16
februari 2016
2016-08-04T10:28:54+02:00

Met alle gekke leden van de etnies familie en de meest recente ontwikkelingen gaat het Amerikaanse merk hard! Net op tijd voor de release van de etnies Marana XT heb ik ze aangetrokken en ben ik ermee de straat op gegaan.

De Etnies Marana XT op skatedeluxe

De Etnies Marana XT

“Built by skateboarding since 1986” – Deze zin domineert de introductie van de nieuwe versie van het vlaggenschip van etnies; de ‘Marana’. Al 30 jaar belichaamt het merk van Lake Forest, Californië dat hun schoenen gemaakt zijn om het skateboarden en de riders te vertegenwoordigen. Vandaag de dag rollen Ryan Sheckler en Chris Joslin op hun eigen Marana XT Colorway en met goede reden! Ik heb nu een aantal intense skate sessies achter de rug met de Marana TX en daarom wil ik graag vertellen over de pasvorm, feel en duurzaamheid van deze iconische skateschoen.

De Etnies Marana XT schoenen op skatedeluxe

Fit & Feel

De Marana is letterlijk een solide cup sole model zonder daarbij te dik te zijn dan andere skate schoenen. Uitgerust met een tong met padding, een versterkt hielgebied, een schok absorberende STI Evolution Foam Midsole en een geconnecteerd Foam Lite 1 voetbed beschikken deze schoenen over serieus wat impact- en draagcomfort. Daarboven hebben de schoenen geperforeerde zijwanden die deze etnies skateschoenen enorm ademend en comfortable maken. Bij langere sessies merkte ik wel het ademend vermogen van deze schoenen, maar m’n voeten zweetten nog wel altijd. Maar ik vermoed dat dit dan gewoon aan mij ligt :-).

Persoonlijk had de schoen een gemiddeld boardgevoel en grip. In het begin voelde de Marana XT hard en stijf aan. Maar na de eerste dagen om eraan gewend te raken, voelde hij hoe langer hoe meer comfortabel.

Je krijgt een mooie flick dankzij de typische polyurethane flow-gevormde toe cap. In het begin was ik hier niet zo zeker van, maar het voelde heel goed bij verschillende flip tricks. Het laat visuele sporen na van voorgaand gebruik, maar hij blijft wel heel.

Met z’n brede vorm past de Marana XT perfect op m’n voeten. Aangezien ik iets bredere voeten heb, voelde deze schoen fantastisch aan, zelfs na langere sessies. Ik kan het niet laten om nogmaals de schok-absorberende STI Evolution Foam midsole en het geconnecteerde Foam Lite 1 voetbed aan te halen. Als je skate met serieus wat impacts, zou ik zeker de Etnies Marana XT aanraden!

De Marana XT op skatedeluxe

Duurzaamheid

Dit Etnies model is een van de meest duurzame schoenen waar ik ooit mee geskate heb. Alle gevraagde ollie- /en flip- zones zijn heel resistent. Zelfs na meer dan 15 sessies is het materiaal amper beschadigd. Je kan enkel slijtage terugvinden op het bovenste oogje van de veters, maar dat is niets vergeleken met andere skate schoenen. De Etnies Marana XT is een tank van een schoen!

De Marana XT op skatedeluxe

Conclusie

Al bij al kan ik deze schoen samenvatten aan de hand van z’n belangrijkste sterktes: duurzaamheid en schokabsorptie. Ik raad deze schoenen vooral aan voor skaters die veel en intens skaten met stairs, gaps en veel impacts. Het is dus geen verrassing dat Chris Joslin en Ryan Sheckler met deze schoenen skaten. Dankzij de STI Evolution Foam midsole en de brede vorm krijg je ook een lekker draagcomfort. De enige punten die ik kan aftrekken komen van de korte introductie maar als we alle andere kenmerken in acht nemen, is het z’n tijd zeker waard. Veel plezier met de Marana XT!

Über

I'm not just writing about the products - I rather test them.