1
Griptape: Algemene Info

1. Griptape: Algemene Info

Griptape is een soort schuurpapier wat gelijmd is op de bovenkant van een skateboard deck. Het geeft grip voor je voeten en laat je verschillende tricks doen.

Waar is Griptape van gemaakt?

Het ruwe oppervlakte van griptape bestaat uit silicon carbide en geeft resistentie en frictie tussen je deck en de zolen van je schoenen. Zonder deze frictie zou het extreem moeilijk zijn om je dek de lucht in te krijgen.

Griptape komt in verschillende kleuren met verschillende prints en ontwerpen, merk logo’s of zelfs kleine uitsnedes. Sinds merken steeds vaker uit komen met decks met top print is doorzichtig grip ook populair.

Een standaard vel griptape is 9” bij 33” (22,8cm x 83.8cm) wat het geschikt maakt voor bijna alle decks. Voor wijdere decks en longboards zijn er ook grotere vellen met verschillende korrels. Je moet niet ultra grof longboard griptape gebruiken voor normaal skateboarden tenzij je elke week nieuwe schoenen wil kopen.

Skateboard Griptapes op skatedeluxe

2
Griptape: Slijtage, Vervanging, Schoonmaken

2. Griptape: Slijtage, Vervanging, Schoonmaken

Na verloop van tijd zal er door constante frictie tussen het oppervlakte en jouw schoenen slijtage ontstaan en het grip gladder worden. Tricks zullen lastiger zijn en je griptape slijt langzaam. Maak je niet druk, dit betekent niet dat je gelijk een nieuw deck hoeft te kopen. Nieuw griptape kan vaak ook helpen.

Oud griptape kun je het beste er af halen met een föhn. De warme lucht maakt de lijm vloeibaar waardoor het grip er makkelijk af komt en dan kun je er gewoon nieuw grip op plakken.

Tip: Mochten er nog lijmresten op je deck zitten heb je twee opties.
Optie 1: plak het nieuwe griptape er bovenop. Optie 2: Haal de restjes er af met nagellakremover.

Zorg ervoor dat je schoenen schoon zijn voor je op je board stapt om je griptape schoon te houden. Anders zorgt het vuil niet alleen voor een vies griptape maar ook voor minder grip. Mocht je toch vies grip krijgen, kun je met een normale schoonmaakborstel je grip schoonmaken. Vraag maar aan je ouders, die hebben vast nog wel een oude borstel liggen.

3
Griptape er op plakken en luchtbubbels voorkomen

3. Toepassen en luchtbubbels voorkomen

Om luchtbubbels te voorkomen als je je griptape er op plakt, moet je je grip er op plakken in kleine verhogingen. Hierdoor komt er geen lucht tussen het griptape en deck. Mochten er toch bubbels ontstaan kun je er een klein gaatje in prikken met je griptape cutter om de lucht er uit te laten.

Skateboard Montage Instructies  

Als het allemaal te moeilijk klinkt kun je ook anti-bubbel griptape gebruiken. Hier in zitten standaard al gaatjes die de lucht er tussen uit laten.

P.S.: In de skatedeluxe Skateshop krijg je gratis griptape bij aankoop van elk deck! SK8DLX griptape is geperforeerd zodat je je niet zorgen hoeft te maken over luchtbubbels.

Griptape in de skatedeluxe Skateshop   Meer weten? Check de skatedeluxe Skateboard Wiki