14
oktober 2017
2017-12-15T16:39:47+01:00

De gloednieuwe Vans UltraRange Pro wekt wat verwachting op door zijn naam. Ik heb de low-top all-round voor zo’n 20 uur getest om te kijken of deze skateschoenen het doen zoals de marketing van Vans zegt en of het de beloofde selectie van kenmerken te bieden heeft.

Eerste indruk

Direct na het uitpakken merk ik dat de schoen bijna niks weegt. De Vans UltraRange Pro is echt heel erg licht. Iets wat je op het eerste oog niet verwacht. Daarnaast wordt er gezegd dat het materiaal van hoge kwaliteit is: alle naden zijn in perfectie conditie en ook het materiaal maakt een goede eerste indruk. Daarnaast is de Vans UltraRange Pro erg flexibel. Zelfs de bijgeleverde veters zijn gemaakt van een elastisch materiaal die je voeten ondersteunen.

Ondanks het gewicht heeft deze schoen voldoende bescherming en een dikke toe cap, de Vans Duracap. De Luxliner binnenkant is een goed kenmerk en net als de Waffle buitenzool met ruit patroon voelt deze erg steady. Het enige tekort die ik kon vinden is dat de UltraCush Lite binnenzool niet verwijderbaar is. Als je een eigen zool wilt gebruiken dan is er wat geweld nodig.

Maat / Fit & Comfort

De positieve impressie over het gewicht die ik bij het uitpakken kreeg overtuigde mij ook toen ik de schoenen aan had. De Vans UltraRange Pro Skate schoen is simpelweg ultra-licht. Gecombineerd met het mooie en flexibele materiaal van de schoen, dat echt om je voet heen gaat zitten, zou je denken dat je schoenen aan hebt voor na het skaten. Dankzij de Luxliner, zit de Vans UltraRange Pro zeer goed om de voet, zelfs zonder de veters strak te trekken.


 

De cut van de Vans UltraRange Pro is nogal smal. Mensen met brede voeten zullen hier problemen mee krijgen. Over het algemeen is de Vans UltraRange Pro een beetje klein. Normaal gesproken draag ik maat US 7.5 en hier was US 9 de perfecte maat. De padding geeft aardig mee en de buitenzool voelt goed en niet stijd. Over het algemeen voelt de Vans UltraRange Pro erg goed en had ik geen drukpunten.

Punten: 10/10

Prestaties & Tijd om aan te wennen

Het is geen geheim dat de eerste trick met nieuwe schoenen aan altijd een beetje raar voelt. Met de Vans UltraRange Pro voelde de eerste sessie verrassend goed en had ik bijna geen problemen met mijn nieuwe vrienden. Misschien is dit ook een effect van het lichte gewicht die je soms laat vergeten dat je schoenen draagt. De flexibiliteit van de schoenen helpen ook in termen van prestatie, het support elke beweging van je voeten. Vanaf het begin was het duidelijk dat de Vans UltraRange Pro is erg veelzijdige skate schoen is dankzij het lichte gewicht, het vast materiaal, de comfort en de ondersteunende demping.

Punten: 8/10

Boardgevoel & Grip

Het Vans Waffle profiel is een echte klassieker en weet hoe hij moet overtuigen. Maar de buitenzool van de Vans UltraRange Pro is zeker een stapje hoger en geeft je dikke grip op je board en ook andere oppervlakten. In combinatie met nieuwe griptape voelt het bijna alsof je op je board vastgelijmd zit.

Hier komt ook het boardgevoel goed tot zijn recht. Er was geen moment dat ik de feedback van het board heb gemist. Hetzelfde geldt voor de flick, die erg solid was, hoewel ik niet het grootste repertoire van flip tricks heb om eerlijk te zijn. Zeker met gaps en grinds had ik altijd een goede controle over mijn board en vond ik de feedback fijn. Als je van flipt tricks houdt dan moet je zeer waarschijnlijk wennen aan de hoeveelheid grip.

Punten: 8/10

Padding & Demping

Doordat de Vans UltraRange Pro zo licht en flexibel is had ik de twijfels of deze schoen voldoende impact protectie en demping had. Ook hier werd ik verrast hoe goed de Waffle buitenzool, de UltraCush Lite binnenzool en de UltraCush Lite middenzool werken. De schoenen beschermen je goed, en middelgrote trappen en stair sets zijn helemaal geen probleem.

Hier is het all-round aspect van de Vans UltraRange perfect uitgevoerd. Als je verschillende terreinen skate, met een breed repertoire aan curb tricks, gaps en transition dan zul je zeker blij zijn met het nieuwe Vans model. Hou je meer van technische skaten of ben je altijd op zoek naar de grote gaps, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een gespecialiseerde skate schoen. Voor mij is de Vans UltraRange Pro de perfecte skate schoen voor de hele dag.

Punten: 8/10

Duurzaamheid

5 uur

Na de eerste vijf uur kan ik nauwelijks zeggen dat er iets van verschil is als het aankomt op tekenen van gebruik. Naast dat er tekenen zijn dat de middenzool een klein beetje bewogen is, blijft de schoen zijn vorm houden en is er maar een kleine hoeveelheid van de grijze suede bovenkant versleten bij het Ollie gebied.

10 uur

Na tien uur en meerdere sessie, de Vans UltraRange Pro lieten de eerste tekenen van gebruik zien. Het Ollie gebied laat zeker wat slijtage zien dat het begin is van een mogelijk gat in de bovenkant. De middenzool laat ook wat bewijs achter dat hij gedragen is, dat geldt ook voor de impact protectie. Die nog steeds goed is, maar wel minder beschermend & supportive. Al met al werd de schoen wat zachter, maar de buitenzool was nog niet aangetast en de massieve grip bleef hetzelfde.

15 uur

Terwijl de rest van de schoen nog geen grote verschillen liet zien, is de bovenkant bij het Ollie gebied beschadigd en is er een klein gaatje. Maar dankzij een tweede DuraCap laag onder de eerste laag, bleven mijn sokken heel. Het zal zeker een tijdje duren voordat hij hier doorheen is.

20 uur

Twintig uur en een gezwollen voet later; de Vans UltraRange Pro laat zien dat hij gedragen is, maar hij is nog niet klaar. Alhoewel het gat in het Ollie gebied groter werd, bleef de DuraCap intact. Zelfs na een tweede laag verse griptape. De buitenzool heeft nog bijna niks van het profiel verloren en blijft solid en grippy.


Punten: 9/10

Conclusie

De prestaties van de Vans UltraRange Pro skate schoen bleef me na de test nog steeds verbazen. De schoen werd over de tijd alleen een stukje breder, wat normaal is bij een skate schoen van suede. Daarnaast begaf de impact protectie een beetje van zijn sterkte. Al met al, deze schoen is nog steeds goed na 20 uur skaten en ik zal er mee blijven skaten. Totdat ik uiteindelijk door de DuraCap heen ga.

Note: Zoals ik al had gezegd ben ik niet zo van de flip tricks. Mijn skateboarden bestaat uit veel Ollies, kleine gaps, veel grinds en shove-its. Dat gezegd te hebben zal het profiel er wat anders uitzien als je 100 Kickflips doet tijdens een normale sessie.

+

  • erg licht
  • hoge kwaliteit materiaal
  • massive grip
  • extreem duurzame buitenzool

  • vaste binnenzool

Über

"When the going gets weird, the weird turn pro!" - H.S.T.