11
mei 2015
2017-05-23T12:22:00+02:00

Off the Wall! Vans schoenen zijn een vaste waarde in de skateboard scene. Het maakt niet uit of je nu de Vans Authentic, Era of een paar van de klassieke Old Skool series draagt, deze kicks behoren tot skateboarden zoals griptape op een skateboard! Om het juiste model voor jouw behoeften en jouw voeten te vinden, hebben we besloten om deskundige kennis over de Van Doren skater schoenen vandaag met je te delen.

Vans Classics op skatedeluxe

Classics gaan nooit uit de mode en Vans schoenen zijn hier geen uitzondering. Maar het Californische cult label met de waffle-zool is veel meer dan een sneaker bedrijf – Vans Classics belichamen hele generaties van skaters, surfers en muzikanten.

Vans Authentic

Vans Authentic op skatedeluxe

Het begon allemaal met het patroon #44 – beter bekend als de Vans Authentic. Als één van de drie originele ontwerpen, werd deze classic wel 12 keer op de eerste dag van de productie verkocht in 1966… Hoewel de verkoop sindsdien serieus is toegenomen, is het ontwerp van de Authentic nauwelijks veranderd. Hoewel de schoen enkel uit een gevulkaniseerde zool en lichtgewichte stof bestaat, is het een absolute allrounder. Afhankelijk van de kleur combinatie, gaat de authentic samen met zowel een losse skate outfit als een hippe broek. De skateboarders van de late jaren ’60 ontdekten de Vans Authentic vanwege de goede pasvorm op een skateboard.

Zoals elke Vans schoen is ook de Authentic unisex. Daarom kan deze dus gedragen worden door jongens en meisjes, hoewel er ook een speciaal ontwerp is voor vrouwelijke voeten, namelijk de Vans Authentic Lo Pro.

Vans Era

Vans Era op skatedeluxe

Ontworpen als eerste echte skate schoen, de 1976 original Vans Era is gemaakt met de Dogtown legendes Tony Alva en Stacy Peralta. Visueel leunt hij zeer dicht aan bij de authentic, maar de Era heeft een aantal specifieke skate functies, zoals een gewatteerde kraag om meer stabiliteit te waarborgen.

Als je je ooit hebt afgevraagd wat het verschil is tussen de Vans Era en de Vans Era 59 is, geven we je nu eindelijk het antwoord: de versterkte hielkap van de Era is kleur gecoördineerd met de voorkant van schoen, terwijl de Vans Era 59 wordt geaccentueerd met een lederen patch op de hiel. Nu weet je het!

Vans Old Skool

Vans Old Skool op skatedeluxe

Tegen de tijd dat de Vans Era de skateboard wereld veroverde, was oprichter Paul van Doren nog op zoek naar een onderscheidend embleem voor zijn Vans. Ondertussen had Nike al de legendarische Swoosh en adidas de beroemde drie strepen, dus Van Doren had nood aan een iconisch kenmerk. Hij kwam met de “Jazz Stripe”, de golvende streep op de zijkant, deze is sindsdien een constante op de Vans Old Skool.

De zogenaamde “Style 36” debuteerde vervolgens in 1978 als een nieuwe Vans skate schoen, maar vond al snel zijn weg in de muziek scene. Bands als Black Flag, Descendents en Slayer droegen de Vans Old Skool en maakte het de trend schoen van de jaren ’80 en ’90. In de afgelopen jaren heeft Vans enkele beperkte muziek hommages en signature band modellen uitgebracht.

Vans Slip-On

Vans Slip-On op skatedeluxe

Maak je klaar voor het laatste klassieke model – de Vans Slip-On. Hoewel we over deze gezellige skate schoen al veel hebben besproken in onze Spring Trend, kunnen we toch nog een aantal aanvullingen geven.

1977 was niet alleen het jaar van de punkbeweging in Engeland, maar ook de geboorte van de Vans Slip-Ons. Ze werden in eerste instantie ontworpen als een schakel tussen de surf en skate cultuur van de jaren 1970. Zonder het gedoe van veters, zou je de slipper gewoon kunnen dragen voor en na het surfen, om met je skateboard door de straten te rijden naar de beste surf-spots. De schoenen kregen internationale aandacht toen Sean Penn de zwart-witte dambord Vans Slip-Ons droeg in 1982 in de iconische jeugd film “Fast Times at Ridgemont High”. Ook al zie je het beroemde dambordpatroon niet zo vaak meer deze dagen – aangezien Vans meer en meer gespecialiseerd is geworden in materiaal mix en gedempte kleuren – blijft de Slip-On nog steeds een van de meest beroemde schoen modellen van het Californische merk.

Nou, laten we eerlijk zijn, met deze kleine schoen gids hebben we waarschijnlijk de keuze voor jouw volgende Vans paar niet makkelijker gemaakt. Vans heeft gewoon te veel goede ontwerpen uitgebracht in de afgelopen 50 jaar. Je zou toch op z’n minst 1 paar Vans classics in jouw sneaker-collectie moeten hebben: Vans – Gotta have ’em all!


Über

Hi, I'm Kristian and I have a passion for snowboarding, skateboarding and some fresh new gear! Combining these passions in my work is a dream come true, so I'm happy to keep you boys 'n girls posted with all the latest news! #shredeverydamnday