1
Skateboard wielen: Algemene Info

1. Skateboard wielen: Algemene Info

Geen zin om dit allemaal te lezen? Check dan alle belangrijke informatie over skateboard wielen in deze video! (English video)

Zonder wielen wordt het lastig om te skaten. Naast een deck en trucks zijn wielen een groot onderdeel van je skateboard setup. Daarom gaan we ook alle details aan je uitleggen waar skateboard wielen van gemaakt zijn, het verschil tussen harde en zachte wielen en het vinden van de juiste maat voor je setup. We geven je ook een overzicht van de belangrijkste technologieën als we het hebben over een skateboard wiel.

1.1
Skateboard wielen: Materialen

1.1 Skateboard wielen: Materialen

Waar zijn Skateboard wielen van gemaakt?

In de goede oude tijd van skateboarden werden skateboard wielen gemaakt van metaal. De wielen waren eigenlijk bedoeld voor rolschaatsen, maar skaters monteerde ze niettemin aan hun board. Dit werd gelukkig stopgezet bij het uitvinden van de eerste urethane wielen door Frank Nasworthy in de jaren 70’s.

Sindsdien worden skateboard wielen altijd gemaakt uit het plastic polyurethane. Dit wordt vaak gezien als urethane. Dit materiaal kan in verschillende graden hardheid gemaakt worden en daarvoor heeft het ook de skateboard wielen markt overgenomen.

Maar niet al het urethane is hetzelfde, niet alle wielen zijn hetzelfde. Verschillende skateboard wielen merken proberen constant nieuwe mengsels of materialen uit om de wielen duurzamer, sneller, soepeler, beter te laten glijden of om ze flat spot resistent te maken. Daar komen we later nog op terug.

1.2
Skateboard wielen: Wat zijn flat spots?

1.2 Skateboard wielen: Wat zijn flat spots?

Wanneer je powerslides (je board zijwaarts draaien en slide op alle vier de wielen om af te remmen), 180 powerslides (het 180° draaien van je board zonder een Ollie of andere tricks te doen) en andere slide tricks doet zoals de bluntslide. Is het mogelijk dat je flat spots krijgt doordat je wielen heftig slijten. Hierdoor zijn je wielen niet meer perfect rond en zullen ze niet meer consequent rollen. Dit gebeurt vaak met zachte wielen.

1.3
Skateboard Wielen: Standard wielen vs. Core wielen

1.3 Skateboard Wielen: Standard wielen vs. Core wielen

De basis onderscheidingen in skateboard wielen zijn standaard wielen en core wielen. In contrast tot standaard wielen (ook bekend als “non-core wielen”), hebben core wielen een plastic kern, die harder is dan de rest van het wiel. De plastic kern bespaart gewicht en helpt er ook bij om de lagers op zijn plek te houden.

Standard Skateboard wiel versus Core Skateboard wiel


1. Standard Wiel
2. Core Wiel
 
2
Skateboard Wielen: Hoe kies je wielen uit?

2. Skateboard Wielen: Hoe kies je wielen uit?

Wanneer je wielen koopt moet je er zeker van zijn dat de maat en hardheid bij je setup en skate stijl past. Geen paniek: we zullen je laten weten hoe het zit met verschillende wielmaten, level van hardheid en contactoppervlakte.

2.1
Skateboard Wiel: Hoogte

2.1 Skateboard Wiel: De juiste hoogte

Skateboard wielen zijn er in verschillende maten. De maatspecificatie geeft de diameter van de wielen aan en wordt gegeven in millimeters (mm). Over het algemeen hebben skateboardwielen een diameter tussen 50 mm en 59 mm. Alles wat groter is, is niet geschikt voor je skateboard en is bedoeld voor cruisers of longboards.*



1. Street Skateboarding
2. All-Around Wielen (Street, Park, Mini-Ramp)
3. Vert & Cruising
4. Cruising & Longboarding
Skateboard Wiel Hoogte: Acceleratie, Snelheid, Terrein




1. Acceleratie
2. Snelheid
 

* Onze aanbeveling is bedoeld voor street skateboarden. Hier is het gebruikelijk om wielen met een diameter tot 59 mm te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook grotere wielen gebruiken, zoals de 60mm Bones SPF wielen voor een skateboard setup. Deze zullen echter eerder worden gebruikt voor specifieke setups (bijv. Cruiser- en filmer boards) of voor vert skateboarden.

Kleinere wielen kun je sneller mee wegkomen en zijn lichter en meer compact. Aan de andere kant is de maximumsnelheid lager dan grotere wielen. Grotere wielen zijn gemaakt om hogere snelheden te maken en gaan langer mee. Over het algemeen, met grotere wielen ben je bijna niet te stoppen op rauwe ondergrond doordat ze niet voor elk klein steentje stoppen.

Om het allemaal op een rijtje te zetten: voor street skateboarding gebruik je kleine wielen tussen 50 – 53mm, voor kleine ramps, mini-ramps gebruik je wielen van 53 – 56mm en voor vert skateboarding gebruik je grotere wielen tot 59mm.

Voor beginners en iedereen die niet kan beslissen raden we all-round wielen met een diameter van 53-56mm aan. Deze zijn het populairste bij skaters.

 

Skateboard Wielen: Aanbevolen maat aan de hand van je trucks

Wanneer je skateboard wielen gaat kopen moet je er zeker van zijn dat de maat van je wielen bij je setup past. Cruciaal is de selectie van je trucks. Wanneer je trucks en wielen niet voor elkaar bestemd zijn dan eindig je met wat vieze wheel bites.

Wat zijn wheel bites?
Een wheel bite is het resultaat van het wiel dat in contact komt met het deck. Als je grotere wielen skate dan wordt de afstand tussen het wiel en het deck kleiner. Als je tricks land of scherpe bochten maakt dan kan het voorkomen dat je wiel en je deck tegen elkaar aan komen en ervoor zorgt dat je plotseling stilstaat.
 

Zoals je misschien al geraden hebt, grotere wielen hebben ook een hogere truck nodig. Met grotere wielen en hogere trucks zal je hele setup uiteraard wat hoger zijn. Er zijn twee dingen die je in gedachte moet houden met zo’n setup:

1. Als je gaat poppen, heeft de tail een langere afstand naar de grond nodig. Wat als gevolg heeft dat de hoek van je board steiler is een theoretisch je Ollie hoger moet gaan. Als je voldoende kracht en lange benen hebt dan zou dat geen probleem moeten zijn, maar kleine skaters en beginners zullen het er moeilijk mee hebben.

2. Doordat het board hoger boven de grond is dan met kleine wielen en low trucks, moet je meer buigen met je knieën. Dit kan vermoeiend zijn.

Past je wiel niet bij je trucks, dan kun je altijd nog een shock of riser pad gebruiken om de afstand tussen je deck en je wiel groter te maken.

Maat aanbevelingen aan de hand van de hoogte van de truck


1. Truck Maat
2. Wiel Maat

Low Trucks

Als je graag Low trucks skate en het liefst zonder riser of shock pads, dan raden we wielen aan met een maximale hoogte van 52 mm.

Mid / Standard Trucks

In dit geval skate je mid/standard trucks zonder pads, dan raden we skateboard wielen tussen 52 mm en 56 mm aan.

High Trucks

Voor high trucks zonder pads raden we wielen tot maximaal 58 mm aan.

2.2
Skateboard Wielen: Hardheid

2.2 Skateboard Wielen: de juiste hardheid

Nog een ding om in gedachte te houden als je skateboard wielen gaat kopen is de hardheid.

Hoe wordt de hardheid van een skateboard wiel gemeten?

De hardheid van een skateboard wiel wordt gegeven in Durometers, met de eenheid “A”. Deze zogenoemde A schaal is een 100-puntsschaal, met skateboard wielen die variëren tussen 75A en 100A. Hoe hoger het nummer, hoe harder de wielen.

Doordat de A schaal alleen wielen met een hardheid tot 100A kan beschrijven en het moeilijk wordt om ze dan precies te waarderen, gebruiken merken als Bones Wheels een extra schaal om de wielen van 101A — 104A iets beter te beschrijven.

Op deze “B schaal” zijn nog eens 20 units gepresenteerd. Om het duidelijk te maken. Een bones 83B wiel komt overeen met een 103A, en een 84B wiel komt overeen met een 104A. Deze wielen zijn nog iets harder dan de wielen op de A schaal.

Welke hardheid heb ik nodig?

Zachte wielen hebben meer grip, zijn stiller en absorberen onregelmatigheden in de grond beter dan harde wielen. Hierdoor sliden ze minder dan harde wielen en zijn ze iets langzamer. Hieronder kun je uitvinden welke hardheid geschikt voor jou is.

Zachte Skateboard Wielen | 78A – 92A

Zachte wielen zijn geschikt voor ruwe ondergrond en voor cruisers en filmer boards doordat ze de grond goed absorberen en geluid dempen. Deze wielen hebben veel grip en zijn langzamer in vergelijking tot hardere wielen. Powerslides zijn veel moeilijker uit te voeren met zachte wielen.

Zachte Skateboard Wielen bij skatedeluxe

 
Medium Hard Skateboard Wielen | 93A – 95A

Skateboard wielen met een hardheid van 93A tot 95A zijn iets harder en sneller dan zachte wielen, maar hebben nog steeds veel grip. Als je street spots ruwe grond hebben, maar je toch street wilt skaten. Of simpelweg wilt relaxen en cruisen door de stad, dan zijn deze wielen geschikt voor jou.

Medium Harde Skateboard Wielen bij skatedeluxe  
Harde Skateboard Wielen | 95A – 99A

Skateboard wielen met een hardheid van 95A – 99A zijn perfecte wielen voor elke beginner. Of je nu op straat skate, skateparken of mini ramps aanpakt. Met deze wielen zul je dan goed zitten. Ze sliden wanneer je dat wilt, hebben genoeg grip en zijn snel.

Harde Skateboard Wielen bij skatedeluxe

 
Extra Harde Skateboard Wielen | 99A – 101A & 83B – 84B

Extra harde skateboard wielen van 99A – 101A en hoger (ook 83B – 84B Bones wielen) zijn perfect voor de gevorderde skateboarder. Dankzij de extreme hardheid sliden ze snel, accelereren snel en kunnen een hoge snelheid halen. Voor deze reden zijn ze ideaal voor de technische skater. Op elk ruw of vlakke ondergrond, hoewel extra harde wielen niet altijd plezierig zijn om op te skaten.

Extra Harde Skateboard Wielen bij skatedeluxe

 
2.3
Skateboard Wielen: Contact Oppervlakte

2.3 Skateboard Wielen: Het juiste contact Oppervlakte

Na het bepalen van het diameter en de hardheid, blijft alleen de keuze van het contactoppervlakte over om te bepalen wat de juiste wielen voor jouw skateboard zijn.

Dit is het gebied van het wiel wat in contact staat met de grond.

Slim wielen en basic wielen verschillen nogal. Een basic wiel heeft een contactoppervlakte van 18-20mm en een Slim wiel 15-17mm. Hierdoor is de frictie tussen de wielen en de grond lager en maakt een smaller wiel geschikt voor technisch skaten.

Leuk weetje: Alle info over diameter, hardheid en contactoppervlakte kunnen gevonden worden in onze productbeschrijving. Daarnaast kun je de filters gebruiken om snel de hardheid en merken waar je naar op zoek bent te vinden!



1. Diameter
2. Contact Oppervlakte
Skateboard wiel contactoppervlakte - Basic & Slim wielen


1. Basic Wiel
2. Slim Wiel
 
3
Skateboard Wielen: Montage, Lagers verwijderen, Onderhoud

3. Skateboard Wielen: Montage, Lagers verwijderen, Onderhoud

Hier vind je alles over hoe je de lagers in het wiel krijgt en hoe je de wielen op de truck moet monteren. We vertellen je ook hoe je de lagers weer uit het wiel kunt krijgen en hoe je de duurzaamheid van het wiel kunt verlengen en wat je moet doen als ze stoppen met rollen.

3.1
Skateboard Wielen: Montage

3.1 Skateboard Wielen: Montage

We laten je precies zien hoe je de wielen op de truck moet monteren en hoe je de lagers in het wiel kunt krijgen in onze Skateboard Montagehandleiding en de bijhorende video hieronder (6:46). Om het wiel en de lagers niet te beschadigen moet je niet veel kracht zetten wanneer je de lagers erin probeert te duwen. Je wielen moeten niet te strak en niet te los op de as zitten. Probeer ze genoeg ruimte te geven om te kunnen bewegen.

3.2
Skateboard Wielen: Lagers verwijderen

3.2 Skateboard Wielen: Lagers verwijderen

Zo haal je de lagers uit het wiel

Als je wielen versleten zijn, maar je lagers nog steeds als een zonnetje lopen. Dan kun je de lagers er met een aantal simpele stappen uithalen.

• Draai je deck op de zijkant zodat de as omhoog richt.
• Draai de moer los en haal de speed ring van de as.
• Haal het wiel van de as en doe hem een onder een kleine hoek een stukje terug. Zo is het mogelijk om de lager uit de wheel core te wrikken.
• Wees er zeker van dat je niet te veel kracht gebruikt om de lager niet te beschadigen. Het vereist maar weinig kracht.

 

Lagers verwijderen

3.3
Skateboard Wielen: Levensduur

3.3 Het verlengen van de levensduur van je wielen

Elke skater heeft zijn eigen voorkeuren. Of het nou dezelfde route in het skatepark is of dat je powerslides graag backside of frontside doet. Het draagt allemaal bij aan het verslijten van je wielen. Om te voorkomen dat een kant sneller slijt dan de andere kant, kun je af en toe de wielen van positie verwisselen zodat ze evenredig verslijten.

Optie 1: Je kunt de wielen op de makkelijke manier wisselen. Draai het wiel met wat de binnenkant was naar de buitenkant.

Optie 2: Wat effectiever is om je wielen in een X-patroon om te ruilen. Je ruilt het rechter voorwiel met het linker achterwiel en het rechter achterwiel met het linker voorwiel.

3.4
Skateboard Wielen: De wielen draaien niet meer

3.4 Skateboard Wielen: De wielen draaien niet meer?

Er zijn verschillende redenen waarom een skateboard wiel niet meer goed draait.Als eerst moet je kijken of de moer op de as niet te strak gedraaid is en dat de ruimte tussen de lagers, speed ring, as en moer niet te vies is. Als dat het geval is haal je het wiel van de as en maak je de onderdelen schoon met een doek.

Als je wielen nog steeds niet draaien dan zit het probleem waarschijnlijk in je lagers. Hoogstwaarschijnlijk hoeven ze alleen maar schoongemaakt te worden. Als je alles over het schoonmaken van je lagers wilt leren kijk dan in de Lagers Wiki. Als dat nog steeds niet werkt is het tijd voor nieuwe lagers.

 
?
Vragen & Meer.

Heb je nog steeds vragen?

Een ding die we nog niet besproken hebben dat een impact heeft op snelheid en sliding prestaties van een skateboard wiel is de urethane mix. Merken gebruiken verschillende mixen die ook een invloed hebben op de prestaties van een wiel. Helaas is er bijna geen informatie bekend over de urethane mix die verschillende fabrikanten gebruiken. Daardoor is het mogelijk dat wielen met dezelfde kenmerken zoals hardheid, diameter, contact oppervlak etc. heel erg anders kunnen rijden. Het is dan eigenlijk logisch om een ander merk te proberen als je niet helemaal 100% tevreden bent over je laatste wielen.

Heb je nog steeds vragen of suggesties dan kun je een comment onder deze post achter laten, ons een mail sturen via ons contactformulier of vraag aan onze klantenservice team om advies te geven bij het kiezen van de juiste wielen.

Je kunt nog meer andere interessante informatie over skateboard decks, wielen, lagers, bouten en meer vinden in de skatedeluxe Skateboard Wiki. Om er zeker van te zijn dat het deck, trucks, wielen, lagers en schroeven bij elkaar passen hebben we de skatedeluxe Skateboard Configurator gecreeerd. Zo kun je gemakkelijk je individuele selectie laten zien en een compleet custom skateboard ontwerpen in zes stappen.

Hieronder kun je een overzicht vinden van de meest bekende speciale technologien die in de skateboard wiel industrie worden gebruikt. Veel plezier met skaten!

Interessante Pagina’s en Links:

  Skateboard wielen in de skatedeluxe Skateshop   Naar de skatedeluxe Skateboard Configurator  
 
4
Skateboard Wielen: Technologien

4. Skateboard Wielen: Technologien

De verschillende wielen fabrikanten in de skateboard wereld bieden niet alleen het oude wiel in verschillende kleuren en designs aan. Veel fabrikanten werken hard om hun wiel constant te verbeteren om een hogere snelheid te kunnen halen, betere prestaties te leveren en beter bestand zijn tegen flatspots.

Heb jij je altijd al afgevraagd wat de deal is met Bones, STF, SPF, ATF en Spitfire Formula Four. Dan ben je op de juiste plek.

4.1 Bones 100’s

De Bones 100’s is eigenlijk een basis wiel. Bones Wheels hebben speciaal dit wiel ontworpen met een hardheid van 100A. De 100’ zijn meer bestand tegen flatspots dan andere 100A wielen, zeer geschikt voor street skating en park skating.

Bones 100's Wielen


4.2 Bones STF 103A

Bones STF Wielen

De STF is het vlaggenschip model van Bones Wheels uit Californie. STF staat voor Street Tech Formula. De Bones 103A STF Wielen zijn vrij hard.

Zoals de naam al zegt zijn deze wielen speciaal gemaakt voor street skating. De wielen zijn erg snel en slide-vriendelijk.

De STF lijn is ingedeeld in vijf verschillende typen wielen; elke versie van de STF heeft verschillende breedte, vormen en verschillende applicaties.

Bones Wielen Shapes

Bones STF V1 Standards

De Bones STF V1 Standard Skateboard wielen is een allround wiel voor het klassieke street skating.

Bones STF V2 Locks

De Bones STF V2 Lock Skateboard wielen zijn speciaal gemaakt voor curb en rail skaten. Ze zijn erg licht, glijden snel en het profiel maakt het makkelijker om in slides en grinds te locken.

Bones STF V3 Slims

De Bones STF V3 Slim Skateboard wielen zijn de meest populaire wielen onder de street skate pros. De V3 is erg licht, extreem snel en dankzij de frictie technology erg slide-vriendelijk.

Bones STF V4 Wides

The Bones STF V4 Wide Skateboard wielen zijn gemaakt voor allround skaters die iets bredere wielen willen. Daarnaast springt de V4 uit de rest doordat ze weerstand zijn tegen flat spots.

Bones STF V5 Sidecuts

De Bones STF V5 Sidecut Skateboard wielen zijn ontwikkeld voor bowl skaten en rail en curb skaten. Deze wielen zijn erg licht en verzekeren je ervan dat je snelle en langere grinds en slides kunt maken. Dankzij het profiel zal het artwork op het wiel beschermd worden en er niet makkelijk af gaan.

Klik om te vergroten


4.2.1 Bones STF 99A – Easy Streets

Bones STF Easy Streets Wielen

De 99A-versie van de Bones STF Easy Streets skateboard wielen zijn een zachtere versie van de klassieke STF-wielen.

Easy Streets Wielen zijn ontworpen voor ruwe ondergrond en geven de perfecte mix van soepele slides en ideale grip.

De Bones STF Ninety-Nines Wielen bieden geweldige allround prestaties en ze zijn veelzijdig, stabiel en duurzaam. Bovendien geven ze je een hoge rebound voor meer snelheid.

Naast de Standard (V1) en Sidecut (V5 shape, zijn de Bones Easy Streets wielen er ook in Fatties shape.

Bones Fatties

De Bones Fatties skateboard wielen zijn een nog wijdere versie van de Bones V4 Wides. Door de erg wijde contact patch, geven de Fatties je veel stabiliteit en een soepele roll op elke ondergrond.

Klik om te vergroten


Bones V6 Wide-Cut

De Bones V6 Wide-Cut Wielen hebben een breder contactvlak voor meer stabiliteit tijdens hoge snelheden. De V6 Wide-Cut is ontwikkeld voor bowl rijden en rail en curb skaten. Deze bredere en veelzijdige wielen zijn licht en zorgen voor snellere en langere grinds en slides. Vanwege het gebogen profiel wordt de artwork beschermd tegen vervagen.

4.3 Bones SPF

Bones SPF wielen bij skatedeluxe

De SPF in dit Bones model staat for “Skate Park Formula”. Bones SPF Skateboard wielen zijn gemaakt van erg hard polyurethane van hoge kwaliteit en zijn extreem bestand tegen flat spots op gladde ondergrond die je vaak tegenkomt in het skatepark. Bones SPF wielen zijn beschikbaar in twee Duro’s: 101A (gelijk aan 81B) en 104A (gelijk aan 84B). Daarnaast hebben de wielen erg goede grip op gladde ondergrond zonder weg te glijden. Ze worden ook wel gezien als de snelste skateboard wielen die er op de markt te verkrijgen zijn.

Bones SPF P5 Sidecuts

Bones SPF P5 Sidecut wielen zijn de populairste wielen onder de vert en bowl pro skaters. Dit veelzijdige wiel brengt je support wanneer je in slides en grinds moet locken. Voor dit doel glijdt de P5 extreem snel. Dankzij het gevormde profiel blijft het artwork van het wiel intact.

Klik om te vergroten


4.4 Bones ATF

De “ATF” bij Bones’ ATF modellen staat voor All-Terrain Formula. Deze wielen zijn speciaal ontworpen om op elke ondergrond te skaten. Dat betekent dat deze veelzijdige wielen geschikt zijn voor street en transition skaten. Het ATF model bevat een wat zachter polyurethane en is te gek voor ruwe ondergronden. Soepel!

Bones ATF Wielen


4.5 Spitfire Formula Four

Spitfire Formula Four Wielen

Spitfire Formula Four Skateboard wielen zijn de meest populaire wielen op de markt. De speciale mix van urethane dat gebruikt wordt in deze wielen maken ze extreem flat spot-resistant. Daarnaast slijten deze wielen minder snel dan andere wielen op de markt en dit zijn de snelste wielen verkrijgbaar voor ruwe en gladde ondergrond. Met hun Formula 4 wielen garandeert Spitfire een snelle en uniforme slide. Als je op zoek bent naar de perfecte allround wielen, dan zijn de Spitfire Formula Four wielen de juiste keuze voor jou! Formula Four modellen zijn verkrijgbaar in 99A en 101A en zes verschillende vormen.

Formula Four Classic

Spitfire Formula Four Classic Wielen

Spitfire Formula Four Classic Shape wielen hebben hetzelfde profiel als de meeste skateboard wielen op de markt. Deze gevestigde vorm onderscheidt zich door zijn hoge snelheid en veelzijdigheid dankzij het smalle contactoppervlak. De perfecte allround wielen!

Formula Four Lock Ins

Spitfire Formula Four Lock Ins Wielen

De Spitfire Formula Four Lock In Shape skateboard wiel heeft een kegelvormige shape aan de buitenkant en een rechte edge cut aan de binnenkant. Deze asymmetrische vorm is perfect voor het locken van grinds op curbs en rails. Ideaal voor meer controle wanneer je op straat skate.

Formula Four Conical

Spitfire Formula Four Conical Wielen

Spitfire Formula Four Conical wielen zijn classic allround wielen met een kegelvormig profiel. Deze wielen reageren erg goed en zijn licht, wat ze perfect maakt voor het street skaten.

Formula Four Conical Full

Spitfire Formula Four Conical Full Wielen

De Spitfire Formula Four Conical Full model is breder dan de normale Conical. Dankzij het bredere contactoppervlak zijn ze erg stabiel en gecontroleerd, wat ze erg populair maakt voor street skaters die ook af en toe van mini ramp skaten houden.

Formula Four Radials

Spitfire Formula Four Radials Wielen

De Spitfire Formula Four Radials hebben een iets breder contactoppervlak voor meer controle en stabiliteit. Ze zijn erg snel en slijtvast. Een geweldig allround wiel met een neiging naar transition skaten.

Formula Four Radials Slim

Spitfire Formula Four Radials Slim Wielen

De Spitfire Formula Four Radial Slim model heeft een smaller contactoppervlak dan de normal Radial. Dit maakt hem lichter en sneller.