01
October 2021
2022-12-02T10:32:32+01:00

De Nyjah Free 2 is de tweede Nike SB pro schoen voor Nyjah Huston. Net als zijn naamgenoot heeft de schoen een kenmerkende stijl en zit hij vol technologie. Daarom hebben we de Nike SB Nyjah Free 2 skateschoen onder de loep genomen.

Nyjah Huston is een naam die opvalt in de skateboard scene. Of je nu van zijn stijl houdt of niet, je kunt niet ontkennen dat hij een van de beroemdste skateboarders aller tijden is. Wat maakt hem zo goed en zijn 360 Flips zo foutloos? Het moeten de schoenen zijn! Met dat in gedachten heb ik de Nyjah Free 2 schoen getest.

Eerste indruk van de Nike SB Nyjah Free 2

Nike SB Nyjah Free 2 Test Review

De schoen is geïnspireerd op de originele Nike Air Zoom Spiridon die is gemaakt met ademend mesh en een ondersteunend rubberen bovenwerk. Het eerste wat me opviel was hoe extreem licht de schoen is.

Nike SB Nyjah Free 2 Test Review

De Nyjah Free 2 heeft alle stijlkenmerken van de originele Spiridon, maar is aangepast aan skateboarders. De binnenzool van de schoen is veel dunner in vergelijking met andere Nike skate schoenen omdat de buitenzool veel dikker is.

Nike SB Nyjah Free 2 Test Review

Nike SB Nyjah Free 2 – pasvorm, maatvoering en comfort

Toen ik ze aantrok, was het eerste wat me opviel aan de Nyjah Free 2 skate schoenen hoe stijf ze waren. Ondanks de zachte binnenschoen was de schoen niet erg flexibel. Ik heb er een week mee door het huis gelopen om ze wat uit te rekken.

Nike SB Nyjah Free 2 Test Review

De Nyjah Free 2 valt normaal qua maat. Als Nike SB Blazers te smal voor je zijn, hoef je je hier geen zorgen te maken. Op het gebied van de boog en de bal van de voet lijkt de Nyjah Free 2 erg op de Janoski RM, die meer ruimte heeft rond de boog. Als je problemen hebt met de pasvorm van de nieuwe Janoskis, kan de Nyjah Free 2 je moeite geven om in te lopen. Ik heb echter op geen enkel moment blaren gekregen.

Nike SB Nyjah Free 2 Test Review

Eerste sessies – Nyjah Free 2 boardfeel, grip en demping

Als fan van Nike SB technologie en hun meer geavanceerde modellen, keek ik uit naar een schoen die het boardfeel van de Koston Hyperfeels zou kunnen bieden, maar met impact ondersteuning.


Nike SB Nyjah Free 2 Test Review

In het begin was de schoen nog behoorlijk stijf maar zeer ondersteunend. De impact bescherming voelde beter aan dan de meeste schoenen op de markt. Ondanks het dunne mesh materiaal voelden mijn voeten veilig in de Nyjah Free 2 skate schoenen. In dit opzicht zit het rubberen bovenwerk op de juiste plaatsen.


Het rubberen bovenwerk maakt de schoen echter zo stijf dat ik problemen had met het voelen van mijn board. Vooral met hoge concave decks had ik moeite om de juiste voetplaatsing te vinden voor sommige tricks.

De zijkant van de cupzool van de schoen heeft een bijzondere vorm. Het heeft vierkante randen op het contactpunt met het deck. Daarom hebben de Nyjah Free 2 schoenen overeenkomsten met het aantrekken van gloednieuwe gevulkaniseerde skate schoenen. De buitenzool is in het begin echter veel stugger en voelt wat minder gripvast aan. Daarentegen heeft de Nyjah Free 2 een bovengemiddelde ventilatie.

Pro-tip: ik raad af om deze schoen in de magnetron te zetten om hem comfortabeler te maken. Het bovenwerk van de schoen maakt gebruik van temperatuurgevoelige lijm waardoor de schoen kan barsten op kritieke punten waar de schoen veel buigt, vooral waar het gaas en het rubber samenkomen.

De duurzaamheid van de Nike SB Nyjah Free 2

Na 20 uur had ik verwacht dat de skate schoen veel versleten zou zijn. De Nyjah Free 2 vertoonde echter weinig slijtage. Hij is gebouwd als een tank en toch extreem licht van gewicht. Hoewel ik wat problemen had met de consistentie van mijn fliptricks in die schoenen, boden ze fantastische ondersteuning en bescherming tijdens elke sessie.

Nog tien uur verder zagen de schoenen er niet veel anders uit of voelden ze niet veel anders. De Nyjah Free 2 is gebouwd om lang mee te gaan en het lijkt erop dat het enige obstakel de stijfheid van het rubber is dat flexibeler is geworden na in totaal 30 uur skaten.


Belangrijke opmerking over de look: de schoen verzamelde erg veel vuil. Iets aan het materiaal maakte het bijzonder gevoelig voor vlekken en na een weekend skaten op straat was deze grotendeels witte schoen vooral erg vies in de mesh delen.


Conclusie

De Nike SB Nyjah Free 2 is zeer ondersteunend, extreem duurzaam en heeft een uitstekende bescherming tegen stoten. Toen de rand van de buitenzool eenmaal was afgerond, had ik geen enkel probleem en voelde ik me zelfverzekerd om van dingen naar beneden te springen. Ik zou deze schoen gemakkelijk nog twee tot drie weken kunnen skaten.

Voor wie is deze schoen bedoeld?

De Nyjah Free 2 van Nike SB is de perfecte schoen voor elke beginner. Als je begint met skaten, snap ik dat deze schoen het goed doet. Het biedt veel steun en houdt de voet veilig. Ook gaat het erg lang mee en daarom is je geld goed besteed. Deze schoen is ook geweldig voor iedereen die veel gaps skate.

Wie heeft er mogelijk problemen met deze schoen?

Als flexibiliteit het belangrijkste is in een schoen voor jou, kan het lang duren voordat de Nyjah Free 2 goed zit. Ik zou er gewoon een maand in rondlopen voordat je ze gaat skaten. De schoen wordt uiteindelijk wel erg flexibel en comfortabel. Ik raad deze schoen ook niet aan voor iedereen met een brede voet. Ik heb zelfs een grotere maat geprobeerd en ontdekte dat het helemaal niet hielp met de breedte van de schoen.

Voordelen

  • Erg duurzaam
  • Erg ademend
  • Erg lichtgewicht
  • Goede bescherming tegen stoten en comfort

nadelen

  • Lange periode van inlopen
  • Niet de meest gripvolle buitenzool
  • Vlekt gemakkelijk

Über