21
juni 2015
2017-10-23T11:16:41+02:00

Skateboarden zonder skate videos? Echt niet!

Skate videos hebben de afgelopen jaren een dikke ontwikkeling meegemaakt. De lage budgetten van VHS producties uit de jaren 80 hebben zich ontwikkeld in professionele cinema art in 4K. Maar je mag nooit de tijden vergeten toen we VHS tapes keken, uitwisselde en lief hadden.

SK8DLX VHS Deck Series

Tegenwoording kan iedereen een clip of korte edit op Instagram delen. Vroeger was de enige mogenlijkheid om je footage te delen met de wereld een VHS tape maken. De enige die het eigen materiaal zagen was je crew of de locals in de skate shop. Maar er is een ding wat niet aan skate video’s is veranderd: het staat voor de image van het merk en zijn team rijders

Daarvoor zijn creativiteit, individualiteit, kennis en heel veel volharding de key tot het maken van een goede skate video. Het begint met veel technische gear en stopt niet bij de kennis van spots. Een unieke stijl en goede vibes zijn elementair tot het maken van een memoriabele edit.

Hier willen je tien classic video parts laten zien die je door de geschiedenis van skateboard video’s laat gaan. Dit is zeker geen beoordeling of top 10, doordat er gewoon te veel geweldige video’s bestaan.

Als voorbeeld? Plan B – ‛True’ | és – ‛Menikmati’ | Lakai – ‛Fully Flared’ | Supreme – ‛Cherry’ | DC – ‛The DC Video’ | Emerica – ‛Stay Gold’ | Zero – ‛Misled Youth’ …om er maar een paar op te noemen…

Veel kijkplezier!


Mark Gonzales – ‘Video Days’ (Blind, 1991)

Laten we beginnen met een part van Mark Gonzales uit een van de bekendste en meest invloedrijkste video ooit. Spike Jonze heeft met ‘Video Days’ waarschijnlijk de fundering van zijn carrière gelegd en het heeft een significant effect gehad op hoe skate video’s er in de opvolgende jaren uit zou gaan zien.

Directed by: Spike Jonze


Guy Mariano – ‘Mouse’ (Girl, 1996)

Naast Guy Mariane kun je ook naar de jonge Eric Koston kijken, net als Rick Howard en Mike Carroll in ‘Mouse’ die je tricks laten zien waar je mond van open gaat staan. Als je hierdoor niet hyped wordt dan weten we niet zo goed waardoor wel.

Directed by: Spike Jonze


Jamie Thomas – ‘Welcome To Hell’ (Toy Machine, 1996)

In hetzelfde jaar als ‘Mouse’ kwam de langverwachte Toy Machine video uit en de ender part van Jamie Thomas is minstens zo berucht als het verhaal achter de release van de video. Daarnaast kun je kijken naar 20 jaar oude footage van Brian Anderson, Ed Templeton, Elissa Steamer en nog veel meer.

Directed by: Jamie Thomas


Peter Smolik – ‘Fulfill the Dream’ (Shortys, 1998)

Steve Olson, Sammy Baptista, Peter Smolik, Chad Muska… klinkt dat voor jou als de perfecte skate video? Geen twijfel mogelijk dat de video ‘Fulfill The Dream’ van Shortys een openbaring was voor veel skateboarders uit eind jaren 90, niet alleen vanwege de muziek.

Produced by: Tony Buyalos & Ape Hamrick


Jason Dill – ‘Photosynthesis’ (Alien Workshop, 2000)

In 2000 werd ‛Photosynthesis’ door Alien Workshop uitgebracht. De wilde video montages hadden een grote impact op veel moderne skate video’s. Starring: Anthony Van Engelen, Danny Way, Jason Dill, Josh Kalis, Rob Dyrdek en nog veel meer. NBD’s en gouden momenten van puur skateboarden!

Directed by: Joe Castrucci


Geoff Rowley – ‘Sorry’ (Flip, 2002)

Naast ‛Photosynthesis’ van Alien Workshop was ‘Sorry’ van Flip Skateboards een kandidaat voor de beste video van het millennium. Skateboarden van Ali Boulala, Arto Saari, Bastien Salabanzi, Geoff Rowley, Mark Appleyard, Alex Chalmers, Tom Penny en Rune Glifberg hebben dit tot een instant classic gemaakt.

Directed by: Fred Mortagne


Heath Kirchart – ‘This Is Skateboarding’ (Emerica, 2003)

Zegt ‛This Is Skateboarding’ van Emerica je helemaal niks? Stop met wat je aan het doen bent, ga zitten en kijk deze video. 45 minuten aan Bryan Herman, Ed Templeton, Erik Ellington, Kevin ‚Spanky‘ Long, Andrew Reynolds, Heath Kirchart… nog vragen?

Directed by: Jon Miner, Mike Manzoori


Chris Haslam – ‘Cheese & Crackers’ (Almost, 2006)

Er is bijna niemand die een mini ramp zoals Chris Haslam kan skaten. Daarvoor is de meer dan tien jaar oude video genaamd ‘Cheese & Crackers’ met Chris Haslam en Daewon Song een tijdloze classic die niet voor nog meer entertainment kan zorgen. Spoiler alert: Blunt to Fakie Triple Kickflip out – Holy F@%k!

Directed by: Chris Haslam


Wes Kremer – ‘Skateboarding is Forever’ (DC, 2010)

Met deze part had Wes Kremer al een beetje aangekondigd dat hij ooit de titel SOTY zou winnen. Zijn losse en gemakkelijke stijl hebben veel skateboarders geïnspireerd. In ‘Skateboarding Is Forever’ zit ook footage van Matt Miller, Greg Myers, Marquise Henry en Evan Smith.

Directed by: Mike Poore


Vans – ‘Propeller’ (2015)

Dat dit een modern classic is valt niet over te discussiëren. 63 minuten aan rauw, puur en eerlijk skateboarden. Starring Chima Ferguson, Anthony Van Engelen, Andrew Allen, Geoff Rowley, Chris Pfanner, Curren Caples, Daniel Lutheran, Tony ‚TNT‘ Trujillo, Kyle Walker, Gilbert Crockett en meer.

Directed by: Greg HuntBTW: Wat is jouw favoriete skateboard video?

Über

Hi, I'm Kristian and I have a passion for snowboarding, skateboarding and some fresh new gear! Combining these passions in my work is a dream come true, so I'm happy to keep you boys 'n girls posted with all the latest news! #shredeverydamnday