1
Griptape: Algemene Info

1. Griptape: Algemene Info

Griptape is een soort schuurpapier wat gelijmd is op de bovenkant van een skateboard deck. Het geeft grip voor je voeten en laat je verschillende tricks doen.

Waar is Griptape van gemaakt?

Het ruwe oppervlakte van griptape bestaat uit silicon carbide en geeft resistentie en frictie tussen je deck en de zolen van je schoenen. Zonder deze frictie zou het extreem moeilijk zijn om je dek de lucht in te krijgen.

Griptape komt in verschillende kleuren met verschillende prints en ontwerpen, merk logo’s of zelfs kleine uitsnedes. Sinds merken steeds vaker uit komen met decks met top print is doorzichtig grip ook populair.

Een standaard vel griptape is 9” bij 33” (22,8cm x 83.8cm) wat het geschikt maakt voor bijna alle decks. Voor wijdere decks en longboards zijn er ook grotere vellen met verschillende korrels. Je moet niet ultra grof longboard griptape gebruiken voor normaal skateboarden tenzij je elke week nieuwe schoenen wil kopen.

Skateboard Griptapes op skatedeluxe

2
Griptape Slijtage, Vervanging, Schoonmaken

2. Griptape Slijtage, Vervanging, Schoonmaken

Na verloop van tijd zal er door constante frictie tussen het oppervlakte en jouw schoenen slijtage ontstaan en het grip gladder worden. Tricks zullen lastiger zijn en je griptape slijt langzaam. Maak je niet druk, dit betekent niet dat je gelijk een nieuw deck hoeft te kopen. Nieuw griptape kan vaak ook helpen.

Oud griptape kun je het beste er af halen met een föhn. De warme lucht maakt de lijm vloeibaar waardoor het grip er makkelijk af komt en dan kun je er gewoon nieuw grip op plakken.

Tip: Mochten er nog lijmresten op je deck zitten heb je twee opties.
Optie 1: plak het nieuwe griptape er bovenop. Optie 2: Haal de restjes er af met nagellakremover.

Mocht je toch stof- en viezigheid op je griptape hebben, dan kun je deze eraf halen met een griptape cleaner. Een griptape cleaner verwijdert stof en ongewenste oneffenheden, reinigt je griptape en maakt het duurzamer. De video laat zien hoe het allemaal werkt. Als je griptape echt vies of modderig is, kun je een gewone schoen- of huishoudborstel gebruiken om hem voorzichtig schoon te maken.

3
Griptape er op plakken en luchtbubbels voorkomen

3. Griptape toepassen en luchtbubbels voorkomen

Hoe je de griptape op het deck krijgt, lees je in onze montagehandleiding of in de video.

Skateboard Montage Instructies

Om luchtbellen te voorkomen bij het aanbrengen van je griptape, moet je ervoor zorgen dat je het vel in kleine stappen aanbrengt. Zo voorkom je dat er lucht tussen de griptape en het deck komt. Mochten er toch kleine belletjes ontstaan, dan kunt u dit verhelpen door met uw griptape mesje een klein gaatje in de luchtbel te prikken, zodat de lucht kan ontsnappen.

Als dit alles je te ingewikkeld lijkt, kun je ook een anti bubbel griptape gebruiken. In dit geval zorgt een doorlopende perforatie in de griptape ervoor dat er bij het aanbrengen geen luchtbellen kunnen ontstaan. Eventuele overtollige lucht tussen het deck en de griptape kan gemakkelijk ontsnappen door kleine gaatjes in de tape.

PS In de skatedeluxe Skate Shop ontvang je gratis griptape bij aankoop van een deck! skatedeluxe merk griptape is geperforeerd, dus je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over luchtbellen.

3.1
Creatieve grip jobs

3.1 Creatieve ideeën om je griptape aan te brengen

Als je jouw fantasie de vrije loop wil geven, hebben we ook enkele ideeën voor gripjobs over hoe je je nieuwe skateboard anders dan normaal kunt grippen. Met grip jobs kun je je persoonlijke stempel op je skateboard drukken en je creativiteit uit te drukken. Speedstripe, Mosaic en Barcode zijn slechts enkele ideeën voor gripjobs om je nieuwe skateboard een creatieve draai te geven. De basisprocedure voor creatieve griptapes is hetzelfde als voor conventionele griptape applicatie.