23
September 2019
2019-09-23T16:22:50+02:00

Met de Vans AVE Pro introduceert Vans niet alleen de nieuwe pro skateschoen van Anthony van Engelen, maar ook de nieuwe Vans UltimateWaffle-zool. Dus het testen van de Vans AVE Pro was geen vraag.

De nieuwe AVE Pro ademt op vele manieren frisse lucht in het Vans Pro assortiment: volgens van Engelen is deze nieuwe schoen het eerste cupsole-model met zijn naam erop sinds zijn overgang van DC Shoes naar Vans in 2005. Zonder twijfel is het silhouet met de nieuwe UltimateWaffle-constructie bedoeld om de voordelen van gevulkaniseerde schoenen bij te houden. Maar laten we eerst eens kijken naar de technologieën van de Vans AVE Pro.

Vans AVE Pro – TechTalk

De Vans AVE Pro is een skateschoen met veel technische functies. De nieuwe UltimateWaffle zool heeft een ingebouwde schacht die flexibiliteit biedt. Het bewezen ULTRACUSH voetbed zorgt voor bescherming tegen stoten. De AVE Pro wordt ook geleverd met DURACAP-versterkingen om de duurzaamheid te verbeteren terwijl de LuxLiner technologie zorgt voor de optimale pasvorm.

Verder valt het nieuwe pro model van Anthony van Engelen ook terug op de RapidWeld-procedure, net als zijn voorgangers. Deze methode verbindt de panelen van het bovenwerk door warmte toe te passen in plaats van naden te gebruiken. Klinkt goed, want als er geen naden zijn, kunnen ze niet scheuren. Uiteindelijk is de AVE Pro uitgerust met vrijwel alle skateschoentechnologie die Vans te bieden heeft.

Unboxing | Eerste indruk

Ondanks het eenvoudige silhouet is de AVE Pro op het eerste gezicht eye-candy materiaal. De doorschijnende UltimateWaffle buitenzool onthult enkele technische details van de schoen. In de AVE verdeelt het ULTRACUSH voetbed zich in een verbonden tussenzool en een uitneembare binnenzool. De binnenzool geeft misschien een vrij dunne indruk, maar de echte impactbescherming lijkt te komen van de tussenzool.

Mijn hoogtepunten van de schoen zijn de zijpanelen van het bovendeel die grotendeels uit gaas bestaan. Optisch kan de AVE Pro een goed ademend vermogen bieden.

Fit / Maatvoering

In mijn ogen past de Vans AVE Pro true to size. Desalniettemin is de toe box een beetje smal – ik zou me aan mijn normale schoenmaat kunnen houden. Dankzij de LuxLiner en het gevoerde hielgedeelte heb je geen inloopperiode nodig. Afgezien daarvan is de padding vrij minimaal, alleen de tong heeft een beetje meer vulling. Dit verklaart het smalle uiterlijk van de AVE Pro.

Prestaties | Boardfeel, Grip & Ondersteuning

Mijn verwachtingen van de AVE Pro waren hoog, maar toch wist de schoen me te verrassen tijdens mijn eerste sessies. Vanaf het begin is het boardfeel ideaal en zeer vergelijkbaar met gevulkaniseerde schoenen. Voor mij is de padding precies goed en zelfs na uren past het model als gegoten. Bovendien voldeed de grip van de UltimateWaffle zool aan al mijn behoeften.


Je loopt misschien niet op wolken in de AVE Pro in vergelijking met andere skateschoenen, maar tijdens het skateboarden biedt het je precies de gewenste demping en boardfeel. Ik kon niet bepalen of de schacht in de UltimateWaffle zool bijdraagt aan de flexibiliteit van de cupsole. Feit is dat het goed werkt tegen Primos. Ik denk dat je met de Vans AVE Pro menig gap kunt pakken.

Als je geluk hebt, kun je een frisse bries vangen door de gaaspanelen van de schoen. Omdat de LuxLiner de gehele voorkant van de voet bedekt, is het ademend vermogen echter beperkt. Kijkend naar de perfecte pasvorm van de schoen was dit een compromis dat ik graag wilde nemen.

Duurzaamheid

Vans is erin geslaagd om een nieuwe duurzaamheidsstandaard voor hun professionele modellen in te stellen met de AVE Pro. Na ongeveer 25 uur intensief skaten op de Vans AVE Pro, zijn er nauwelijks tekenen van slijtage aan de schoen. Het suède op de toe box werd een beetje ruwer terwijl gaten en gescheurde naden volledig afwezig zijn – met dank aan de RapidWeld technologie. Zelfs het gaasmateriaal aan de zijkant kon goed tegen het griptape. Alleen de zoom rond de enkel is gerafeld – een nogal optisch nadeel als je het mij vraagt.


Als laatste: de UltimateWaffle zool. Naast de uitstekende prestaties is de zool verdomd sterk. Het profiel van het loopvlak heeft de test bijna volledig overleefd en blijft nog een tijdje grip bieden. Er is echter een klein nadeel met de Vans AVE Pro in het wit: de bovenkant wordt hoogstwaarschijnlijk vies. Als je de kleur “blanc de blanc black” fris wilt houden, moet je wegblijven van crusty ditches enzovoort – ik kon de schoen niet meer schoon krijgen.

Conclusie

De nieuwe Vans AVE Pro skateschoen is een echte allrounder met nauwelijks zwakke plekken. Naar mijn mening zijn boardfeel, grip en duurzaamheid van het model buitengewoon. Ik heb zelfs nooit een schoen gehad waarbij ik zo zeker en vol vertrouwen op mijn board stond. Natuurlijk komt dat allemaal met een prijs – het kenmerkende silhouet van AVE is verre van goedkoop. Maar gezien de prestaties van de AVE Pro kan men hier een oogje dichtknijpen.


Voordelen

  • duurzaamheid
  • boardfeel
  • stabiliteit
  • lage gewicht

Nadelen

  • ademing
  • wordt makkelijk vies (de witte colorway)

Beoordeling: 10/10


Über

Just skate for fun, don't pick up a skateboard because you want to be a pro one day. Don't forget why you started skating in the first place. - Steve Caballero