heet de wielbasis.
Longboard Deck Constructie
1. Deck Breedte 2. Wheelbase 3. Nose 4. Tail
Zoals je misschien al hebt opgemerkt, is er een grote verscheidenheid aan materialen, vormen, lengtes en breedtes, die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Er zijn twee algemene dingen over de lengte van longboards:
  • Langere Longboards zijn stabieler op hoge snelheid
  • Kortere boards zijn meer manoeuvreerbaar en zullen het goed doen in de stad
Daarom ligt het aan de decklengte aan verschillende typen decks en het terrein waar hij voor gemaakt is.

Welk Longboards is de juiste voor jou?

Het is lastig om algemene aanbevelingen te geven over welke lengte en breedte je longboard zou moeten zijn op basis van jouw eigen lengte en gewicht. Hoewel het makkelijk te bepalen is met normale skateboard decks met je lengte en schoenmaat, werken deze dingen niet zo bij longboard decks. Je kunt wel zeggen dat hoe langer en zwaarder je bent, hoe langer je deck kan zijn. Voor kids, zullen kortere boards en cruisers handiger zijn. Een goed referentie punt is de wielbasis van longboard decks. Hoe korter de wielbasis, hoe kleiner de draaicirkel wordt en hoe meer druk je op de zijkant van je board kunt uitoefenen. In het kort, een korte wielbasis maakt scherpe bochten mogelijk. Korte riders kunnen het lastig vinden om een longboard met grote wielbasis te besturen. Natuurlijk kun je filteren op wielbasis in onze shop.
Longboard wielbasis & Radius
Aangezien er in longboarden minder tricks worden gedaan dan bij skateboarden, is de breedte van het longboard niet een cruciale factor als je op zoek bent naar een nieuwe setup of deck. Je zal vaak diagonaal op je board staan dus het is niet handig je schoenmaat te matchen met je deck breedte.
Longboards met verschillende flex niveaus
Handiger om naar te kijken is de longboard flex. Er zijn longboards met en zonder flex. Voor carven en cruisen bijvoorbeeld, is flex handig. Als je van een heuvel af raast is flex het laatste wat jouw board nodig heeft. In het algemeen moet je twee dingen in de gaten houden:
  • minder flex geeft stabiliteit op hoge snelheid
  • meer flex geeft je een makkelijke en surfy ride
Om de selectie in onze winkel te vergemakkelijken, maken we gebruik van de drie niveaus van Flex om je te helpen bij het maken van de juiste keuze: “stijf”, “medium” en “flexy”. Het is belangrijk om op te merken dat de keuze van Flex ook sterk afhangt van jouw gewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer het board ook zal buigen. Voor onze categorisering, gebruiken we het standaard gewicht van 70-85 kg als basis om alle relevante informatie weer te geven. Dus, als je erg licht bent kun je makkelijk flex boards rijden, maar op hogere snelheid is een board met minder flex wel geschikter. Het kan lastig worden om een board met flex te rijden als je iets zwaarder bent. Daarom adviseren we medium of stijve boards in dit geval. Natuurlijk ligt het er opnieuw aan waar en hoe je jouw longboard wilt skaten. Sommige bedrijven zoals Loaded Longboards bieden ook diverse flexniveaus voor verschillende gewichtsklassen. Je vindt informatie als dit in de productbeschrijvingen van je longboards in onze shop. Als je niet zeker bent welk longboard het beste bij je past of als je net begint met longboarden en de basics als pushen en sturen wilt leren, is het handig om onze longboard completes te bekijken. Deze boards zitten al in elkaar en je kunt meteen aan de slag. Tip: Als je op zoek bent voor een longboard om te cruisen door de stad, gebruik dan gewoon de “bruikbaar voor” filter en kies cruisen om alleen de cruise longboard decks te weergeven. Of als je wilt kijken naar de cruiser skateboards.
1.2
Decks

1.2 Longboard Deck Types

1.2.1 Downhill

Shape van een downhill longboard Bij Downhillskating kunnen snelheden tot 100 km / h en meer worden bereikt. De meeste trucks hebben echter al de neiging om te wiebelen bij ongeveer 50 km / h (bekend als een speed-wobble). Om deze reden zijn de meeste downhill boards uitgerust met een Drop zodat het board dichter bij de grond zit dan andere boards, en zo speed-wobbles voorkomt. Bij deze boards is alleen de nose en tail verhoogd, waardoor de wheelbase dichter bij de grond zit. Het zwaartepunt van de rider verplaatst zich tot onder het draaipunt van de truck, zodat het board veel stabieler is bij hogere snelheden. Vanwege het lage zwaartepunt zijn scherpe bochten ook makkelijker te nemen. Meestal is de reactietijd van zulke dropped decks wat trager bij het sturen en daarom kiezen veel downhill –riders voor flexloze top-mount boards met een hoge concave – en vooral op wegen met veel bochten. Deze boards zijn vaak veel wendbaarder dan de dropped boards.
1.2.2
Decks

1.2.2 Freeride

Shape van een Freeride Longboard In de afgelopen jaren heeft Freeride Longboarding zich gevestigd als een zeer populaire discipline. Freeride longboarden gaat niet zo zeer om de topsnelheid te halen, maar om gebruik te maken van de volledige breedte van de weg en zoveel mogelijk plezier te hebben als je naar beneden rijdt. Daarom zijn slides en andere tricks hier het onderwerp. Freeride decks zijn ontworpen voor snelheid, net zoals downhill boards. Je kan echter ook modellen met een lichte flex vinden. De meeste freeride decks zijn twin-tips (symmetrisch), dus er is geen duidelijk onderscheid tussen voor en achterkant, wat een groot voordeel is voor slides. Bovendien worden de meeste freeride boards ontworpen als een drop-through board om slides te vergemakkelijken. Dat is meteen ook de reden waarom dropped boards zich vaak in de freeride wereld bevinden; vanwege de diepere positie. Sommige freeride decks heb echter wel nose- en tailkicks om wheelies en shove-its mo-gelijk te maken.
1.2.3
Decks

1.2.3 Carving

Shape van een Carving Longboard Bij Carving gaat het niet om het bereiken van de hoogst mogelijke snelheid, maar wel om diepere downhill bochten te nemen. Carving decks zijn meestal iets flexibeler en bovendien worden som-mige segmenten boven de wielen vaak iets uitgehold of zijn ze zelfs niet aanwezig (cutouts), om te voorkomen dat de wielen het board aanraken (Wheelbite) en dus de bijbehorende afschuwelijke plotselinge stop voorkomen. Carving decks hebben vaak een Camber-profiel, zodat het dek enigszins omhoog gebogen is, waardoor de Flex ondersteund wordt en zorgt voor een betere bochtinzet. De lagen worden voorgespannen zodat het deck echt uit de bocht springt en dit geeft een gevoel dat zeer verwant is met surfen en snowboarden.
1.2.4
Decks

1.2.4 Cruising

Shape van een Cruising Longboard Cruiser boards of cruisers zijn eigenlijk gewoon verlengde skateboards, omdat ze meestal een tail hebben en sommige zijn zelfs ook uitgerust met een nose. Ollies en airs zijn ook in een beperkte context mogelijk bij deze decks. De klassieke pintail–shape blijft echter wel de meest populaire vorm voor cruiser boards.
1.2.5
Decks

1.2.5 Slalom

Shape van een Slalom Longboard Slalom boards zijn iets ingekort en hebben meestal een lengte van 60-90 cm, dus ongeveer dezelfde lengte als skateboards. Dat is de reden waarom er binnen de core longboard scene vaak gediscussieerd wordt of ze wel bij de longboards gerekend worden of niet. Voor riders die slechts af en toe gebruik maken van het board is het slalom board bijzonder populair vanwege de wend-baarheid en transport-vriendelijk formaat. Bovendien leunt het erg dicht aan bij old-school skate-boarden, dus skaters kiezen ook vaak voor deze shape.
1.2.6
Decks

1.2.6 Dansen

Tegenover slalom boards, zijn dancing longboards of kort dancers erg lang aangezien de gehele ruimte van het board gebruikt wordt terwijl je rijdt. Daar naast hebben de meeste dancers kick-tails die het mogelijk maken tricks en manuals te doen.
2
Longboard Trucks

2. Longboard Trucks

2.1 Constructie

Net als normale skateboard trucks, bestaan longboard trucks uit een hanger en baseplate die aan elkaar zitten met een kingpin. Binnenin de hanger vind je een as waar de wielen op geplaatst worden. De hanger hangt in de baseplate aan de lage kant – de pivot.
Constructie van RKP longboard trucks
Tussen de baseplate en de hanger zit de bushing op de kingpin in de opening van de hanger welke de bushing seats heten. Om een oneven druk te vermijden zijn washers geïnstalleerd tussen de bushings en hun support punten.
Verschillen tussen RKP en TKP trucks
De meeste Longboard-trucks hebben een andere opbouw dan standaard skateboard trucks. Bij longboard trucks zit de kingpin meestal schuin in de truck én aan de buitenkant, de zogenaamde “Reverse Kingpin (RKP) Trucks”. Deze zijn veel wendbaarder dan normale “Traditional Kingpin (TKP) Trucks”. Toch zijn “Traditional Kingpin Trucks” nog steeds erg populair bij de retro en cruiser boards omdat ze dicht tegen het skateboarden aanliggen. Er zijn ook enkele freeride en downhill longboards die standaard kingpin trucks gebruiken, vanwege het lagere niveau van de trucks en hun inertie. Trouwens, je kunt gemakkelijk filteren op RKP en TKP trucks in onze shop.
2.2
Trucks

2.2 Hanger Breedte

Bij de keuze van de trucks, moet je vooral rekening houden met de breedte van jouw deck. In het algemeen moet de positie van de lagers aan de buitenkant van het deck liggen. Natuurlijk is het zeer zeldzaam dat de trucks precies op het board passen, maar dan kan je beter bredere trucks kiezen dan te smalle. Maar het is natuurlijk jouw stijl en wat je met je setup wil doen wat het beste laat zien welke trucks bij jou passen. In de productomschrijvingen van onze decks, kun je zien welke truck breedte het beste past bij de longboard decks in onze shop.
Hoe breed zouden je trucks moeten zijn in relatie tot jouw deck
Smallere trucks zoals 150mm trucks (hanger breedte) zijn meer manoeuvreerbaar waardoor je meer druk kunt uitoefenen wanneer je bochten maakt. Hierdoor zijn deze trucks ideaal voor carven, slalommen en cruisen door de stad. Als je board geen cut-outs heeft, heb je misschien wel riser pads nodig om wheelbite te voorkomen. Aan de andere kant zijn wijdere trucks minder responsief maar geven meer stabiliteit op hogere snelheid. Trucks met een hanger breedte tussen 170-180mm is dan waar je naar op zoek bent als je downhill wilt gaan hoewel je met deze trucks een compromis moet maken wat betreft grip.
Bocht gevoel in relatie tot de hanger breedte van longboard trucks
Wat is Wheelbite?
Als jouw wielen je deck aanraken wanneer je een bocht maakt, heet dat wheelbite. Als je grotere wielen rijdt is de afstand tot je deck soms vrij kort. In dit geval kan er contact ontstaan tussen deck en wiel bij scherpe bochten. Als consequentie zal je board tot een volledige stop komen.
2.3
Trucks

2.3 Truck Hoogte

De truck hoogte is gemeten van de bodem van je baseplate tot het midden van je as. Terwijl wielgrootte en het type montage effect heeft op de hoogte van je longboard, kan truck hoogte ook direct de rij eigenschappen van je setup beïnvloeden. In het algemeen kun je de verschillen tussen hoge en lage trucks als volgt samenvatten:
Hoge Setup Lage Setup
Meer stabiliteit op hoge snelheid Surfy ride met diepe bochten
Trucks kunnen los zitten / minder risico op wheelbite Trucks zouden vaster moeten / meer risico op wheelbite
Pushen en voet remmen is lastiger Pushen en voet remmen is makkelijker
Voorspelbare en gecontroleerde slides Minder controleerbare slides / Wielen hebben eerder weer grip
2.4
Trucks

2.4 Hangerflip & Rake

Je kunt aanpassingen aan je truck doen om je trucks op je rijstijl aan te passen – bijvoorbeeld het vast of los zetten van de kingpin of een ander type/durometer bushing proberen. Een andere optie is om met RKP trucks de hangerflip te doen welke de hoek van de truck veranderd. Dit vergt wel dat de hanger van de trucks rake heeft. Een hanger heeft rake wanneer de as niet op hetzelfde niveau als de pivot zit maar er iets vanaf. Je kunt ook zeggen dat rake de positie van de wielen in relatie tot de truck as verschilt in rotatie. Trucks met een positief rake zijn meer manoeuvreerbaar wat ze populair maakt bij carven en cruisen. Klinkt ingewikkeld? Klopt, maar deze grafiek zou je iets moeten helpen hoe truck rake eruit ziet.
Het verschil tussen RKP trucks met positief, negatief of geen Rake
Dus, de hangerflip betekend gewoon dat je de hanger van je truck 180° draait wat de truck lager maakt en iets trager maakt. De truck zou dan een negatief rake hebben. Daarom zou je setup soepeler worden om te rijden. Belangrijk: De hangerflip veranderd niet de baseplate-pivot hoek! Tip: Vooral bij Downhillskating moet je ervoor zorgen dat de achterste truck vaster wordt aangedraaid dan de voorste truck. Dit reduceert de kans op speed wobbles.

Wat zijn speed wobbles?

Als je trucks beginnen te wiebelen en schudden op hoge snelheid en je verliest de controle, heb je speed wobbles. Speed wobbles kunnen ongetrainde riders (en professionele ook) makkelijk laten slammen. Daarom zijn losse trucks en hoge snelheid niet zo’n goede combinatie voor beginners. Om de feiten samen te vatten over rake, kun je hier de verschillende karakteristieken van positieve en negatieve rake in het volgende overzicht vinden:
Positief Rake Negatief Rake
Characteristics Behendige & snelle bochten Lineair en makkelijk controleerbare bochten
Pros Manoeuvreerbaar, ideaal voor carvenyo Stabiel en voorspelbaar stuurgedrag
Cons Minder stabiel op hoge snelheid Lui sturen en relatief lage setup
2.5
Trucks

2.5 Baseplate-Pivot Hoek

50° vs 35° basplate-pivot-hoek RKP trucks
Nog een belangrijke eigenschap van RKP trucks is de baseplate-pivot-hoek. Hoge hoeken zoals 50° maken een behendige en manoeuvreerbare truck die ideaal is voor diepe bochten en carven. Als je graag downhill gaat met hoge snelheid, zijn trucks met een lagere hoek zoals 42° waar je naar op zoek bent. Door de lagere hoek zijn de trucks vaster en stabieler en makkelijker te controleren op hoge snelheid. De hoek van de truck heeft ook invloed op de lean en draaiing. Leer meer over deze twee in paragraaf 2.6.
2.6
Trucks

2.6 Lean & Turn

De vorige paragrafen zouden je geholpen moeten hebben met een basis kennis van longboard trucks. Er blijven natuurlijk termen die je ook gaat tegenkomen in de wereld van longboarden: Turn en Lean.
Visualisatie van wat een turn is in longboarding

Wat is turn?

Natuurlijk beschrijft turn de radius van jouw longboard als je een bocht maakt of, om in andere woorden te zeggen, de richting van je trucks als je stuurt. Een algemene regel zou zijn dat trucks met een hoge baseplate-pivot-hoek scherpe bochten kunnen maken, wat resulteert in een kleine radius. Als het aankomt op sterke bochten, zou men zeggen dat de turn hoog is. Andersom, trucks met een hoge hoek zijn manoeuvreerbaar en trucks met een lage hoek hebben een kleine turn, wat de radius en draaicirkel groter maakt en de truck minder responsief maakt.
Hoe de truck hoek de Lean & Turn bepaalt

Wat is lean?

Lean beschrijft de hoek hoe je board leunt als je druk op de zijkanten uitoefent. Als je board veel leunt, is de Lean hoog en als hij nauwelijks kantelt is de lean laag. In een notendop, trucks met lage baseplate pivot-hoek hebben meer lean. De draai van deze trucks is klein dus je moet veel druk uitoefenen op de deck rand om een draai te maken en met hoge hoek trucks is het andersom.
Longboard en skateboard trucks volgen een simpel principe: leun om te draaien. Dit betekend de draai een consequentie is van de leun. In andere woorden: de druk die je uitoefent op jouw board beslist de radius van de draai die je board maakt. Fysiek gesproken, in een 45° truck zijn de lean en turn gelijk. Het is mogelijk dat een hoge lean en grote draaicirkel verantwoordelijk zijn voor het feit dat trucks met een lage hoek makkelijker te besturen zijn. Als je van een heuvel op topsnelheid wil rijden, is een truck met een lage baseplate-pivot hoek voor jou. De volgende tabel somt alle informatie over lean en turn die je moet weten op.
Hoge baseplate-pivot hoek Lage baseplate-pivot hoek
Minder Lean Meer Lean
Minder Turn Meer Turn
Kleine draaicirkel Grote draaicirkel
Behendig en responsief sturen Lastig sturen en meer stabiliteit
Geschikt voor cruisen en carven Geschikt voor downhill en snelheid
2.7
Trucks

2.7 Montage

Er zijn vier verschillende manieren om jouw Longboard trucks vast te maken: Top Mount: De standaard montage, trucks worden onder het deck geplaatst. Drop-Through/Dropmount: Met een drop-through of dropmount worden de trucks gemonteerd op het board dat het zwaartepunt verschuift en het stuurgedrag verandert. Dropped/Lowered: Als het longboard deck zelf een drop heeft, heet het een Dropped of Lowered setup. Deze boards hebben een lager zwaartepunt en maakt hun stabieler op hoge snelheden. De truck montage zou technisch moeten corresponderen met Top Mount. Doubledrop: Een double-drop is de zeldzame combinatie van een “dropthrough/dropmount” en “dropped/lowered”.
De verschillende types truck montage in longboarding
Flush Cuts: Hier worden de truckhouders in het deck gedeeltelijk uitgesneden zodat ze niet direct op de onder-kant van het board gemonteerd zijn, maar iets dieper in het deck zitten. Dit is een goed compromis tussen topmount en dropthrough, maar vooraf uitgesneden flush-cuts zijn uiterst zeldzaam aangezien de uitsparingen perfect moeten passen op de baseplate van de trucks. Tip: Voor beginners kan het fijn om te leren rijden op een dropped board door het lagere zwaartepunt wat pushen makkelijk maakt en je je balans eerder houdt.
2.8
Trucks

2.8 Bushing Seats

Tenslotte is er nog een ding die impact heeft op hoe je trucks presteren: de bushing seats. Zoals hierboven genoemd zitten de bushings in de bushing seats van de hanger. Er zijn ontelbare variaties van bushing seats maar uiteindelijk kun je ze in drie verschillende types indelen: stepped, rond en plat.
  • In stepped bushing seats, zitten de bushings erg strak wat resulteert in stabiel sturen.
  • Ronde bushing seats geven de bushings iets meer ruimte en geven je behendig sturen. Ideaal voor carven en bochtenwerk.
  • Platte bushing seats zijn de simpelste maar meest veelzijdige seats. Met deze kun je experimenteren met verschillende bushing types hoewel ze wel minder stabiel zijn op hoge snelheid.
Stepped, ronde en platte bushing seats in longboard trucks
3
Bushings

3. Bushings

De bushings zijn de rubberen onderdelen in de trucks. Normaal gezien is een bovenste en een onderste bushing vereist voor elke truck, hoewel dit niet altijd verplicht is. Bushings zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden en hebben invloed op het stuur gedrag van de trucks. Uiteraard zorgen zachtere bushings ervoor dat je meer kunt sturen dan een harde bushing. De hardheid wordt gemeten in durometers met een eenheid van A. Hoge A-waardes zoals 100A zijn harde bushings en lagere waardes wijzen op een zachtere bushing. Er zijn ook verschillende vormen of types bushings. Conical (Kegel) bushings bieden je meer manoeuvreerbaarheid. Flat bushings (Ton) maken de trucks wat minder manoeuvreerbaar maar wel stabieler. Daarentegen heb je ook Eliminator (Double Stepped Barrel) en Chubby (Stepped Cone/Barrel) bushings die de truck op een bepaald punt blokkeren, wat een voordeel kan opleveren voor Freeriden en Downhill.
Verschillende types longboard bushings
1. Cone 2. Tall 3. Barrel 4. Stepped Cone 5. Double Stepped Barrel
We raden de volgende combinaties van bushings aan voor de verschillende disciplines. Dit zijn natuurlijk alleen maar suggesties.
Boven Under
Cruising Cone Bushings Cone Bushings
Carving Cone Bushings Cone Bushings of Barrel Bushings
Freeride Barrel Bushings of Cone Bushings Barrel Bushings
Downhill Barrel Bushings Barrel Bushings of Stepped/Double Stepped Bushings
4
Wielen

4. Longboard Wielen

Longboardwielen zijn gemaakt van polyurethaan en hebben verschillende diameters, breedtes en hardheid, die zijn uitgedrukt in durometer “A”. Bij de keuze van de wielen moet je altijd bepaalde compromissen nemen op het gebied van grip, tractie, sliding en smoothness. Hier leggen we alles uit wat je moet weten om je te helpen om de meest geschikte wielen voor jouw setup te kiezen. Als je al weet welke wielen de juiste voor jou zijn, kun je de filters gebruiken in onze shop voor wiel diameter, hardheid, vorm of simpelweg waar je ze voor wilt gebruiken (“bruikbaar voor”).
Longboard Wielen
4.1
Wielen

4.1 Maat

Wanneer we het hebben over de maat wielen, dan refereren we meestal naar de diameter. De diameter van de wielen beïnvloedt het rijgedrag: kleinere wielen hebben een snellere acceleratie en remmen net zo snel, maar ze zijn niet de soepelste en de lagers warmen sneller op. Bovendien kun je er beter mee slikken, maar verliezen ze hun topsnelheid vrij snel in vergelijking met grotere wielen. Grote wielen blijven stabiel bij hoge snelheden en de lagers warmen minder snel op. Aan de andere kant accelereren ze langzamer, maar behouden ze de snelheid langer. Wanneer je de diameter van de wielen gaat bepalen, dan moet je ook de hoogte van je board in gedachte houden. Als je grote wielen combineert met een lage setup (Dropped/Lowered), trucks met een lage baseplate-pivot-angle en een deck zonder cut-outs dan krijg je hoogstwaarschijnlijk serieuze wheelbites. Als je toch zo’n soort setup wilt rijden dan kun je overwegen om riser pads te gebruiken om dit probleem op te lossen.
Hoe de wiel diameter de snelheid en acceleratie beïnvloed
De breedte van het wiel beïnvloed ook de rij prestaties van je board. Brede wielen hebben een hogere wrijving, waardoor ze iets minder snel zijn dan smallere wielen, hoewel deze factor niet zo ernstig is als de hardheid van de wielen. Bredere wielen rijden smoother en hebben meer grip, dus sliden is een beetje moeilijker dan met smallere wielen. Kleinere wielen sliden makkelijker en zijn sneller op topsnelheid, maar deze ligt wel lager dan bij grotere wielen. Alle informatie over de breedte van de longboard wielen in onze shop vind je in de productomschrijving onder “contact patch”.
4.2
Wielen

4.2 Hardheid / Durometer

Net zoals met bushings wordt de hardheid van longboard wielen gemeten in drukmeters met een eenheid van A. Harde wielen hebben hoge A-waardes terwijl zachte wielen een lage A-waarde hebben. Zachtere wielen hebben meer grip op de weg, maar de neiging om ongecontroleerd te schuiven als ze proberen voortdurend om grip te begrijpen. Ze dragen ook sneller omdat de wrijving tussen de weg en het wiel is hoger, waardoor ze een klein beetje langzamer dan harder wielen maakt.
Hoe de hardheid van het wiel de grip beïnvloedt
Hardere wielen glijden beter, voorspelbaarder, sneller en zijn beter te beheersen omdat er minder wrijving is met de weg. Ze hebben echter wel minder grip dan zachtere wielen en ze zijn niet zo vergevingsgezind op ruwe wegen dan zachtere wielen. Je moet ook aandacht besteden aan de hardheid van de wielen in functie van uw lichaamsgewicht: hoe zwaarder je bent, hoe harder het wiel zou moeten zijn.
4.3
Wielen

4.3 Hub & Bearing Seat

De types longboard wiel hubs
De Hub van het wiel speelt een belangrijke rol. De Hub geeft de locatie aan waar de lagers in het wiel zijn gemonteerd, dus de kern. Normaal gesproken wordt deze kern gemaakt van harder plastic dan het wiel van gemaakt is. Daarvoor worden veel longboard wielen “core wheels” genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt in Centerset, Sideset en Offset (zie afbeelding). Centerset Wielen: De hub ligt in het midden van het wiel. Daardoor vervormen en slijten centerset wielen nauwelijks. Een nadeel daarvan is dat de wielen moeilijk zijn om mee te sliden. Een voordeel van de centerset wielen is dat je ze kunt omdraaien zodat je gelijk slijten. Hoewel ze erg gevoelig zijn voor flatspots. Sideset Wielen: De lager zit dicht bij de binnenkant van het wiel. Dit maakt het makkelijk om te sliden, maar zullen waarschijnlijk wel eerder gaan vervormen. Offset Wielen: De hub zit tussen het midden en de binnenste rand. Ze bieden je het beste compromis tussen centerset en sideset vormen. In het algemeen slijten de wielen het meest daar waar de kogellager zit.
4.4
Wielen

4.4 Wiel Lip

Nog een laatste ding dat de prestaties van je setup kan beïnvloeden is de lip van je wiel. Dit betekend de rand van je wiel. Zeker als je slides doet voel je het verschil tussen verschillende lip types. Scherpe en hoekige lips zijn grippy doordat ze een breed contact oppervlak hebben. Als je scherpe bochten maakt met deze wielen i.e. tijdens carven, heb je veel grip en het wiel zal niet gemakkelijk uitbreken in een slide. Terwijl ronde/afgeronde lips juist het tegenovergestelde doen. Hier heb je minder contact met de grond, want ervoor zorgt dat je wiel makkelijker uitbreekt in een slide.
De twee veel voorkomende longboard wiel lip types
De volgende aanbevelingen zijn geen regels die je moet volgen, het zijn meer een aantal tips die je zouden moeten helpen bij het oriënteren. Cruising & Carving: Zachte wielen met een hoekige lip en offset hub aan om voldoende grip te houden en een soepele rit te hebben. Downhill: Hardere wielen aan zodat je slides kunt doen. Daarnaast zou het wiel een grote diameter moeten hebben met een hoekige lip met centerset hubs om het risico van vervormen te voorkomen en ze zijn makkelijker om onder controle te houden. Slides & Freeride: Wielen aan met een ronde lip. Je wielen mogen in deze situatie best hard zijn met een sideset hub om gemakkelijk in slides te komen.
5
Benodigheden

5.1 Lagers

Longboard Lagers
Voor jouw longboard, kan je gewoon gebruik maken van de normale skateboard lagers. Je moet er wel voor zorgen dat de lagers van goede kwaliteit zijn om een hoge duurzaamheid te garanderen. Het is niet belangrijk om te bezuinigen op lagers als we het hebben over longboarden. Keramische lagers worden aanbevolen vanwege hun hoge hittebestendigheid en weerstand tegen water.
Elk wiel is voorzien van 2 lagers en kan best spacers gebruiken om compressie van de lagers te voorkomen en zodat de wielkern niet beschadigd wordt. Spacers zijn kleine cylinders die je plaatst op de as tussen de twee lagers. Ze zullen de lagers ten alle tijden parallel houden. Bij vele lagers worden de spacers meegeleverd zodat je geen extra set lagers hoeft te halen. Ook zijn er sommige lagers met geïntegreerde spaces. Met deze lagers hoef je helemaal geen extra spacers te gebruiken. Let op: Er zijn 8 mm en 10 mm spacers. Voor de meeste longboard wielen heb je 10 mm spacers nodig. Je vind deze informatie in de productomschrijving van de individuele wielen in onze shop. Daarnaast moet je rekening houden met de diameter van de as van je truck. Normaal gesproken zijn de assen 8 mm. Er bestaan ook trucks met een as van 10 mm, omdat gezegd wordt dat deze steviger zijn. Deze zijn echter wel erg uitzonderlijk. Zoals je misschien al hebt kunnen raden heb je ook speciale lagers nodig voor dit type trucks, i.e. de Bear Ceramic 10 mm lagers. Je vind de diameter van de as van elke longboard truck in onze productomschrijving van elke truck.
5.2
Benodigheden

5.2 Riser Pads & Shock Pads

Riser & shock pads
Riser/Shock pads zijn gemaakt van plastic en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hardheden. Shock zijn vrij zacht en absorberen impact en vibraties die van het asfalt naar je board worden overgebracht. Ze maken de afstand tussen het deck en je wielen ook een beetje groter. Uiteraard zijn er ook drop shock pads voor Drop-Through setups. In vergelijking met shock pads, zijn riser pads redelijk hard en niet bedoeld om vibraties te absorberen, maar om de afstand tussen de wielen en het deck te vergroten. Bij sommige setups kan dit het risico om wheel bites te krijgen enorm verkleinen.Zorg er wel voor dat je het board niet te hoog gaat liften, dit maakt het pushen vermoeiend. Hou in je achterhoofd dat hoe hoger je deck van de grond is, hoe meer je jouw been moet buigen bij elke push. Daarnaast zijn er ook nog angled pads, die vaak ook wedges genoemd worden. Met deze pads kun je de hoek van de trucks veranderen wat een behoorlijke invloed heeft op het stuurgedrag. Als je de angles pads met de scherpe hoek van de wedge naar de buitenkant monteert, zal je trucks meer naar de buitenkant leunen wat ervoor zorgt dat de trucks beter te manoeuvreren worden. Andersom, zullen de trucks meer naar de binnenkant leunen wat resulteert in minder behendige trucks. Note: Je hebt twee verschillende lengte bouten nodig als je de angled trucks wilt gebruiken op je setup.
Shock pads, Riser pads & Angled Riser pads
1. Standard Shock Pad & Riser Pad 2. Angled Riser Pad
5.3
Benodigheden

5.3 Bouten & Moeren

Bouten & Moeren
Hardware maakt van je longboard … nou ja, een longboard! Zonder deze zou je niet in staat zijn om de trucks aan het board te monteren en heb je gewoon een mooi decoratief stuk hout. Ze houden elkaar wat bij elkaar hoort. Je moet echter herhaaldelijk controleren voor elke rit of alle schroeven nog stevig vastzitten. Het kan goed zijn dat je ze weer vast moet zetten om ervoor te zorgen dat alles veilig blijft… zéker safety first! Hardware kits zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en verschillende lengtes. De twee relevante types van bouten zijn flatheads (verzonken bouten) en raised head (rond kop). Of je kiest voor Allen (Inbus) of Phillips head (kruiskop) laten we geheel aan jou over. Verzonken bouten worden gebruikt voor Top-Mount setups en longboard decks die zijn gemaakt van hout. De kop van de bout zal in het materiaal verzinken waardoor de bout niet uitsteekt. Hierdoor heb je geen bouten die uitsteken en in de weg kunnen zitten bij sommige disciplines. Raised head (ronde kop) bouten worden vaak gebruikt bij Drop-Trough decks. De kop ligt vlak op het materiaal en trekt zichzelf niet erin. Daarvoor worden ze ook gebruikt om het materiaal van foam-core longboards te beschermen. Doordat niet elk longboard even dik is, kun je deze formule gebruiken om een ruwe schatting te maken welke lengte bouten je nodig hebt: • Dikte van het Deck • Shock & Riser Pad • Baseplate Hoogte + Moeren (komt meestal overeen met 3/8″) Bijvoorbeeld: Dikte van het Deck 0.6″ (~ 1.5 cm) + Shock Pad 1/8″ + Baseplate Hoogte + Moeren (3/8″) = 1.1″ | Lengte van de schroeven is 1 1/8″
  Hoogte Shock & Riser Pads
Dikte van het Deck geen 1/16″ 1/8″ 1/4″ 3/8″ 1/2″
1 – 1,25cm 7/8″ 1″ 1″ 1 1/8″ 1 1/4″ 1 1/2″
1,25 – 1,55cm 1″ 1 1/8″ 1 1/8″ 1 1/4″ 1 1/2″ 1 1/2″
1,55 – 1,9cm 1 1/8″ 1 1/4″ 1 1/4″ 1 1/2″ 1 1/2″ 2″
1,9 – 2,2cm 1 1/4″ 1 1/2″ 1 1/2″ 1 1/2″ 2″ 2″
6
Griptape

6. Griptape

Longboard completes worden vaak verkocht met de griptape al op het deck. Als dit niet het geval is of je wilt de setup laten matchen met de stijl die je rijft, er zijn verschillende soorten grieptape met verschillende soorten ruwheid (korrel) en in verschillende kleuren. Griptape heeft een zelfklevende onderkant zodat je het makkelijk aan je board kan plakken. Uitstekende resten kun je simpelweg met een mes verwijderen. Naast de pre-cut griptape voor special boards van sommige leveranciers, kun je zelf ook wat tijd besparen met een spray-on griptape. Ruw en grof griptape is geschikt voor downhill setups of als je veel slide doordat je veel grip hebt op je board. Als je ook tricks wilt doen zoals een Ollie op je longboard of je houdt van dancen op je longboard, dan raden we een gladdere griptape aan om je schoenen niet te snel te laten slijten. Tip: Je kunt de “griptape-ruwheid” filter in onze shop gebruiken om snel de juiste griptape voor je setup te vinden.

Als u helemaal nieuw bent op longboarding of als u geen aangepaste installatie wilt maken, dan zijn vooraf geassembleerde complete longboards de oplossing voor u.

Als u verder nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. We helpen je graag!