08
January 2024
2024-01-08T08:17:50+01:00

Voor degenen die fan zijn van het merk, is de NB 574 geen nieuw silhouet. Het is een van de meest voorkomende modellen die door het merk worden verkocht. Het is een eenvoudig silhouet dat niet al te veel onnodige toevoegingen heeft. Deze aanpak werd toegepast bij het ontwerpen van de New Balance Numeric 574 Vulc.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

Ik heb de tijd genomen om de schoen te testen om erachter te komen wat NB Numeric te bieden heeft voor fans van gevulkaniseerde skateschoenen. Ik heb geprobeerd de schoen op alle mogelijke obstakels te skaten om erachter te komen wat de voor- en nadelen zijn en of dit model de extreme populariteit van het originele NB 574 silhouet waarmaakt.

Eerste indruk en fit

Mijn eerste indruk van de schoenen is dat de kenmerken verrassend minimaal zijn, maar goed doordacht met een update voor skateboarden. Het bovenwerk is een mix van dik suède, mesh en leren details. Het mesh ontwerp zorgt voor ademend vermogen aan de voorkant van de voet en tong. De tong is niet bijzonder dik en wordt niet op zijn plaats gehouden door extra ondersteuning. Ik voel dat de toe cap, het olliegebied en de flick zijn versterkt met een extra beschermingslaag die behoorlijk stevig aanvoelt.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

Door het suède en de extra ondersteuning voelt de toe cap vrij stevig aan, maar de gevulkaniseerde zool is behoorlijk flexibel. De witte band in gevulkaniseerde schoenen die het bovenwerk en de zool bij elkaar houdt, wordt foxingtape genoemd. De foxingtape heeft een matte afwerking en voelt behoorlijk gripvast aan. Ik zou zeggen dat het wat dikker is en harder aanvoelt dan andere gevulkaniseerde merken.

De kraag van de schoen heeft een versterkte hiel met lichte vulling rond de achillespees die niet omvangrijk of beklemmend aanvoelt, maar behoorlijk stevig is. Hierdoor bleef mijn hiel goed op zijn plaats. Toen ik de schoenen aantrok, merkte ik dat ze niet erg omvangrijk aanvoelen, maar eerder licht. Ik heb een wat bredere voet, dus sommige schoenen voelen in het begin nogal strak aan. Met de NB Numeric 574 Vulc had ik daar geen probleem mee.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

De schoen heeft een normale maat, maar als je het niet zeker weet, neem dan een halve maat groter voor dit model, omdat deze niet zo veel uitrekt.

Na de eerste 10 uur skaten

Ik zal eerlijk zijn dat de eerste 10 uur in deze schoen zwaar waren en ik zal zeggen dat het grotendeels mijn schuld was. Mijn ervaring is dat gevulkaniseerde schoenen zo flexibel zijn dat ze veel uitrekken. Ik hou ervan om gevulkaniseerde schoenen wat kleiner te skaten, zodat ze uitrekken en zich perfect naar mijn voet vormen als de schoen inbreekt.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

Dit was een grote fout bij dit model. De zool is niet zoals elke gevulkaniseerde schoen waarmee ik al een tijdje heb geskate vanwege twee belangrijke verschillen. De vorm van de tussenzool is schuin en de stevigheid en dikte van de opstaande band zorgt ervoor dat de schoenen niet uitrekken. Beide zijn erg belangrijk voor skaters met gevulkaniseerde schoenen en het teengevoel.

Wat is een schuine tussenzool? Wanneer je de binnenzool uit de schoen haalt, is de resterende binnenkant van de schoen de tussenzool. Bij de NB 574 Vulc voel je hoeveel dikker de hielzijde van de schoen is vergeleken met de bal van de voet en de teenzijde. De Ortholite® binnenzool is ongeveer 5 mm dik aan zowel de teen- als de hielzijde van de binnenzool, maar toch voel je hoe de hiel hoger staat, dankzij het ontwerp van de schuine tussenzool.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

Ten tweede duwt dit ontwerp de tenen ook behoorlijk naar de voorkant van de schoen, wat in mijn geval behoorlijk pijnlijk was. Hoewel de schoen behoorlijk flexibel is, gaf de dikke opstaande band niet zoveel mee aan de voorkant, wat leidde tot verbrijzelde tenen bij het vallen en springen van het board.

De combinatie van schuine tussenzool, extra stevige opstaande band en de iets ondermaatse fit maakte deze schoen erg moeilijk te shredden. Na 10 uur skaten met de schoen besloot ik om ze nog wat in te lopen.

Na 20 uur skaten

Ik breng de volgende tien uur door met het skaten van de schoenen op een kleinere transition met ook wat flatground skaten. Ik merkte dat de vorm van de schoen inmiddels nog steeds een beetje klein was, maar was uitgerekt tot de gewenste maat. Dit kostte nogal wat tijd aangezien ik ruim een maand regelmatig in de schoen liep.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test
New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

De flick op deze schoen was een tijdje een van mijn favorieten, omdat de toe box precies bij de natuurlijke vorm van mijn voet past zonder enig deel van mijn voet in een punt samen te drukken. De zool begon meer te slijten, niet door het pushen, maar door het draaien van mijn voorste voet op het board tijdens het skaten.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

De schoen voelde aan als een stevigere straat shape schoen met alle voordelen van een gevulkaniseerde zool voor de transition. Ik vond het het leukst om een spine van 1,5 meter te skaten, omdat ik een streetstyle stabiliteit voelde, maar een grote precisie van de gevulkaniseerde schoenstijl.

Na 30 uur skaten met de NBN 574

De laatste tien uur heb ik vooral doorgebracht op een nieuw deck, dat veel steiler was, met nieuwe grip. Ik dacht dat ik vrij snel door de schoenen zou scheuren in het ollie gebied, maar tot mijn verbazing was de duurzaamheid van de schoen opnieuw bovengemiddeld.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

Ik skate voornamelijk op ledges en deed manuals. Vanwege de middenzool had ik het gevoel dat ik aan het skaten was met een schoen die meer voor straat was gemaakt dan voor gevulkaniseerde schoenen. De foxingtape was geweldig in het opvangen van de meeste schade van ollies en het steile shaped board met de verse grip maakte de flick te gripvast.

Het rubber in deze schoen heeft meer grip dan de meeste, vooral in de foxing tape. De vorm en flexibiliteit van de zool weerhielden mij er niet van om de juiste voetplaatsing voor manuals te vinden. Ik hield van het gevoel van de schoenen in de tenen en de ballen van de voeten. De foxing tape was niet te dik om een beetje manoeuvreerbaarheid te bieden.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

De stevige foxingtape behoudt de vorm van de schoen, maar biedt veel boardgevoel om de perfecte pinch te vinden voor Crooked Grinds, BS Smith Grinds en BS Tailslides. De toe box is perfect voor technisch ledge skaten, vooral voor degenen die sommige schoenen te smal vinden.

Conclusie – Voor wie is deze schoen bedoeld?

Ik zou zeggen dat dit een geweldige allround schoen is voor iedereen die op zoek is naar eenvoud. Het biedt een superieure beweging voor mensen die de voorkeur geven aan een iets bredere toe box. Het biedt superieure bescherming voor iedereen die zijn foxing tape meer verslijt dan andere delen van de schoen. De structuur van de schoen behoudt zijn vorm door de dikke foxing tape en verhoogde middenzool.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

Ik raad deze schoen aan voor iedereen die de NB Numeric 272 heeft geskate maar wat meer stabiliteit nodig heeft. Ik raad je aan deze schoen niet te kopen als je jouw eigen op maat gemaakte binnenzool van meer dan 5 mm dik moet gebruiken. Als je de voorkeur geeft aan een platte tussenzool, zou ik deze schoen ook niet aanbevelen. Als je op zoek bent naar een lage schoen met een gevulkaniseerd boardgevoel maar een stevigere structuur, dan is de New Balance Numeric 574 Vulc de perfecte schoen voor jou.

New Balance Numeric 574 Vulc Wear Test

Voordelen

  • Duurzaamheid
  • Grote toe box voor een bredere voet
  • Zeer gripvaste foxing tape
  • Rekt niet uit zoals de meeste gevulkaniseerde schoenen

Nadelen

  • Niet voor op maat gemaakte inlegzolen met verhoogde heels

Leave a Reply

Über