04
September 2019
2019-09-04T16:18:58+02:00

De Nike SB Zoom Janoski RM schoenen zijn klassiekers. Nu krijgt het model zijn langverwachtte update. Laten we kijken wat de verschillen zijn tussen de normale en remastered versie.

Eerste indruk

Op het eerste gezicht lijkt het model vrij veel op de originele versie. Maar de zool en stiksels zien er duurzamer uit op de Zoom Janoski RM-versie van Nike SB. Ik haalde het voetbed eruit om de Zoom Air unit van dichterbij te bekijken. Dit is een erg belangrijke functie voor mij vanwege eerdere enkelblessures.

Helaas heeft de schoen alleen hielimpactondersteuning en geen impactondersteuning aan de voorkant of de voetboog. In het begin voelt de toe box van de Nike SB Zoom Janoski RM een beetje krap aan.

Maar de Janoski RM-versie heeft auxetische vormen tussen de tussenzool en de buitenzool, wat betekent dat ze in alle richtingen kunnen uitzetten en inkrimpen. Nadat ik ze had gepast, voelde ik geen echt verschil in vergelijking met de originele versie.

 Eerste sessie

Vanwege de gebruikelijke inloopperiode is de eerste sessie met nieuwe schoenen altijd een beetje moeilijk. Maar met de Nike SB Zoom Janoski RM had ik geen probleem – zelfs niet met flip-tricks. In het begin zaten mijn voeten iets te strak in de schoenen. Maar tijdens de eerste sessie begon het suede al zijn magie te tonen, dus nu is de pasvorm perfect. De groeiende toe box is een groot pluspunt voor mij. Ter vergelijking: het bovendeel is vrij los, wat me het gevoel gaf dat je je enkel vrij gemakkelijk kon rollen.

 

Fit & Comfort

De toe box helpt echt voor mensen met bredere voeten. Het voelt in het begin een beetje strak aan, maar wanneer het suede begint te werken, is de pasvorm geweldig. Met de Zoom Air-unit aan de achterkant voelt wandelen en skaten behoorlijk comfortabel. Het is lang geleden dat ik de originele Janoski-versie heb geskate, maar ik denk dat de pasvorm en het comfort nog steeds goed zijn.

BEOORDELING: 7/10

Prestaties

Het is een beetje raar om deze schoenen te skaten in eerste instantie. Normaal skate ik meer gevoerde schoenen voor meer stabiliteit en kracht voor mijn zwakke enkels. In dit geval gaf de Janoski me veel steun en ik heb mijn enkel niet gerold tijdens de hele test.

BEOORDELING: 8/10

Boardfeel & Grip

De Janoski’s staan bekend om hun boardgevoel, de zool is niet te dik, maar nog steeds goed genoeg voor grotere gaps en ondersteuning. Zo bleef het de hele test. Het patroon bleef een tijdje en gaf me een goede en langdurige grip.

BEOORDELING: 8/10

Demping

De Zoom Air unit achteraan helpt echt om de impact te dempen en ik denk dat het beter is dan de originele versie. Toch mis ik wat demping aan de voorkant van de schoenen.

BEOORDELING: 7/10

 

Duurzaamheid

5 Uur

De eerste 5 uur skaten gingen behoorlijk snel voorbij en na deze korte periode vertoonden de schoenen geen tekenen van slijtage. Normaal zou je al wat slijtage aan de veters zien, maar dit was niet het geval.

10 Uur

Na tien uur skaten was ik al aan de schoenen gewend en voelde flip tricks erg goed. Omdat de bovenkant vrij dun is, had ik het gevoel dat er vrij snel een gat in de bovenkant zou komen. Voor nu na tien uur skaten zag ik alleen wat slijtage in het ollie gebied, maar nog steeds niets om me zorgen over te maken.

Nike SB Zoom Janoski RM
 

15 Uur

Bijna aan het einde van de test en de schoenen zien er nog steeds goed uit. De witte zool vertoont wat slijtage en het naaiwerk is een beetje beschadigd. De veters zijn nog steeds intact, wat vrij zeldzaam is. Toch zijn er geen grote gaten of beschadigingen zichtbaar. Het lijkt erop dat deze RM-versie echt duurzamer is dan de originele Janoski’s.

20 Uur

De laatste vijf uur van de test is meestal waar het staat of breekt. En voor deze schoenen is het absoluut de eerste. Tijdens de hele test was de pasvorm en grip erg goed, veel boardfeel en een geweldige flick. De duurzaamheid van de Nike SB Zoom Janoski RM is verbluffend en zelfs aan het einde van de test is er nog steeds geen gat in de bovenkant. Alleen de witte zool vertoont wat slijtage en de naaien in het bovendeel zijn een beetje versleten.

BEOORDELING 8/10

 

Conclusie

De Nike SB Janoski RM lijkt redelijk op het originele model, maar ze zijn verbeterd. Dankzij de Zoom Air unit in de hiel had ik geen impact- of enkelproblemen, wat cool is. Wat betreft de auxetische vormen tussen de tussenzool en de buitenzool, kon ik niet echt een verschil voelen tussen de originele en de RM-versie.

 

De schoenen voelen erg goed aan tijdens het skaten – goed boardfeel, goede pasvorm en grip, mooie flick en ze gingen lang mee. Na 20 uur skaten hebben de schoenen nog steeds niet veel slijtage en kan ik ze nog een paar uur skaten.

 

PLUSPUNTEN

  • Boardfeel
  • Duurzaamheid
  • Grip & Fit

MINPUNTEN

  • geen impact ondersteuning aan de voorkant

Über

"When the going gets weird, the weird turn pro!" - H.S.T.