28
February 2023
2023-03-20T08:44:25+01:00

Ben jij het type skater dat altijd hetzelfde soort trucks gebruikt? Misschien is het tijd voor een verandering: we hebben de volledig herziene Royal skateboard trucks voor je getest. Ontdek hoe de Royal Ultra Light trucks presteren!

Ken je merk: over Royal Trucks

Royal Trucks werd opgericht in 1999 door Guy Mariano en Rudy Johnson, enkele van de meest invloedrijke straatskateboarders. In de afgelopen jaren waren er klachten over de truck en hun ontwerp. Zoals elk goed skatemerk, heeft het team bij Royal Trucks geluisterd. De truck heeft een volledige redesign ondergaan.

Zach Allen Royal Trucks Ad

Wat is er nieuw aan de herontworpen Royal trucks?

De nieuwe Royal truck is ontworpen door Mike Carroll (Girl Skateboards, Lakai Footwear). De belangrijkste feature is de nieuwe geometrie genaamd “Sacred Geometry” met een zeer responsieve draai. De nieuwe Royals zijn ook 25g lichter dan de voorganger en hebben meer kingpin ruimte om hang ups te voorkomen tijdens Smiths & Feebles.

Royal Skateboard Trucks Ultra Lights Design

Ook nieuw zijn handgegoten bushings en pivot cups en een nieuwe productiemethode, die Royal “Fusion Cast” noemt. Deze methode maakt Royal Trucks naar verluidt zelfs sterker dan gesmeden skateboardtrucks – momenteel de gouden standaard in de industrie.

Royal Skateboard Trucks Ultra Lights Design

Vanaf nu zijn de nieuwe Royal trucks verkrijgbaar als standaardversie, Ultra Lights en Inverted. Royal Ultra Light trucks worden geleverd met holle kingpin en as, waardoor ze 7% lichter zijn. Royal Inverted trucks hebben een omgekeerde kingpin voor nog meer kingpin ruimte.

De maatbeschrijving van Royal trucks is gebaseerd op de hangerbreedte. Je kunt ze bij skatedeluxe krijgen voor boards van 7.5″ tot 8.75″, met een marge van 0.125″ (onze aanbeveling).

Royal Trucks Ultra Lights Skate Test

Voor mijn test had ik het geluk om een set Royal Trucks Ultra Light 144s te krijgen – perfecte pasvorm voor een 8.25″ deck. De trucks hebben een zeer eenvoudige uitstraling met minimale branding op de baseplate. Alle Royal trucks zijn 52mm hoog, daarom karakteriseren we ze als Mid trucks. Met elk 318g zijn Royal 144 Lights vergelijkbaar met Thunder 148 Hollow Lights. Beide perfecte “plaza trucks” in mijn ogen.

Royal Skateboard Trucks Ultra Lights Review

Ik reed mijn Royal Ultra Light trucks ongeveer drie maanden op drie verschillende setups. Ik skated voornamelijk in skateparks, dus de trucks kregen niet zoveel slijtage als verwacht van street spots. Qua obstakels concentreerde ik me op richels, rails, manual pads en mini-ramp. Ik nam de nieuwe Royal trucks ook mee naar grotere quarters en had drie slappy sessies.

Royal Skateboard Trucks Ultra Lights Review

Hoe de herziene Royal Trucks draaien

Tijdens mijn eerste sessie merkte ik meteen de uitstekende draaibaarheid op. Ik zou de draai omschrijven als responsief en zeer stabiel, maar niet extreem of te surfy. Verbazingwekkend genoeg kun je met de nieuwe Royal trucks zeer scherpe bochten maken zonder dat je gemakkelijk wheelbites krijgt.

Gedurende de testperiode van drie maanden bleef het stuurgedrag consistent. Alle rubbers bleven stabiel en het board voelde niet te los aan toen ik langzaam de trucks inreed. Als je liever een strakkere truck hebt, raad ik Bones Bushings aan als vervanging. Op dit moment biedt Royal geen hardere vervangings bushings aan en hun bushingmaat is vrij uniek.

Hoe de nieuwe Royal trucks grinden

Het is belangrijk om te weten dat de skateboard truckmerken vrijwel dezelfde materialen gebruiken (afgezien van magnesiumlegeringen). Daarom speelt de vorm en textuur van de hanger een grote rol bij het inrijden van nieuwe trucks. Naar mijn mening hebben Royal trucks een nogal puntige of smalle hanger, wat hun initiële grind vergelijkbaar maakt met Venture trucks.

Royal trucks op ledges, rails en coping

Het grinden op metaal zoals rails of coping voelde perfect aan. In het skatepark had ik een geweldige tijd op de nieuwe Royal trucks, recht uit de doos. Om op grove street ledges te grinden, moest ik iets meer wax gebruiken met Royals. Zodra ik de trucks had ingebroken en mijn Crooked grooves begon te krijgen, voelde het grinden geweldig.

Royal Skateboard Trucks Ultra Lights Review

Bij Nose- en Tailslides merkte ik op dat de baseplate behoorlijk uitsteekt, wat ik handig vind voor deze slides. Ik had echter wat problemen met het kroonlogo op de baseplate. Ik had het gevoel dat het soms op de ledge vast zou komen te zitten. Zodra het logo was afgesleten, voelden de slides beter aan.

Royal Skateboard Trucks Ultra Lights Review

Royal trucks en Slappy Grinds

Ik denk dat, aangezien de hanger van Royal trucks wat tijd nodig heeft om in te rijden, ze ook wat tijd nodig hebben om uit te blinken met Slappies. Soms piepte de holle kingpin als ik FS Slappies deed. Hiervoor zou ik waarschijnlijk de Royal Inverted trucks aanbevelen.

Royal Skateboard Trucks Ultra Lights Review

Royal trucks en Transition Skating

Ik vond de Royal trucks geweldig om te skaten op de miniramp: dicht bij de coping en responsieve bochten zoals je het wilt. Ik zou ze misschien vergelijken met ACE trucks in die situatie, maar Royals hebben zeker hun eigen karakter. Royal trucks zijn niet ontworpen om op transition te skaten, maar dat betekent niet dat je ze daar niet kunt skaten.

Royal Skateboard Trucks Ultra Lights Review

Voor de technische skaters: Pop / Ollies en Balans / Manuals

Het nieuwe ontwerp van de Royal Trucks creëert een kortere wielbasis in vergelijking met bijvoorbeeld Thunder Trucks. Hierdoor voelde mijn setup een beetje korter of “lichter” aan, sprong sneller en maakte technische trucs behoorlijk leuk voor mij. Ik zou de geometrie van Royals vergelijken met die van Indys. Ik merkte dat Manuals vrij gemakkelijk voor me waren met Royal trucks.

Conclusie

Royal trucks zijn zeker de moeite waard om te bekijken en mogen niet over het hoofd worden gezien. Het merk begrijpt heel goed wat skateboarders nodig hebben. Royal trucks zijn zeer goed doordachte Mid hoogte trucks met uitstekende geometrie en lichtgewicht ontwerp. De prijs kwaliteitverhouding is ook opmerkelijk in vergelijking met andere mid sized trucks.


Voordelen

  • Truckontwerp en draai geometrie
  • Licht in gewicht in vergelijking met andere mid trucks
  • Minder wheelbite in vergelijking met andere mid trucks
  • Prijs kwaliteitverhouding
  • Beschikbaar als standaard, holle en omgekeerde kingpin

Nadelen

  • Baseplate moet worden ingebroken
  • Geen hardere vervangende bushings beschikbaar voor Royals

Zijn Royal trucks iets voor jou?

  • Als je Independent Mid’s te zwaar vindt, kunnen Royals een alternatief zijn. Ze draaien op een vergelijkbare manier, hebben een vergelijkbare geometrie maar wegen minder.
  • Als je Thunders skate en problemen hebt met de baseplate of wielbijten, kunnen Royals een goede vervanging zijn.
  • Als ACE’s te zwaar voor je zijn of hun draai het technische skaten moeilijk voor je maakt: Royals bieden een mooie consistente draai en zijn licht in gewicht.

Über

Just skate for fun, don't pick up a skateboard because you want to be a pro one day. Don't forget why you started skating in the first place. - Steve Caballero