27
September 2022
2023-06-29T15:22:30+02:00

De lagers van SKF worden al vele jaren gebruikt in skateboarden, maar zijn er nooit speciaal voor ontwikkeld. Pas sinds 2022 zijn er weer speciale skateboard lagers van SKF. We hebben de nieuwe SKF Skateboarding Standard lagers voor je onder de loep genomen.

Kwaliteitslagers van SKF Skateboarding – Made in Italy

Op de markt voor skateboard lagers vind je lagers in het midden- en lagere prijssegment die voornamelijk uit het Verre Oosten komen. SKF vertrouwt al lang op de productie in de eigen fabriek in Italië.

SKF Skateboarding lagers test | unboxing

Het is bekend dat SKF lagers ook geschikt zijn voor skateboarden. Wat goed genoeg is voor een vliegtuigmotor, zou ook moeten werken op je skateboard – toch? Naast de standaard lagers biedt SKF Skateboarding nu twee professionele lagers van Oskar Rosenberg en Ishod Wair, evenals een keramische versie.

SKF Skateboarding test | lagers voorkant & achterkant

Het bijzondere van SKF lagers is dat de achterkant van de lagers afgedicht is. Andere merken laten hun lagers aan deze kant open of gebruiken shields, zoals aan de voorkant. SKF lagers hebben het voordeel dat eventuele verontreinigingen van deze kant niet in de binnenzijde van de lagers terechtkomen. Maak je geen zorgen, de shields aan de voorkant kunnen normaal worden verwijderd, zodat je de lagers zoals gewoonlijk kunt reinigen.

SKF Skate Lagers getest: geluid, snelheid & duurzaamheid

In het begin had ik wat tijd nodig om te wennen aan de SKF standaard lagers, omdat ze in het begin heel stil rollen. Dit is echter geen tekortkoming, integendeel – de lagers zijn meer gesmeerd dan je gewend bent om veel andere lagers bij skateboarden te vergelijken.

Pre-olied SKF lagers voor lange prestaties

Het vet in de lagers heeft hier een beschermende werking. Want zoals je waarschijnlijk weet, zijn de grootste vijanden van lagers vuil en vocht, die het lager binnendringen, het vervuilen of roest veroorzaken. In het ergste geval verslechtert dit de rolprestaties door de wrijving aan de binnenkant te vergroten.

SKF skate lagers shields

De smeerlaag voorkomt dit in SKF Skateboarding lagers en zorgt voor bijzonder langdurige prestaties. Het klassieke “rollende geluid” lijdt natuurlijk wat. Als je de shields van de lagers wilt “poppen” kan dat natuurlijk, maar dan moet je misschien wat inleveren op het gebied van duurzaamheid.

Het smeermiddel heeft geen negatieve effecten op de snelheid, de lagers rollen buitengewoon goed en vooral over een lange periode. De twee pro-lagers van Oski & Ishod rollen iets harder, omdat ze minder smering hebben.

SKF lagers in Spitfire wielen

Al met al heb ik de nieuwe SKF lagers ongeveer drie maanden getest, niet één keer schoongemaakt en ben er nog steeds zeer tevreden over. Niets knarst, hapert of suggereert dat ik in de nabije toekomst nieuwe lagers nodig zal hebben.

Conclusie

Met de lagers van SKF Skateboarding maak je in ieder geval de juiste keuze. Hier krijg je hoogwaardige, duurzame kogellagers – Made in Italy – en voor een eerlijke prijs. De lagers, waarop het uitmuntende SKF Skate Team vertrouwt, moeten in ieder geval een keer op elk skateboard worden uitgeprobeerd.


Voordelen

  • Hoge kwaliteit voor een eerlijke prijs
  • Gemaakt in Italië
  • Lange levensduur door uitgebreide voorsmering

Nadelen

  • Geen

Über