10
March 2023
2023-06-29T15:21:49+02:00

Powell-Peralta is een veteraan onder de skateboard merken en belichaamt toch innovatie als geen ander. Na de revolutionaire Flight Shape presenteerde Powell-Peralta in 2022 de Dragon wielen. We hebben de Dragons op een board gezet en voor je getest.

Powell-Peralta Dragon Wheels Review

De meerderheid van de oudere skaters zal waarschijnlijk het beste weten over Powell-Peralta. Vooral als het over de geschiedenis van skateboarden gaat, moet je Powell-Peralta en de iconische Bones Brigade noemen. Sinds het begin is het merk van George Powell en Stacy Peralta een drijvende kracht achter de technische vooruitgang in de productontwikkeling van skateboard hardgoods. De Dragon Formula wielen sluiten aan bij die traditie: 93A wielen die zogenaamd sliden als harde wielen!

Beschikbare opties van de Powell-Peralta Dragons

Je krijgt de Dragon Formula wielen van Powell-Peralta in 52 mm tot 64 mm diameter. Wat de shape betreft, heb je ook de keuze uit drie varianten. De Dragon wielen in de V1 vorm komen in principe overeen met een klassieke skateboardwiel shape.

Powell-Peralta Dragon Wheels Review

De V4 Wide shape is vergelijkbaar met de V1, maar breder. V4 Wide Dragon Wheels hebben een breder contactvlak en dus theoretisch iets meer grip. De V6 Wide Cut shape brengt je de Dragon Wheels in een brede, conische vorm.

Powell-Peralta Dragon Wheels Review

Zachte skateboard wielen sliden niet – toch?

Als je ooit voor langere afstanden hebt gepushed, afhankelijk van de grond en de afstand, wens je meestal zachtere wielen. Maar als je meer met je skateboard wilt doen, zijn zachte wielen vaak gewoon minder leuk: geen powerslides en het skate gewoon anders. Uiteindelijk wil je je harde wielen terug, als je eenmaal op de spot bent aangekomen.

De alternatieven: een andere set wielen of een tweede set-up meenemen? Meestal te ingewikkeld. Wielen die aan beide behoeften voldoen, zouden ideaal zijn: een aangename rit op “ruige” oppervlakken, maar tegelijkertijd fatsoenlijke slide eigenschappen wanneer je ze nodig hebt. De Dragon Formula van Powell-Peralta zou dat mogelijk moeten maken.

Powell-Peralta Dragon Wheels Review

De meeste skaters gebruiken alleen zachte wielen voor cruiser- en filmerboards. Als de ondergrond het toelaat, is skaten met hardere wielen vaak gewoon leuker. Het wordt problematisch met zeer ruwe, maar ook zeer gladde oppervlakken: bijvoorbeeld in indoor skateparken. Als stof en skatewax een rol gaan spelen, worden harde wielen snel oncontroleerbaar.

De compromis: Powell-Peralta Dragon Wheels Skate Test

Naar mijn mening ligt de grootste kracht van Powell-Peralta’s Dragon Formula juist op dit terrein: gladde, onvoorspelbare grond en zwaar gewaxte obstakels. De Dragon wielen bieden voldoende grip op glad hout of beton, maar glijden tegelijkertijd op dezelfde manier als hardere wielen.

Ook op een grover asfalt laten Dragon wielen zien waarvoor ze gemaakt zijn. Na een korte inrijfase ben je bekend met het enigszins unieke “rijgedrag” van de Dragon-wielen. Je kunt spots die je tot nu toe hebt vermeden vanuit een heel andere hoek bekijken.

Conclusie

De Dragon Formula wielen van Powell-Peralta gedragen zich merkbaar anders dan conventionele 93A wielen. Ze glijden over grover asfalt en hebben grip op zeer gladde grond. Ik zou die echter niet als een standaardwiel zien voor mijn huidige setup. Voor mij zijn de Dragon Wheels veel meer een soort uitbreiding of tool voor passende taken.

In die zin zijn Dragon wielen het juiste gereedschap voor zeer gladde of zeer ruwe oppervlakken. Met 93A zijn de wielen toch merkbaar zachter dan ≤ 99A wielen. Dit herken je aan het geluid en het zachtere gevoel, maar ook aan de lagere snelheid. Ik heb de Dragon Wheels in de winter het grootste deel van de tijd gebruikt in gladde overdekte parken en heb daar van ze leren houden. Voor dit gebruik zou ik ze zonder aarzeling aanbevelen.


Voordelen

  • Grip op gladde oppervlakken
  • Glad op ruwe grond
  • Sliden ondanks 93A durometer

Nadelen

  • Verminderde snelheid door zachtheid

Über