15
december 2017
2017-12-15T18:31:25+01:00

Independent Trucks zijn een van de meest bekende trucks op de markt, maar helaas ook een van de zwaarste. Met de Forged Titanium modellen presenteert het merk van NHS een echte lichte truck. We hebben deze trucks getest om te kijken of ze te vergelijken zijn met de classics.

De Independent Stage 11 Standard Forged Titanium truck na het uitpakken

De Independent Stage 11 Standard Forged Titanium truck na het uitpakken.

Gewicht

Het is niks nieuws dat iedereen lichtere en sterkere skateboard trucks wilt. Uiteindelijk zijn de trucks met ongeveer 350 – 400 gr per truck het zwaarste onderdeel van een skateboard. De Forged Titanium trucks zijn de lichtste trucks uit het Independent assortiment. Dit komt door de titanium assen en de holle kingpin. In combinatie met de gesmede baseplate, worden de trucks er zelfs nog sterker van.

“Je kunt het lichte gewicht al voelen als je alleen al de setup optilt.”

Er zijn ook andere lichte modellen van Independent, maar met ongeveer 56 gram minder gewicht per truck (als we kijken naar de 149 versie) zijn de Forged Titaniums zo licht als een veertje in vergelijking met de andere modellen:

Model Gewicht
Standard 149 400 gr
Hollow 149 ~368 gr (7-8 % lichter)
Forged Hollow 149 ~358 gr (10 % lichter)
Forged Titanium 149 ~344 gr (14-15 % lichter)

Tot dusver over het gewicht. Maar wat over de vraag die waarschijnlijk iedereen heeft: is het het waard om te investeren in de Independent Forged Titanium trucks of hebben ze bespaard op het verkeerde gebied?

Prestaties

Een ding is zeker: sinds Stage 11, heeft Independent trucks een uitstekende geometrie waar je bijna niet over kunt klagen. Diepe turns, snelle response, stabiliteit en geen hang-ups zijn de karakteristieken van de trucks. Problemen zoals bushings die uit de bushing seats gaan en gebroken kingpins komen helemaal niet meer voor of is erg zeldzaam.

De Independent Stage 11 Standard Forged Titanium truck gedurende de eerste sessie

De Independent Stage 11 Standard Forged Titanium truck gedurende de eerste sessie.

Nu we het toch over bushings hebben – ik heb het gevoel of Independent iets aan hun bushings heeft gedaan. Jaren terug als ik nieuwe Indy trucks kocht wou ik altijd direct de bushings vervangen. Nu ben ik tevreden over de 90A bushings die erbij geleverd worden. Uiteraard hebben ze even wat tijd nodig om in te rijden, maar na een aantal sessie begon ik er goed aan te wennen. Uiteindelijk na zes maanden en wat gaps, heb ik verse bushing gehaald.

De Independent Stage 11 Standard Forged Titanium truck na 9 maanden

De Independent Stage 11 Standard Forged Titanium trucks na negen maanden skateboarden.

Zelfs mijn “Verlaat nooit een winnend team” soort vrienden, die altijd Standard Indys skaten, waren verrasd door het gewicht van de Forged Titaniums. Je kunt het gewicht alleen voelen door het deck op te tillen. Wat ik hier niet wil bespreken is of deze trucks je helpen om je tricks hoge of beter te kunnen doen. Wel kreeg ik de impressie dat ik zelfs met moeie benen nog lekker door kon blijven skaten. Ik gok dat de Titanium Indys daar wel iets meer te maken hebben.

Als we het hebben over manoevreerbaarheid of over het grinden dan is deze lichte versie gelijk met de standaard modellen. Met dank aan het design van de hanger is er voldoende ruimte om te grinden zonder de kingpin te raken.

Beoordeling: 9/10

Duurzaamheid

De Forged Titanium Indys zijn nu negen maanden onderdeel van mijn setup en ik zou niet zonder ze kunnen. Zoals je kunt zien in de foto hebben de trucks best al wat materiaal verloren door de rauwe street curbs van tijd tot tijd. Maar nog steeds een lange weg te gaan voordat de as bereikt wordt. Als je voornamelijk park skate dan kun je de trucks waarschijnlijk voor altijd blijven skaten. Je krijgt met het Forged Titanium model een ongeloflijke lichte Independent truck die net zo sterk en duurzaam is als de bekende standaard variaties.

Beoordeling: 10/10

Na negen maanden skaten: de Forged Titanium Indys.

Conclusie

Als je nog steeds denkt dat Independent trucks te zwaar zijn voor technisch skateboarden zoals street of flat, dan nodig ik je uit om de Stage 11 Forged Titanium trucks te proberen om je te overtuigen dat dit niet zo is (of wordt overtuigt door dit Switch Frontside 540). Er zijn nog lichtere trucks op de markt, de Forged Titanium Indys zijn trucks die als een van het langste mee zullen gaan, dus doe jezelf een plezier!

+

  • Licht
  • Alle Stage XI voordelen
  • Duurzaam

  • Als er een nadeel is dan is het wel de periode waarin je de bushings moet inrijden

Über