13
July 2022
2022-07-13T10:52:27+02:00

De etnies Marana Fiberlite is een skateschoen die zijn gelijke niet kent. Het al lang gevestigde merk als het gaat om skateschoenen heeft een paar schroeven aan de Fiberlite Marana gedraaid en uitgerust met een hele reeks nieuwe functies en verfijningen.

etnies Marana Fiberlite Wear Test

Eerste impressie & fit van de etnies Marana Fiberlite

Vanaf de eerste indruk heeft de etnies Marana Fiberlite mij direct overtuigd. Het materiaal voelde van hoge kwaliteit en goed verwerkt. Ik heb al verschillende schoenen van etnies geskate en wist daarom dat ik niet teleurgesteld zou zijn.

etnies Marana Fiberlite Wear Test

In de regel hebben skateschoenen van etnies naar mijn mening een wijde fit. De Marana Fiberlite leek mij daarentegen vrij smal. Ik zou toch je normale maat adviseren. De strakke fit had een positief effect op mijn boardgevoel en flick gedrag. Ik had echter het gevoel dat de schoen in het begin wat stugger was dan normaal.

etnies Marana Fiberlite Wear Test

Vanwege de resistente materialen lijkt de Fiberlite in het begin behoorlijk hard en had ik wat langer nodig om de schoen in te breken. Toen ik eenmaal gewend was aan de fit en de schoen zachter aanvoelde, voelde ik me er de hele tijd erg comfortabel in. Op geen enkel moment tijdens de test had ik het gevoel dat de schoen vorm of stabiliteit verloor.

Boardgevoel & Grip – Fiberlite Performance

Vanwege het stijve gevoel voelde de Fiberlite aan het begin van de test bij sommige tricks een beetje sponsachtig aan – het heeft alleen tijd nodig gehad. Na slechts een paar uur had ik echter een heel vertrouwd gevoel en een uitstekende beweging in de schoenen.


etnies Marana Fiberlite Wear Test

De Michelin zool zorgt voor een constant goede grip. Op geen enkel moment had ik het gevoel dat ik van het board gleed of me op wat voor manier dan ook onzeker voelde. Mijn voeten waren altijd goed beschermd dankzij het Pro Foam Lite 1 voetbed en zelfs zwaardere impacts waren geen probleem.

Technische feiten van de etnies Marana Fiberlite

De etnies Marana Fiberlite is de geavanceerde versie van de etnies Marana. De schoen is voorzien van nog meer technische verfijningen. De Fiberlite technologie van Michelin maakt gebruik van een dunne textiel rubberstof in het voorvoetgedeelte van de zool en zorgt zo voor een laag gewicht met verbeterde flexibiliteit.

etnies Marana Fiberlite Wear Test

Een goede luchtcirculatie wordt verzorgd door het “Flo2” systeem en de STI Evolution Foam tussenzoolconstructie zorgt ervoor dat de voeten altijd goed beschermd zijn. Dus ook grotere gaps en stairs skaten is voor de etnies Marana Fiberlite geen probleem.

etnies Marana Fiberlite Wear Test

De beproefde Michelin Fiber Lite Performance rubberen cupzool geeft de schoen echt goede grip en gaat schijnbaar eeuwig mee. Andere subtiliteiten zijn bijvoorbeeld elastische tongriemen, een verstevigd hielgedeelte, verborgen veters en een gewatteerde tong en zoom.

Duurzaamheid

Qua duurzaamheid is de etnies Marana Fiberlite echt iets bijzonders. Ik heb de schoen ongeveer 15-20 uur geskate en hij vertoont heel weinig tekenen van slijtage. Ik skate voornamelijk op straat en doe veel flip tricks – er is niet veel te zien in de gebruikelijke slijtplekken, afgezien van enkele krassen.


etnies Marana Fiberlite Wear Test

Vooruitzichten: tot nu toe heb ik ongeveer 30+ uur in de schoen geskate en hij houdt het nog steeds heel goed. De afzonderlijke krassen zijn nu gecombineerd om een gelijkmatige slijtage te vormen. Slijtage houdt natuurlijk niet op, maar de schoen is nog lang niet klaar en ik zal hem zeker nog een hele tijd kunnen skaten.


Conclusie

De etnies Marana Fiberlite heeft me over de hele linie overtuigd. De iets smaller gesneden low-cut versie van de Marana is ongelooflijk duurzaam, heeft veel grip en geeft na enige break-in tijd een uitstekend boardgevoel. Door de vele technische verfijningen en de bovengemiddelde duurzaamheid is zelfs de hoge prijs te rechtvaardigen.

Voordelen

  • Boardgevoel
  • Duurzaamheid
  • Ademend
  • Demping

Nadelen

  • break-in periode
  • Prijs

Über