13
April 2023
2023-06-29T15:20:51+02:00

Met de Zahba skateschoen introduceert Vans de ImpactWaffle technologie: een driedelige cupzool constructie die is ontworpen voor verbeterde impact bescherming en boardfeel. We hebben de op Zion Wright geïnspireerde Vans schoen voor je getest!

Een cupzool die presteert als een vulczool? Wat zit er achter ImpactWaffle?

Als het op skateschoenen aankomt, zijn er in principe twee soorten: gevulkaniseerde en cupzoolconstructies (en een paar tussenliggende experimenten). Vans is populair vanwege hun gevulkaniseerde zolen. Veel skaters zijn trouw aan Vans vanwege het superieur boardgevoel en de grip. Bij sommige vulc schoenen ontbreekt het echter aan bescherming tegen impact en stabiliteit – eigenschappen die veel schoenen met cupzolen wel bieden.

Vans Zahba Skate Schoenen Review

De Vans Zahba is ontworpen om aan beide behoeften te voldoen. Daarom heeft Vans de ImpactWaffle zool ontwikkeld. Het bevat twee gegoten lagen VR3Cush™ foam geplaatst in een SickStick™ rubberen buitenzool. Zion Wright is momenteel een van de meest veelzijdige skateboarders in de scene. Laten we eens kijken of zijn schoen dat ook is.

Vans Zahba Skate Schoenen Review

Vans Zahba fit, uitpakken & eerste sessie

De fit van de Vans Zahba zou ik omschrijven als true to size. Ik raad aan om de Zahba in je gebruikelijke maat te bestellen. Voor mij voelde het iets breder aan de bal van mijn voeten en eerder smal aan de voorkant. Vanwege de platte binnenzool merkte ik dat de Zahba niet zoveel ondersteuning voor de voetboog had in vergelijking met andere skateschoenen van Vans, d.w.z. PopCush binnenzolen.

Vans Zahba Skate Schoenen Review

Tijdens mijn eerste stappen in de Zahba merkte ik dat de schoen niet zo flexibel was maar veel lichter was dan de meeste Vans schoenen die ik heb geskate. De buitenzool is iets harder met diepe groeven en verschillende loopvlakpatronen. Dit zou de zool meer duurzaamheid moeten geven waar het nodig is.

De schoenen hadden een geweldige flick direct uit de doos. Meestal moet ik Vans schoenen inlopen en de foxing-tape met een paar tricks ‘vormen’. De ImpactWaffle zool heeft dat niet nodig en biedt de perfecte hoeveelheid grip voor een krachtige flick. De buitenzool van de schoen voelde niet zo grippy aan als een gevulkaniseerde zool. Maar ik denk niet dat dit door het materiaal komt, maar meer door de aanvankelijke stijfheid van de zool. Na verloop van tijd werd de Zahba veel gripvaster.


Vans Zahba Skate Schoenen Review

Prestaties & duurzaamheid van de Vans Zahba – Wear Test

Voor mijn review heb ik de Vans Zahba geskate met een vers board. Na voornamelijk street skaten, met name ledge en flat bars, moet ik zeggen dat de schoen meer impactondersteuning biedt dan ik had verwacht.

Vans Zahba Skate Schoenen Review

De schoen heeft een uniek gevoel in vergelijking met andere Vans skateschoenen. Ik heb in het verleden veel skateschoenen met cupzolen geskate. Het boardgevoel van de Vans Zahba deed me een beetje denken aan de Busenitz van het merk met de drie strepen. Je hebt een aanzienlijke hoeveelheid controle in de tenen in de Zahba waardoor Kickflips geweldig aanvoelt.

De Vans Zahba na 10 uur skaten

De schade in het olliegebied was minimaal. Ik was verrast dat de meeste slijtage zich bevond op de plek waar de Vans Side Stripe op de schoen is geplaatst. In zekere zin diende het als extra bovenlaag en draagt het bij aan de duurzaamheid van de schoen. Verder vertoonde de schoen nauwelijks gebruikssporen. De buitenzool zag er nog zo goed als nieuw uit.

Vans Zahba Skate Schoenen Review

20 uur lang geskate op de Vans Zahba

Toen ik een transition aan het skaten was, voelde ik direct de tussenzool van ImpactWaffle foam. Het biedt reactievermogen en ik voelde de concave van mijn board heel goed. Natuurlijk weerspiegelt het boardgevoel van de Zahba niet het boardgevoel van gevulkaniseerde Vans, maar er ontbreekt niet veel.

Na een tijdje herkende ik steeds meer slijtage aan de lace bar. Toen ik ongeveer 20 uur op de Zahba had geskate, begonnen de veters te scheuren. Dit kan een effect zijn van de onopvallende SickStick buitenzool. Als je een deck berijdt met een zeer steile nose, zou ik dit een probleem kunnen zien worden. Op dit moment was er echter nog geen significante schade zichtbaar naast de bovenkant van de lace bar en de zijstreep.


Prime time van de Vans Zahba: 30 uur skaten

Afgezien van de geconstateerde slijtage is de Zahba zeer duurzaam. Na 30 uur skaten op een gloednieuw board, vertoont de buitenzool minimale slijtage en verrassend veel grip. Hoogwaardige materialen en knowhow van Vans geven de schoen een zeer duurzaam ontwerp. Voor mij is het belangrijkste aspect van de schoen de consistente stevigheid en stabiliteit. Het behoudt zijn shape en structuur om bescherming, impactabsorptie en stabiliteit te bieden tijdens het skaten.


Vans Zahba Skate Schoenen Review

Ik denk dat de komende 20-30 uur met deze schoenen de beste zijn die ze te bieden hebben.

Nadelen van de Zahba

De schoen biedt niet veel ventilatie. Om eerlijk te zijn, dit is moeilijk bij elke schoen met een toe cap van één materiaal en het onderliggende rubber. Voor mij deden de perforaties in de neus gewoon niet hun werk.

De vulling rond de hiel was iets te zacht voor mij. Ik heb het gevoel dat hier meer materiaal had kunnen worden gebruikt. De kraag van de schoen voelt vrij dun aan in vergelijking met de goed gestructureerde voorkant van de schoen.

Conclusie: Is de Vans Zahba skateschoen voor jou gemaakt?

De Zahba is een geweldige allround schoen die geschikt is voor alle soorten skaten. De voordelen van street skaten zijn bijna perfect dankzij de ImpactWaffle zooltechnologie. Het belangrijkste is dat de zool en de DuraCap versteviging hun structuur voor een lange tijd behouden en blijvende ondersteuning en stabiliteit bieden zonder in te boeten aan boardfeel. Als je een supersnelle skateschoen nodig hebt, is de Zahba je nieuwe beste vriend. Als je de neiging hebt om je enkel regelmatig te rollen, denk ik dat er meer geschikte modellen voor je zijn.


Voordelen

  • Fantastische mix van impactbescherming en boardfeel
  • Perfecte flick vanaf het begin
  • Minimale stiksels in gebieden met hoge slijtage
  • Duurzame buitenzool

Nadelen

  • Veters scheurden snel
  • Binnenzool heeft weinig ondersteuning van de voetboog
  • Dunne vulling rond de enkel

Über