10
May 2023
2023-05-10T14:17:31+02:00

“Alles wat Austyn in zijn skateschoen wilde” – zo maakt Globe reclame voor de Gillette pro skateschoen. Klinkt veelbelovend, als je bedenkt hoeveel ervaring Austyn Gillette te bieden heeft. We hebben de Globe Gillette uitgebreid voor je getest.

Globe Gillette Skate Schoenen Review

Austyn Gillette is voor veel skaters de definitie van stijl op een skateboard. Net als Austyn zelf heeft zijn pro schoen van HUF een paar jaar geleden al verdeeldheid gezaaid. De Globe Gillette zou deze traditie moeten volgen. De skateschoen combineert vele benaderingen en is gewoon iets anders dan de meeste modellen op de markt.

Een blik op de details van de Globe Gillette skateschoen

De Globe pro schoen van Austyn Gillette is een gevulkaniseerde constructie met focus op boardfeel en controle. Het eerste dat waarschijnlijk opvalt, is de “neus” van de schoen die hem volledig omsluit. In feite is dit geen volledige vulc. In plaats daarvan zou de “Flex-Resin Formula Wrap” kunnen worden omschreven als bedrukt rubber. De schoen blijft ondanks het materiaal verrassend flexibel.

Globe Gillette Skate Schoenen Review – Flex-Resin Formula Wrap

Net zo ongewoon is de bovenkant van de Globe Gillette. Ik denk niet dat ik ooit een PRO skateschoen heb gezien die volledig suèdevrij is. De eerste colorways van Austyns schoen gebruiken gewaxt canvas aan de buitenkant en een soort synthetisch gaas aan de binnenkant, waardoor ze vegan zijn.

Globe Gillette Skate Schoenen Review - Bovenmateriaal

In tegenstelling tot bijna alle skateschoenen die ik heb gezien, heeft de Globe Gillette rechthoekige veteroogjes. Dit is om te voorkomen dat de platte veters draaien en om betere ondersteuning en duurzaamheid te bieden.

Globe Gillette Skate Schoenen Review - Veter ogen

Dit is ook waar een van de meest interessante kenmerken in het spel komt: de drie streepjes in het Ollie gebied. Dit is een soort minimalistische Ollie Pad of “bumper”, die moet voorkomen dat de veters bij de eerste gaatjes scheuren.

Globe Gillette Skate Schoenen Review - Ollie Bumper

Meer functies dan op het eerste gezicht: de binnenkant van de Globe Gillette

De Gillette skateschoen van Globe doet het bijna zonder padding. Je vindt alleen een vleugje foam op de tong en hiel. Veel meer wacht op je in de Lux Shockbed binnenzool. Het is gevormd bij de hiel en voetboog en biedt tegelijkertijd comfort en demping.

Globe Gillette Skate Schoenen Review - Binnenzool

De binnenkant van de schoen is gevoerd met “synthetic suede”. Het microfiber achtige materiaal zorgt ervoor dat de schoenen niet schuren. Dit maakt ze comfortabel om te dragen, zelfs na lange sessies. Je ziet gemakkelijk perforaties aan de hele binnenkant van de schoen. Aan de binnenkant van de schoen zie je extra uitsparingen, die voor ventilatie moeten zorgen.

Globe Gillette Skate Schoenen Review - Sockliner

Unboxing: fit en maataanbeveling van de Globe Gillette

De schoen ziet er vrij puntig uit in het teengebied. Ondanks mijn vrij brede voet, past mijn gebruikelijke schoenmaat me goed. Ik zou zeggen dat de Globe Gillette “true to size” is en ik raad je aan om hem in je gebruikelijke maat te bestellen.

Globe Gillette skateschoen fit

Door de shape van de schoen voelt hij vrij strak aan, vooral aan de voorkant. Rond de enkel had ik echter ruimte genoeg. Hier raad ik strakke veters aan! Als je je skateschoenen graag strak draagt, kan de Gillette een uitdaging voor je zijn.

Globe Gillette skateschoen maataanbeveling

Door het materiaal is de Globe Gillette erg licht en door het materiaal aan de binnenkant comfortabel om te dragen – al vanaf de eerste stap of push.

De Globe Gillette wear test

Voor mijn review heb ik de Globe Gillette skateschoen geskate met een relatief frisse setup.

Eén ding is zeker: het boardgevoel in de Globe Gillette is fantastisch. Bovendien heeft de schoen grip als geen ander. Het voelde alsof mijn board tijdens mijn eerste tricks aan mijn voeten bleef plakken. Zoals ik verwachtte van de schoen van Austyn, draagt de shape bij aan een precieze beweging.

De binnenzool zorgt voor een goede demping, maar is niet ontworpen voor hele zware impact. Je kunt echter zien dat de schoen is ontworpen met het skaten van Austyn in gedachten: flip tricks, snelle manoeuvres, ledges en alles wat je nog meer tegenkomt bij street skaten.

Globe Gillette Skate Schoenen Review

Duurzaamheid van de Globe Gillette

De spannendste vraag is natuurlijk: hoe lang gaat de schoen mee? Met een canvas bovenconstructie lijken Globe en Austyn het volste vertrouwen te hebben in de Flex-Resin Formula Wrap.

In feite lijkt de formule te werken, want zelfs na verschillende sessies kon ik geen gaten of scheuren in het bovendeel ontdekken. Ondanks alle verstevigingen blijft de schoen zeer flexibel. De slijtage aan de rubberen voering is zichtbaar, maar minimaal. De kleur is eraf gewreven, maar het materiaal is nog intact.


De dubbele vulkanisatie in het teengebied is zichtbaar afgesleten door Kickflips. Maar er is hier nog genoeg materiaal, dat belooft nog een paar sessies. De “Ollie bumpers” hebben hun werk gedaan, zoals je kunt zien aan de krassen op het materiaal. Daar zijn de veters intact gebleven.


Zwakke plekken van de Globe Gillette

Naast dat de drie Ollie bumpers aan de voorkant van de schoen werken, zou ik ze graag op de laatste twee oogjes willen zien. Na slechts een korte tijd had ik de eerste veter gescheurd tijdens BS 180’s en Backside Kickflips.

Een ander punt dat ik moet bekritiseren, is de duurzaamheid van het zoolprofiel. Hoewel de schoen van begin tot eind fantastisch grip heeft, slijt het profiel vrij snel met nieuwere griptape.

Conclusie: Is de Globe Gillette jouw volgende skateschoen?

De Globe Gillette is minimalistisch en heeft de functies precies daar geplaatst waar ze logisch zijn. Hier krijg je een goed doordachte skateschoen die meer kan dan op het eerste gezicht lijkt. Over het algemeen zou ik echter graag een duurzamere zool van Globe zien. Ik zie hier het grootste punt van kritiek, samen met de prijs van de schoen.

  • Als je een fan was van de HUF Classic Low en al jaren op zoek bent naar een minimalistisch alternatief, heeft Austyn eindelijk een echt goede optie voor je gecreëerd. De Globe Gillette is misschien iets voor jou.
  • Als je van licht gedempte skateschoenen houdt en veel fliptricks doet, geeft de Globe Gillette je boardcontrole en flick zoals je waarschijnlijk wilt.
  • Als je vaak de eerste twee veters scheurt, wat je begrijpelijkerwijs enorm irriteert, heeft de Globe Gillette de oplossing voor je met zijn Ollie bumpers.

Voordelen

  • Top boardgevoel, grip en controle
  • Geen break-in periode

Nadelen

  • Duurzaamheid van de buitenzool
  • Prijs

Über

Just skate for fun, don't pick up a skateboard because you want to be a pro one day. Don't forget why you started skating in the first place. - Steve Caballero