07
July 2020
2023-06-29T15:31:48+02:00

De Santa Cruz VX decks claimen dunnere en sterkere skateboard decks met meer pop. In deze review hebben we grondig gecontroleerd waar de hype over gaat en of de VX technologie zijn beloftes waarmaakt.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Voordat we beginnen: Waarom een ​​VX deck kiezen?

Ik koos specifiek voor het Santa Cruz VX deck voor een skate test vanwege een groot probleem van mij: Ik was op zoek naar een deck waarmee ik flat rail kon skaten, zonder mijn volledige potentieel en de angst om het deck te breken in te houden. Daarnaast wilde ik iets kleiners dan mijn gebruikelijke 8.38″ deck om gemakkelijker te kunnen flippen.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Mijn gedachten waren, dat een Slick deck te zwaar zou zijn en een smaller Skateboard onmiddellijk zou breken met een verkeerde beweging. Ik weeg ongeveer 82 kg, dat is niet zwaar maar ook niet licht. Ik skate park meer dan straat in een verhouding van 2 keer park tot 1 keer straat. Ik ga normaal gesproken maandelijks door boards als ik ze niet snap.

De Santa Cruz VX technologie uitgelegd

In vergelijking met gewone 7-ply decks bestaan ​​de Santa Cruz VX Skateboard decks uit 5 lagen maple en twee lagen “Quad X Technologie“. De Quad X lagen combineren glasvezel en carbon die kruislings met elkaar zijn verbonden. Die speciale lagen bevinden zich op de bovenste laag en de voorlaatste onderste laag VX decks. Al met al zou dit de decks met VX technologie dunner en sterker moeten maken. Ze beloven ook een langere pop.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Eerste indruk: Santa Cruz VX skate test

Twee dingen die me meteen opvielen waren hoeveel dunner het board qua gevoel en uiterlijk is. Opvallend was de strakke matte afwerking van het toplaag. Bij het opzetten van het nieuwe board voelde ik dat de hardware behoorlijk moeilijk in het Quad X-materiaal te schroeven is. De matte afwerking aan de bovenkant maakt het echter gemakkelijker om van griptape te wisselen.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Voordat ik aan de test begon, woog ik het Santa Cruz 8.25″ VX deck en het woog 5 gram meer dan mijn gebruikte 8.38″ Real Full Shape deck. Houd er rekening mee dat een versleten plank lichter is dan een nieuwe omdat een deel van het hout is weggesleten. Daarom is het VX deck smaller maar wel vergelijkbaar in gewicht met de normale 7-ply decks.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Eerste sessie en de shape van het Santa Cruz VX board

Ik begon mijn review met de verse setup in het plaatselijke park en zou zeggen dat ik me snel op mijn gemak voelde met de shape. Het voelde kleiner maar niet te klein. Ik ben gewend aan boards met veel ruimte op nose en tail. In vergelijking met mijn vorige board (Real Full shape) was het verschil niet te groot.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Het 8.25 “Santa Cruz VX deck heeft een vrij grote, slide oppervlakte voorbij de baseplate richting nose en tail. Het biedt dus veel ruimte om goed in slides vast te locken en het maakte manuals super leuk en makkelijker voor mij.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Het is opmerkelijk hoe steil de nose en tail van het VX deck zijn zonder erg lang te zijn. Ik merkte dit positief op met mijn Ollies, maar in het begin hadden de flip tricks wat meer aandacht nodig.

10 uur skaten

Ik heb geprobeerd het Santa Cruz VX deck op elk obstakel en elke stijl te gebruiken om er een goed gevoel bij te krijgen. Over het algemeen presteerde het precies zoals een gewoon board.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

THet VX deck is zeker steviger dan een 7-ply maar ook verrassend flexibel. Er waren tijden dat ik op een flat rail sprong of tijdens een Ollie to BS Disaster dat ik de flex meer voelde dan normaal. Maar dan springt het weer terug in zijn vorm, waarschijnlijk dankzij de Quad X technologie.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Op een gegeven moment was ik erg verrast toen het board tijdens de tweede sessie recht in de hoek van een ledge vloog en de Quad X technologie het redde van chippen. Ik heb alleen een klein deukje opgemerkt, wat een groot pluspunt is. Ik heb een ruw barrier-style quarter geskate en wat diepe lijnen in het hout achtergelaten. De Quad X-lagen leken in dit geval niet te worden beïnvloed.

20 uur en veel asfalt

Na ongeveer 20 uur voornamelijk op asfalt te hebben geskate, voelde ik dat flip tricks nog steeds een beetje lastiger waren dan verwacht, omdat de nose en tail net zo stijf en steil aanvoelden als in het begin. Over het algemeen voelde de flexibiliteit op dit punt vergelijkbaar met een gloednieuw, normaal houten deck.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

Hoewel het nog steeds geweldig voelde hoe het Santa Cruz VX deck in slides lockte, begonnen de eerste tekenen van slijtage te verschijnen. Op de tail van het deck werd de Quad X technologie zichtbaar omdat hij wegslijt tot een dunne laag wit vezelig materiaal. Het had echter helemaal geen invloed op mijn skaten.

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

30 uur en tijd voor nieuwe grip

Na ongeveer een maand op het Santa Cruz VX deck te hebben gereden, stond ik nog steeds versteld van de kwaliteit van de Pop. Het enige nadeel was de moeilijk te negeren razor tail.


Ik denk dat dit de voor het hand liggende nadeel is van een board met minder lagen. Aan de positieve kant: flip tricks voelden inmiddels normaal. Ook de Quad X technologie voorkwam chippen en behield de shape van het board vrij goed.

Het board is op dit moment flexibeler geworden, maar voelde niet sponsachtig aan. Zou ik dit board opnieuw grippen? Als er geen razor tail was, dan wel!

Santa Cruz Skateboards VX Deck Review

De waarheid is: dit board ging langer langer dan ik had verwacht en de kwaliteit van de pop en het gebrek aan chippen maakten een groot verschil. Het deck ging ongeveer 1.5x langer mee. Als ik alleen smooth park had geskate, kan ik zien dat het twee keer zo lang duurt voor allround skaten dat niet te veel high-impact tricks bevat.

Conclusie

“Absolute game changer voor sommigen – geweldige pop voor wat meer geld dan andere”

De grote vraag: is het VX board het extra geld waard? Als je denkt dat je extra geld betaald voor een board wat langer mee gaat, denk ik dat het in de meeste gevallen waar is. Het board houdt ongetwijfeld zijn Pop langer dan een gewoon 7-ply board. Het heeft ook wat chip preventie. Ik deed zelfs een parallelle test met mijn andere deck en tijdens de ontwikkeling van de review van het Santa Cruz VX deck, voelde ik dat het gewone board sponsachtiger werd in vergelijking met de VX.


Pluspunten:

  • Geweldige, langer aanhoudende pop
  • Betere weerstand tegen chippen
  • Langdurig nieuw boardgevoel
  • Bijna hetzelfde gewicht als een gewoon 7-laags board
  • Je hoeft geen tricks te laten waar misschien je board van zou kunnen breken

Minpunten:

  • Het duurt langer om in te skaten
  • Razor tail
  • Slechts enkele verschillende shapes en maten

Ik heb geprobeerd een paar vragen te beantwoorden die in je opkomen als je overweegt een Santa Cruz VX deck te kopen.

Voor wie is het VX technologie deck?

Het is zeker voor skaters die veel decks breken. In mijn ogen gaan die decks ongetwijfeld langer mee, of je nu van een set naar beneden springt, een nieuwe trick probeert die slecht kan eindigen voor je board, of een groter persoon bent die zichzelf niet wil beperken omdat je bang bent dat het board breekt.

Zijn VX decks voor mensen die decks chippen?

Het is geen enorm verschil, maar een merkbare verbetering. Het hout gedraagt ​​zich echter nog steeds hetzelfde en breekt uiteindelijk af na veel bails en missers. In mijn geval zorgde de technologie ervoor dat het board langer in shape bleef.

Is het beter voor een Razor Tail?

Helemaal niet. Het is dunner en heeft minder lagen, dus het bereikt eerder dat punt.

Maakt het uit of je park of straat skate?

Voor park skaters denk ik dat dit board een game changer is. Het blijft langer “cripsy”, wat een langere break-in tijd kan vergen. Ik zou zeggen dat je veel langer op een VX board kunt skaten, afhankelijk van hoe groot de impact van je skaten is.

Als je skate straat die veel op het board ​​skate, denk ik niet dat het een groot verschil voor je zou zijn. De VX technologie helpt het board in goede staat te houden, maar slechts tot op zekere hoogte.

Ik zou zeggen dat hoe gladder de plek, hoe beter, ongeacht straat of park.

Zijn VX decks voor skaters die een lange break-in periode nodig hebben?

Als je veel tijd nodig hebt om aan een board te wennen, dan denk ik dat dit board een beetje frustrerend voor je kan zijn, vooral als de tail scherper begint te worden, net als je begint het gevoel te krijgen.

Zal ik het opnieuw kopen?

Absoluut! Ik denk dat dit de toekomst is als het gaat om een ​​duurzamer board en een lichtere oplossing in vergelijking met Slick decks. Het VX deck is geweldig om nieuwe tricks op te leren zonder bang te zijn het te breken. Persoonlijk denk ik niet dat de prijs een minpuntje is, omdat dit board langer mee zal gaan, misschien behalve voor skaters die op zeer ruwe grond skaten of die nog niet de beste manual skills hebben.

Koop Santa Cruz VX decks

Über