16
oktober 2016
2016-10-15T10:35:33+02:00

Het is geen geheim dat de meeste skateboard decks gemaakt zijn van 7-ply maple. Maar hoe wordt deze boom tot een deck gemaakt? Hier zijn 10 feiten die je waarschijnlijk niet wist over de bouw van een skateboard deck. Of wel soms?

Skateboard Decks Close Up Gentsch

1:  Skateboards zijn gemaakt van hard maple hout dat meestal komt uit de Great Lakes in Noord Amerika. De koude natte lucht in deze regio zorgt voor korte groei seizoenen wat weer zorgt voor hoge bomen met grote dichtheid. Het hout van deze bomen is erg stijf en daarom perfect om van een grote stair te springen.

2:  De gemiddelde boom die wordt gebruikt voor de productie van een skateboard is 60 tot 80 jaar oud. Alleen de 2 tot 8 meter van deze 30 meter hoge bomen wordt gebruikt voor het skateboard. De rest van de boom wordt gebruikt als meubels en houten vloeren.

3:  De grote machines die worden gebruikt om deze bomen neer te halen werkt alleen als de grond sterk genoeg is anders kan de machine de grond in zakken. Dat betekend dat tijdens de lente en in de regenachtige herfst ze niet gebruikt kunnen worden. Om deze reden zit er heel wat planning aan vast want een klein foutje kan zorgen voor een wereldwijd tekort aan skateboards.

Skateboard Deck Delamination Gentsch

4:  De houtblokken worden verstuurd naar een fineer molen waar ze worden pgeslagen voor 3 maanden. In deze periode worden de stronken constant gewaterd om ze niet te doen uitdrogen en splijten.

5:  Voor ze gesneden worden worden de stronken ondergedompeld in heet water voor 24 uur om het hout iets zachter te maken. Als ze de 50% vochtigheid hebben bereikd worden de houtblokken met hoge snelheid tegen het mes gehouden. Het resulterende fineer wordt dan gezaagd, gedroogd en opgestuurd naar de houtbewerker.

6:  10% van jouw skateboard bestaat uit water. Denk daar maar eens aan de volgende keer als je op een hete dag aan het skaten bent en dorst krijgt. Als je board uitdroogt wordt hij broos en is de kant op chips veel groter. Als hij nat wordt wordt hij nog zwaarder en verliest het zijn pop.

Skateboard Broken Chipped Gentsch

7:  Hout is een organisch materiaal dat vocht in en uit ademt. Hierom is je board in je auto laten liggen geen goed idee. Als het erg heet wordt zal het hout opwarmen en de vochtigheid er uit halen. Het board zal dus van vorm en feel veranderen. Dit gebeurt ook als je je board in de zon, voor heaters of ventilators laat liggen.

8:  Het duurt ongeveer 3 tot 6 maanden van het moment dat de boom wordt omgehakt totdat hij in de shop ligt. Het gemiddelde 7-ply board heeft 3 tot 5 bomen er in zitten.

9:  Een pro model deck van een grote company heeft hetzelfde gekost voor jaren, laten we zeggen voor de laatste 30 jaar. ( rond de €60, $60, £60) Tijdens die 30 jaar is de prijs van het maple hout verdrievoudigd. Dit betekend dat de winst marge van een skateboar verkopen ongeveer een derde kleiner is als dat het ooit was.

10:  De reden dat skateboards nog steeds van hout worden gemaakt is vooral de prijs. Als je een ander soort high tech materiaal zou gebruiken zou de prijs al gauw boven de 1000 euro stijgen, een prijs die geen consument zou betalen!

Über