11
februari 2016
2018-04-18T16:10:05+02:00
éStimated time of arrival?

Het is stil geweest rond éS! Vroeger werd het merk door de hele scene op handen gedragen en was het een van de meest waardevolle spelers in de game, maar er was een plotse en ietwat onverwachte stop voor het bedrijf uit Californië. 2016 is het jaar van verandering want het is het jaar waarin deze legende z’n comeback maakt. Wil je graag weten wat je kan verwachten? Wij hebben antwoorden!

Eric Koston 1995

putting the éS back into ‘skateboarding’

Toen éS voor het eerst uitkwam was er meteen 1 ding heel duidelijk: deze kerels lachten er niet mee! Of toch? In de geschiedenis van het skateboarden zijn er maar weinig merken die erin geslaagd zijn om zoveel hype rond hen te hebben van bij het begin, en dit komt allemaal door de attitude van het skateschoenen merk. In 15 jaar zijn er baanbrekende en rudimentaire prestaties geleverd door een team van iconen die je kan bekijken als een lijst van wie-wie is in het skaten. En plots waren ze weg. Er waren geruchten van een faillissement en nog andere verhalen en theorieën van de gigant die zich verspreidden. Enkel een beperkt aantal mensen weten wat er echt gebeurd is!

Een ding is zeker. éS maakt z’n comeback in 2016, maar laten we dat voor later houden. Laten we eerst eens een kijkje nemen naar de geschiedenis en de ontwikkeling van het iconische merk van skateschoenen.

Sinds 1995… Het levendige verhaal van éS Skateboarding.

1995 is het geboortejaar van éS. Het verhaal van het bedrijf leest eigenlijk als een goed boek. Na een droomstart vertellen we je hier alle ups en downs, innovaties, veranderingen, het gevecht tegen de grote spelers, pijnlijke beslissingen en het gevecht om terug in het skaten te komen. Maar laten we traag van start gaan.

Het verhaal van éS

1995
Je zou denken dat éS traag maar zeker de skateboard markt wilde doorboren, maar daar heb je het mis. Mastermind Dan Brown ging full-force van bij het begin met veel know-how van etnies, waar hij vroeger werkte.
Van bij het begin was een opkomende Eric Koston en mythische Tom Penny deel van het éS team. Daarnaast dropte éS een bom met de Accel, Sal 23 en de SLB; drie pionier modellen die toen op elke voet van de skate-community gevonden konden worden. éS zorgde voor een perfecte start!

Het verhaal van éS

1996
Door de groeiende populariteit werd het éS OG-Team gebouwd rond Penny, Koston, Barbier, Burnquist, Craeger, Muska en Sharpe. Als je de namen leest, weet je dat je geen beter uitgebalanceerd en passend team bij elkaar kan sprokkelen dan dit team. Deze levende legendes zetten een imago neer van een merk dat weet hoe ze skateboarden moeten appreciëren.
In hetzelfde jaar dropt Koston z’n ‘Mouse Parts’ en dit is het startpunt van het succesverhaal van éS.

Het verhaal van éS

1997
De zestienjarige Chad Muska is het centrum van de aandacht aangezien hij z’n eigen stijl heeft en skaten inademt, terwijl Bob Burnquist de award van Thrasher ‘Skater of the Year’ krijgt. En net zo legendarisch als het landen van de ‘Pathfinder’ robot van NASA op Mars, wordt de Koston I uitgebracht; Eric Koston z’n eerste pro model.

Het verhaal van éS

1998
Kerry Getz, Rick McCrank en Brandon Turner voegen zich bij de éS squad. Turner z’n teammate bij Shorty’s, Chad Muska, krijgt de ‘Part of the Year’ award van Transworld. Ronnie Craeger krijgt z’n eerste pro-model en de Koston 2 veroverd de markt als de eerste skateschoen met de befaamde EVA zool technologie!

Het verhaal van éS

1999
Terwijl de wereldbevolking de kaap van 6 biljoen overschrijdt, verwelkomt éS een 18-jarige Fin in het team: Arto Saari. Tony Evjenth wordt de eerste éS teammanager, de legendarische ‘enjoy’ printads versterken het positieve imago van het merk en de advertenties van de eerste full-length “Menikmati” zijn gewoon pure fun. éS gaat hard en de wereld kijkt vol enthousiasme mee.

Het verhaal van éS

2000
Het Millenium wordt overschaduwd door ‘Menikmati’ en met gekke parts en de introductie van de nieuweling Rodrigo TX, gaat éS een nieuw era in. Skatevideos zijn niet langer het privilege van enkel de board brands, nu kunnen ook schoenmerken volledige en legendarische skatevideos produceren. éS was het voorbeeld hiervan en veel meer zijn gevolgd. Met Eric Koston die elke wedstrijd wint, krijgt hij een beloning met z’n nieuwste signature model, de K3.

Het verhaal van éS

2001
In 2001 introduceert Koston een jonge goochelaar in het professionele skateboarden: Paul ‘P-Rod’ Rodriguez. Terwijl Arto Saari SOTY wordt, geeft Transworld Mag Koston een nieuwe titel: ‘a suitable replacement for god’. Bovendien krijgt ook Rick McCrank z’n eerste pro model. éS Skateboarding zit in de lift.

Het verhaal van éS

2002
Met twee nieuwe young guns in het team, Mikey Taylor en P.J. Ladd, slaagt éS erin om de wereldwijde scene in spanning te houden. Met P.J. Ladd z’n part in ‘Wonderful, Horrible, Life’ toont de jonge skate-rat van Boston curb en ledge skaten dat alles gaat veranderen. Tijdens hun tour in Duitsland blijft het groeiende team de massa imponeren.

Het verhaal van éS

2003
Justin Eldridge en Cale Nuske worden aan de wereld voorgesteld in een successvolle tour door Scandinavië. Koston, McCrank, Rodriguez, Ladd en Sablone maken deel uit van de allereerste ‘King of the Road’, gehost voor Thrasher Magazine en de legendarische éS Game of SKATE wordt voor het eerst gehouden op de ‘Action Sport Retailer Trade Show’ in Long Beach (CA) waar een jonge Paul Rodriguez het slagveld verlaat met een geldprijs van 10,000$ toen hij teamgenoot Eric Koston versloeg.
Dit jaar vol events wordt aangevuld met de eerste pro modellen van Tom Penny en Rodrigo TX, en met de K5 lijkt het erop dat éS aan de top van hun succes zit. De teamriders zitten in bijna alle grote video producties (Rodriguez’s ‘In Bloom Part’!) en krijgen een geheime trainingsfaciliteit om hen te belonen voor hun inzet!

Het verhaal van éS

2004
Javier Sarmiento is de nieuwste aanvulling tot het team. De éS Game of SKATE wordt een nationale amateur serie waarbij P.J. Ladd voor de tiende keer de grand prize wint. Rodrigo TX zit in 2 (!) parts voor de video van boardsponsor The Firm, Justin Eldridge krijgt z’n eigen stek na z’n zieke part in ‘Hot Chocolate’ en Eric Koston opent z’n eigen private en top-secret trainingsfaciliteit in LA. Misschien wel zoiets als het achterliggende idee voor ‘The Berrics’.

Het verhaal van éS

2005
De tiende verjaardag van het merk wordt gevierd door de 17-jarige Baker Boy Antwuan Dixon aan het team toe te voegen en tegelijkertijd wint de 10-jarige Nyjah Huston elke amateur wedstrijd in z’n nieuwe éS schoenen. Het merk gaat op trips over de hele wereld en het blijvend groeiende éS Game of SKATE gaat naar de volgende ronde. In z’n eerste decennium pusht éS het skaten niet enkel met het beste team, maar ze blijven ook innoveren door de beste skateschoenen te maken die je kon krijgen.

Het verhaal van éS

2006
Danny Garcia, Raymond Molinar en Silas Baxter-Neal worden lid van het éS Team. Terwijl het hele team de skate mags van over de hele wereld domineren, wint een genadeloze maar onbekende amateur Alex Mizurov de éS Game of SKATE.

Het verhaal van éS

2007
Scuba Steve is de nieuwe team manager van éS en plots worden Bobby Worrest, Raymond Molinar en Silas Baxter-Neal pro. Na verschillende tours over de wereld dropt de tweede full-length video van het merk onder de naam ‘éSpecial!’. Vooral de part van Silas Baxter-Neal onderstreept nog maar eens waarom het bedrijf de markt domineert.

Het verhaal van éS

2008
In 2008 staan alle magazines vol éS gerelateerde content, wint het team elke contest dat er is en worden ze op handen gedragen door een enthousiaste skate scene tijdens globale tours. Danny Garcia krijgt z’n tweede pro-model eb de Accel wordt heruitgebracht als de Accel TT.

Het verhaal van éS

2009
De meedogenloze John Rattray is de nieuwste aanvulling op het éS team. Tijdens de ‘éSpanol’ Tour door Centraal- en Zuid-Amerika wordt cameraman Mike Manzoori onder schot beroofd, maar het team blijft gefocust en zet de tour hard verder. Bobby Worrest vernielt elke spot in z’n ‘Right Foot Forward’ part voor Transworld in zijn nieuwe pro schoenen ‘First Blood’. Rodrigo TX (Flip – Extremely Sorry) en John Rattray (Zero – Strange World) vertegenwoordigen éS op een degelijke manier!

Het verhaal van éS

2010
15 jaar éS wordt gevierd onder de slogan ‘15 years skated’. Er wordt opnieuw getoerd en de teamriders skaten elke contest en staan in elk magazine. Mike Anderson is de nieuwste Pro op éS, Kelly Hart en Rodrigo TX zorgen voor zieke parts in LRG’s ‘Give Me My Money Chico’ en Rick McCrank en John Rattray testen hun acteertalent in de skateboard-komedie ‘Machotaildrop’. éS blijft vooruitgaan.

Het verhaal van éS

2011
Met Ben Raemers als nieuwe aanvulling in het team, gaat éS op ‘Tri-X Trip’, een tour door de pacific Northwest dat verslagen krijgt in veel magazines. En dan heel plots is er die laatste advertentie dat een korte maar duidelijke booschap stuurt: “Gone Skating.”
Dat gezegd zijnde maakte éS bekend dat ze een pauze nemen.

  És gone skating – Waarom de pauze?

Het antwoord op deze vraag klinkt misschien een beetje vreemd: éS draaide een beetje té goed. Het moederbedrijf van és, Sole Tech, was bang dat de blijvende hype rond éS wel eens hun andere merken in gevaar kon brengen. Maar de terugkeer van éS was slechts een kwestie van tijd en nu zijn we allemaal super benieuwd naar wat er in 2016 gaat gebeuren. Het bedrijf is een synoniem voor progressie en een frisse wind voor het skateboarden vanaf de start in 1995. Een ding is zeker: éS heeft veel voor het skaten gedaan en ze gaan dat ook blijven doen!

5 dingen die we aan éS te danken hebben…
#05: Der éS Accel

#05: De éS Accel
De éS Accel heeft niet enkel de tijd doorstaan, hij heeft de tijd gevormd. Deze schoen is een van de meest legendarische en geliefde skateschoenen van de wereld en werd ontworpen én geskate door de besten. Het is tevens ook de basis voor innovaties op moderne skateschoenen.

#04: éS Game of SKATE

#04: éS Game of SKATE
Met de éS Game of SKATE heeft éS een van de meest populaire formats gemaakt van contests in het moderne skaten. Geef toe, we hebben allemaal al eens eentje gespeeld of anderen aangemoedigd… Bovendien heeft éS een platform aangeboden voor amateurs om zich te kunnen bewijzen tegen de pro’s. De hedendaagse aanpassing naar ‘Battle at the Berrics’ bewijst nog steeds de populariteit van het spel met 5 letters.

#03: The Sal 23

#03: De Sal 23
Het pro model van Sal Barbier, de Sal 23 kan beschreven worden als de Godfather van de moderne low-top skate schoenen. De simpele en duurzame éS classic heeft een hele industrie geïnspireerd éN, hij komt terug in de nieuwe éS collectie!

#02: éS Menikmati

#02: éS Menikmati
Ik weet nog hoe stoked ik was toen ik mijn éS VHS in de videospeler stak… het liet me sprakeloos. Deze epische videocasette was anders dan alles wat ik tot dan toe gezien had. De parts erin van Arto Saari en Tom Penny gaan altijd mijn absolute favorieten zijn. Maar veel belangrijker is dat deze video de basis was voor filmproducties van andere schoenmerken. Bangers zoals de Nike SB ‘Chronicles’ of ‘Debacle’ videos, ‘Stay Gold’ van Emerica of ‘This is Skateboarding’ zouden er misschien nooit geweest zijn zonder ‘Menikmati’. Een echte pionier in de skate-videos!

#01: The right attitude

#01: De juiste attitude
Een ding werd heel duidelijk toen we de geschiedenis van het merk aan het overlopen waren: ze hadden de passie en het brandende verlangen om het skateboarden als lifestyle naar voren te brengen. Deze visie en attitude kon worden teruggevonden in alles wat het merk uitbracht: print advertenties in magazines, video-teasers en de manier waarop ze hun tours vastlegden. De magic move? Een gebalanceerd team van individuen die verslaafd zijn aan skaten. Ik zou ervan opkijken als dit zou veranderen met hun comeback. Met Kelly Hart en Tom Asta heeft éS in ieder geval wel een solide en authentieke basis om hun reputatie waar te maken. Wij kijken enorm uit naar wat komen gaat!

  A gathering of giants and legends – Het éS Team toen en nu

Diegenen die tot hier zijn gescrold dragen éS nauw in het hart en weten dat éS altijd al een fantastisch team heeft gehad.

Eric Koston 1995

Eric Koston, Sal Barbier, Tom Penny, Bob Burnquist, John Rattray, PJ Ladd, Paul Rodriguez, Justin Eldridge, Rodrigo Teixeira (TX), Arto Saari, Nyjah Huston, Lavar McBride, Tom Penny, Rick McCrank, Silas Baxter-Neal, en nog veel meer!

Het éS Pro Team 2016 is officieel al bekend met Tom Asta en Kelly Hart, maar als we op sociale media kijken, krijgen we een heleboel hints want éS deelt namelijk al clips en foto’s van De Marquis McDaniels, Devine Calloway, Wade Desarmo, Diego Najera en Myquel Haddox. Redenen genoeg om stoked te zijn!

Voor Duitsland staat skatedeluxe teamrider Christophe Radtke ook al op de lijst van het éS Team!

Om af te ronden!

Als je de groei en de val van dit merk op de voet hebt gevolgd, ben jij ook een van de velen die niet kunnen wachten op de terugkeer van éS. We moeten gewoon nog even wachten vooraleer we ons kunnen onderdompelen in nieuwe schoenen, harde video’s en een enorme passie voor het skaten! Vanaf midden februari zal skatedeluxe er voor je zijn om je te voorzien van de nieuwste éS gear.
Can’t wait!

SKATEBOARDING STARTS WITH ÉS!

Über

Hi, I'm Kristian and I have a passion for snowboarding, skateboarding and some fresh new gear! Combining these passions in my work is a dream come true, so I'm happy to keep you boys 'n girls posted with all the latest news! #shredeverydamnday